Pod pretvezo izvedla drzno tatvino in občana oškodovala za več tisoč evrov

Na našem portalu smo že večkrat pisali o drznih tatvinah, ki jih neznane osebe izvajajo pod pod različnimi pretvezami. Eden izmed takšnih primerov se je včeraj pripetil v Domžalah, ko je občana na domu obiskal neznanec in ga zamotil s pogovorom, medtem pa je drugi moški iz hiše odtujil nakit in lastnika s tem oškodoval za več tisoč evrov.

Domžalski policisti so bili včeraj obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena včeraj dopoldan v Domžalah. Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev in del. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Opis enega izmed storilcev: star okoli 25 let, visok okoli 170 cm, športne postave, okroglega obraza, redkih kratkih temnih las, oblečen v jeans hlače temno modre barve in jakno temne barve.

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo, ne bo odveč nekaj opozoril.

Policisti se ob prijavah takšnih dejanj srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas, na primer več ur, ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako ne znajo dobro opisati storilcev, saj so ti z žrtvijo vzpostavili nek prijazen odnos in zaupanje. Poleg tega oškodovanci, dokler ne opazijo, da so bili okradeni, v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci, s čimer spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

“Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi “stopijo samo za vogal”, naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila),” poudarjajo na Policijski upravi Ljubljana.

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni, pa lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi