Po prvih ocenah v Domžalah zaradi neurja poškodovanih več kot 390 objektov

Po grozovitem sredinem neurju z več kot pet centimetrov debelo točo, ki je v domžalski občini razbila streho več sto objektov, med njimi tudi treh šol, so bili včeraj gasilci na terenu ves dan in pomagali z zasilnim prekrivanjem poškodovanih streh. V poznih popoldanskih urah si je škodo ogledal tudi gospodarski minister Počivalšek, ki se je srečal tudi s predstavniki Občine Domžale in tamkajšnje civilne zaščite. S prvo oceno, da je poškodovanih več kot 390 objektov in okoli 20 kilometrov makadamskih cest, bo minister seznanil vlado, da se posledice neurja čim prej sanirajo. Po besedah podžupanje mag. Renate Kosec pa je po trenutni grobi oceni škode za okoli dva do dva in pol milijona evrov.

Kot smo že poročali na našem portalu, so morali gasilci zaradi grozovitega neurja s točo, iz srede na četrtek posredovati na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli 100 enot. Včeraj je bilo na terenu 250 gasilcev iz celotne gasilske zveze Domžale, ki so sanirali škodo, na pomoč pa so jim priskočili tudi gasilci iz Regije Ljubljana III. Škodo si je ogledal tudi minister za gospodarstvo in infrastrukturo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, ki se je srečal s predstavniki Občine Domžale in tamkajšnjo civilno zaščito. Zatem si je na terenu ogledal nekaj najbolj poškodovanih objektov.

“Seznanil sem se s ‘težo’ škode v Domžalah in okolici. Poškodovanih je več kot 390 objektov in 20 kilometrov makadamskih cest,” je po ogledu dejal v izjavi za medije. Dodal je, da bo s temi informacijami zdaj seznanil vlado, da se posledice neurja čim prej sanirajo. Skupaj bodo tako pregledali, če in kako lahko država pomaga. Ob tem je minister izrazil zadovoljstvo, da kljub veliki premoženjski škodi med neurjem ni bilo težjih poškodb med prebivalstvom. Izrazil je prepričanje, da bodo našli rešitve za to, da se posledice neurja čim prej odpravijo.

Podžupanja in članica Civilne zaščite Občine Domžale mag. Renata Kosec je dejala, da so bile zaradi ujme aktivirane ekipe civilne zaščite za podporo in pogodbeni gradbeni izvajalci. “Opravili smo tudi že koncesionarni pregled infrastrukture,” je razložila in dodala, da so občani Domžal ob tokratni ujmi še enkrat dokazali, da so strpni, pa tudi iznajdljivi. Približno polovica poškodovanih objektov je po njenih besedah že oskrbljena, ves čas spremljajo vremensko napoved in upajo, da take ujme ne bo več. Med drugim so v občini že sanirali tudi vsaj 20 kilometrov makadamskih cest v občini, da so spet prevozne. Samo včeraj so za povrnitev cest v stanje prevoznosti namenili 60.000 evrov. Po grobi oceni podžupanje naj bi bilo škode od dva do dva in pol milijona evrov.

O intervencijah je spregovoril še namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Domžale Peter Gubanc. Tudi on se je zahvalil številnim gasilcem iz sosednjih občin in Regije Ljubljana III, ki so jim na večer nevihte in včeraj priskočili na pomoč, med drugim tudi 100 gasilcev Regije Ljubljana III. Po besedah Gubanca je intervencija potekala v treh fazah. 1. faza se je začela že ob nastopu ujme, ko so gasilske enote neposredno intervenirale na območju celotne občine in občanom nudile neposredno pomoč: “Takrat je bilo na terenu 300 gasilcev iz domžalske in okoliških občin. Ta faza je trajala do zgodnjih jutranjih ur, ko je nastopila 2. faza, ki je obsegala ogled terena in ocenitev stanja na terenu. 3. faza, ki je bila najobsežnejša, ko smo na teren poslali operativne gasilske enote iz celotne občine Domžale, sosednjih občin in Regije Ljubljana III. Na pomoč z avtolestvijami so jim priskočili na pomoč iz Ljubljane, Litije in Kamnika.” Tako je bilo včeraj popoldan na terenu 40 ekip z okoli 250 gasilci. Faza bo po besedah Gubanca trajala do petka zvečer. Natančno pa je težko napovedati. Doslej so porabili približno 1500 kvadratnih kilometrov folije, s katero so zaščitili domove občanov, še toliko folije imajo na zalogi. “Iz štaba Civilne zaščite vsem ekipam nudimo vso logistično podporo. Orodje in material in vse kar potrebujejo. Poskrbljeno pa je tudi za prehrano,” je še dejal Gubanc.

Za naš portal sta spregovorila tudi Andrej Jarc, direktor CZR Domžale in Slavko Jalovec, predsednik Regije Ljubljana III. Jarc je je povedal, da so gasilci pokazali in dokazali, da znajo stopiti skupaj, da znajo narediti tisto, kar se od njih pričakuje: “Kljub popolnoma neprespani noči, so se zjutraj začele stvari odvijati ponovno. Stvari tečejo praktično brez kakršnikoli težav in na srečo brez poškodb. Iskrena zahvala vsem prostovoljnim gasilskim enotam iz Gasilske zveze Domžale in Regije Ljubljana III. Dokazali smo, da znamo stopit skupaj in da bomo vedno stopili skupaj, kadar bo potrebno.”

Jalovec pa je povedal, da je poveljnik Regije Ljubljana III, takoj, ko so izvedeli za novico o ujmi v Domžalah, pozval gasilske zveze regije, da priskočijo na pomoč. “V naši regiji deluje osem gasilskih zvez, odzvalo se jih je sedem in sicer pomaga 40 gasilskih društev. Gasilci smo stalno pripravljeni in pridemo pomagati. Ljudje pa so zadovoljni z nami in nas podpirajo,” je še dejal Jalovec.

Vzpostavljena je posebna telefonska številka – 031/699-232, ki bo aktivna tudi danes do 18. ure. Na tej telefonski številki dobijo občani dodatna pojasnila.

Za vso nujno pomoč pa naj pokličejo 112.

Tudi danes nadaljujejo z aktivnostmi na najbolj prizadetih območij občine Domžale. Pomoč pri odpravljanju posledic nesreče ekipe opravljajo tam, kjer so stanovanjski objekti najbolj ogroženi in prizadeti.

V aktivnosti so vključeni: Štab Civilne zaščite Občine Domžale, Center za zaščito in reševanje Domžale, vsa društva iz Gasilske zveze Domžale, pogodbena gradbena podjetja in izvajalci za tehnično reševanje, ekipa civilne zaščite za podporo, Rod skalnih taborov Domžale, Alpinistični odsek pri PD Domžale, Jamarska reševalna ekipa Simon Robič Domžale, prostovoljni gasilci iz Regije Ljubljana III (GZ Mengeš, Moravče, Lukovica, Kamnik, Komenda, Litija, Šmartno pri Litiji), Gasilska brigada Ljubljana, PGD Kamnik, PGD Litija z vozili za reševanje iz višin (avto lestev), gasilska društva iz Občin Tolmin in Medvode.

“Zahvaljujemo se vsem gasilcem, pripadnikom zaščite in reševanja za pomoč ter občanom, ki z razumevanjem in strpnostjo pripomorejo k mirnemu reševanju in odpravljanju posledic neurja,” je še povedala podžupanja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi