Občanka prepoznala namere nepridiprava, ki jo je na njenem domu želel okrasti

Policisti opažajo, da se je povečalo število drznih tatvin iz hiš, ki jih izvedejo nepridipravi, kateri oškodovance zamotijo s pogovorom o izvedbi raznih del. Ob tem je posebej zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Takšnega obiska je bila včeraj deležna starejša občanka iz okolice Domžal, ki pa je na srečo pravočasno prepoznala sumljive okoliščine pogovora in osumljencu povedala, da bo obvestila policijo in sorodnike, zato je slednji hitro zapustil hišo in se odpeljal z avtomobilom.

Policisti so bili včeraj obveščeni o poskusu  drzne tatvine v okolici Domžal. Neznani storilec je na domu skušal zamotiti starejšo oškodovanko o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Oškodovanka je prepoznala sumljive okoliščine pogovora in osumljencu povedala, da bo obvestila sorodnike in policijo. Osumljenec je nato hišo  zapustil in se odpeljal z osebnim vozilom. Gre za moškega manjše postave s črnimi očali. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

“Ponovno opažamo, da se je povečalo število drznih tatvin iz hiš. Posebej je zaskrbljujoče, da so žrtve starejše  osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke  in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci se v večini primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete,” o načinu izvedbe drznih tatvin na domovih opozarjajo na PU Ljubljana.

Ob tem svojce starejših oseb, sosede ali druge, ki so v stiku z njimi, prosijo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne
ukrepe: “Eden izmed osnovnih je, da storilcev ne spuščamo v hišo, da ne zapuščamo stanovanja, da zahtevamo da se identificirajo, v nadaljevanju pa preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo.”

V kolikor pri obnašanju oseb zaznamo karkoli sumljivega ali pa smo postali žrtev kaznivega dejanja, pa je o tem takoj potrebno obvestiti policijo na št. 113. Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov. Pripomorejo tudi fotografije ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih uporabljajo. Praksa podjetij, ki resnično izvajajo dela na nekem območju je, da o tem že prej obvestijo javnost, da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka “nenapovedana” dela res izjema.

“Glede na to da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, na žalost pogosto mine precej časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena. Tako je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj oteženo. Zato prosimo vse, da
nam pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede …, da bodo njihovi prihranki varni,” še svetujejo na PU Ljubljana.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi