Nevarno križišče in nevarni vozniki: Ko semafor na Viru zaspi, takrat se rada nesreča zgodi

Ob 22. uri zvečer se v podjetjih, kjer poteka izmensko delo, običajno zaključi popoldanska delovna izmena. Ob tej uri pa s svojim delom zaključijo tudi semaforji v številnih križiščih, med njimi tudi v križišču Šaranovičeve in Virske ceste na Viru pri Domžalah. Po 22. uri se tam velikokrat pripetijo prometne nesreče, najbolj pogosto pa zaradi izsiljevanja prednosti, saj marsikateri vozniki/ce, ki pripeljejo iz smeri Zaboršta ali pa Količevega, zapeljejo direktno na prednostno cesto. Eden takšnih primerov se je pripetil sinoči.

Bralka nam je sporočila, da se je včeraj okrog 22. ure v križišču Šaranovičeve in Virske ceste (pri Arkadiji) pripetila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Po njenem pripovedovanju se je pripetilo ravno to, kar se je v tem križišču že večkrat. Iz smeri Zaboršta je v križišče pripeljalo osebno vozilo, ki se ni ustavilo, saj semafor ni deloval (utripanje oranžne luči), ampak je v križišče zapeljalo počasi, v tistem trenutku pa je iz smeri Doba z veliko hitrostjo pripeljalo osebno vozilo (ravna cesta, malo prometa), ki je nato trčilo v osebno vozilo, ki mu je prekrižalo pot. Vozilo, ki je peljalo po prednostni cesti, pa je nato priletelo v semafor. Bralka ob tem pravi, da če to vozilo ne bi priletelo v semafor, bi po vsej verjetnosti priletelo na vrt bližnjega lokala, kjer je bilo takrat poln gostov.

Seveda bralko zanima, zakaj se v domžalski občini ponoči ugašajo semaforji. Po njenih besedah ni kritično samo to križišče, ampak jih je še kar nekaj. Ob tem se zaveda, da je treba v primerih, če ne delujejo semaforji, upoštevati prometne znake, vendar se kljub temu zgodi, da marsikdo zaradi tega, ker je premalo pozoren in zaradi noči spregleda vozilo na prednostni cesti. Ob tem se bralka še sprašuje, koliko upravljavci semaforjev prihranijo zaradi izklapljanja semaforjev, obenem pa je zaradi tega na cestah ogroženo veliko udeležencev v prometu.

V zvezi s včerajšnjo prometno nesrečo, ki se je pripetila v križišču Šaranovičeve in Virske ceste na Viru, so nam na Policijski upravi Ljubljana povedali, da so bili policisti o njej obveščeni okrog 22. ure. Z ogledom kraja nesreče in zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je voznica Ford Fieste vozila po Virski cesti skozi naselje Domžale iz smeri Zaboršta proti naselju Vir in v križišču z regionalno cesto št. 447 (pri odseku 293, km 2,5) zaradi izsiljevanja prednosti (kršitev prvega odstavka 56. Člena ZPrCP) povzročila prometno nesrečo, saj je zapeljala na prednostno cesto ravno v trenutku, ko je po njej iz njene desne strani (iz smeri Doba) pravilno pripeljal voznik osebnega avtomobila Citroen C3. Po trčenju z vozilom Citroen je slednjega odbilo v desno, tako da je še trčilo v drog semaforja ob desni strani vozišča regionalne ceste. Oba voznika sta se lahko telesno poškodovala, zdravniško pomoč pa sta naknadno iskala sama na UKC Ljubljana. Voznika sta bila preizkušena z alkotestom, ki ni reagiral na prisotnost alkohola v izdihanem zraku. Povzročiteljici je bil izdan plačilni nalog.

Miha Ulčar: Foto: Google

Komentarji uporabnikov
Tagi