Nevarna nočna vožnja: Voznica vozila v nasprotno smer po avtocesti iz smeri Krtina proti Lukovici

Vožnja v nasprotno smer po avtocesti je tudi v Sloveniji eden izmed ključnih prometnih problemov. V letu 2014 je bila policija obveščena o približno 200 primerih takšne vožnje, zaradi tega so v dveh prometnih nesrečah umrle tri osebe, v obeh primerih sta bila povzročitelja vinjena. Danes okrog 3. ure ponoči so policisti PU Ljubljana na avtocesti iz smeri Krtine proti Lukovici opazili voznico osebnega vozila, ki je vozila v nasprotni smeri po odstavnem pasu proti počivališču Lukovica. Na srečo se ta dogodek ni končal tragično, bo pa voznica prekršku primerno kaznovana za svoje početje.

Kakšen je bil vzrok nočne vožnje voznice po nasprotni smeri avtoceste iz smeri Krtina proti Lukovici, ni znano. So jo pa pri vožnji v nasprotno smer (vozila je po odstavnem pasu proti počivališču Lukovica) opazili policisti, ki so zapeljali na počivališče Lukovica, kjer so zaustavili vozilo in z voznico izvedli postopek, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana. Zaradi prekrška bodo policisti zoper voznico podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Nadaljnja vožnja pa ji je bila prepovedana.

Najpogostejši vzroki za vožnjo v nasprotno smer
Med najpogostejše razloge za vožnjo v nasprotno smer po avtocestah policija uvršča slabše psihofizične sposobnosti voznika za vožnjo. Kot so navedli na policiji, zlasti nekateri starejši občani niso vajeni vožnje po avtocestah in nehote zapeljejo v nasprotno smer vožnje. Med vzroki je tudi namerna vožnja v nasprotno smer, in sicer voznik ne upošteva prometne signalizacije, objestno vozi, ali pa so tovrstne vožnje posledice stav. Prav tako se vozniki ne zavedajo svojega dejanja, če vozijo pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi, navaja policija.

Ukrepi policije v primerih vožnje v nasprotno smer
Policisti takšne kršitve neposredno zaznajo sami ali pa jih o tem obvestijo vozniki, ki so kršitev opazili. V takšnih primerih poskušajo policisti nevarnega voznika čimprej ustaviti in vozilo odstraniti s cestišča. O nevarnosti, ki grozi drugim voznikom, obveščajo medije in upravljavca ceste. Kršitelju policija določi sankcijo in poskrbi za varen odvoz vozila. Če kršitelja ne izsledijo takoj, začnejo zbirati dejstva o okoliščinah prekrška, ki so potrebna za prekrškovni postopek, še piše v preventivnih nasvetih policije. Globa za vožnjo v nasprotno smer je 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.

Kako ravnati v primeru, če naletite na vozilo, ki vozi v nasprotno smer
V kolikor se naleti na voznika, ki vozi v nasprotno smer, je pomembno, da udeleženci v prometu zaznajo, da se nekaj dogaja, zato morajo biti pozorni. Priporočeno je spremljanje radijskega programa, kjer so pogosto objavljene prometne informacije. Ko opazijo vožnjo v napačno smer, morajo takoj zmanjšati hitrost in se umakniti na desni pas, po potrebi pa tudi na odstavni pas.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Siol
Tagi