“Nenadni udar strele povzročil velik požar v podjetju galvanizacije na Homcu”

Danes ob 17.30 uri je v podjetju na Homcu, ki se ukvarja z galvanizacijo, zaradi udara nenadne strele prišlo do pregrevanja električne instalacije in do več kratkih stikov, kateri so povzročili požar. Najprej je zagorela lakirnica, nato pa še osrednji delavnici.

Prisotni delavci so takoj po začetku požara obvestili Regijski center za obveščanje (112), le-ta pa je takoj obvestil CPV Domžale, ki je takoj aktiviral matično društvo, PGD Homec. Istočasno so aktivirali tudi preostala društva v Operativnem sektorju Radomlje; PGD Radomlje in PGD Rova, saj se je v bližini požara nahajalo tudi skladišče kemikalij. Prav tako je v notranjosti lakirnice in delavnic nastalo veliko dima, ob tem pa sta dve osebi ostali ujeti v prostoru.

Po prihodu na kraj požara, so sodelujoče gasilske enote takoj pričele z zunanjimi in notranjimi napadi, saj sta se v požarnem objektu nahajali dve pogrešani osebi. Istočasno so na dveh koncih podjetja izvajali prezračevanje, saj so bili prostori čisto zadimljeni. Prav tako so s hlajenjem varovali tudi bližnjo stanovanjsko hišo, da ne bi prišlo do požarnega preskoka.
Gasilci so požar hitro omejili in preprečili, da bi se le-ta razširil na bližnje skladišče kemikalij. Prav tako so pravočasno rešili ujeta delavca in ju nepoškodovana prenesli iz gorečih in zadimljenih prostorov ter ju predali v oskrbo reševalcem.

Na srečo je šlo le za vajo, ki so jo tokrat pripravili gasilci PGD Homec, na njej pa so sodelovali še poklicni gasilci CPV Domžale ter prostovoljni gasilci PGD Radomlje in PGD Rova. Kot smo že večkrat poročali na našem portalu, gre v omenjenih primerih za vaje v okviru Meseca požarne varnosti, na katerih se gasilci usposabljajo za primere resničnih intervencij.

Kot nam je povedal vodja današnje intervencije in poveljnik Sektorja Radomlje, Boštjan Rode, so z omenjeno vajo želeli preveriti strokovno in fizično usposobljenost operativnih enot ter izpravnost gasilske tehnične opreme. Prav tako so preizkusili delovanje UKW zvez, sistema aktiviranja in alarmiranja enot s pozivniki sistema ZARE. Med drugim so tudi preverili dostopnost intervencijskih vozil na to območje ter proučili možnosti oskrbe z vodo. Po besedah Rodeta in besedah ocenjevalca vaje, častnega poveljnika GZ Domžale, Janeza Breceljnika, je vaja potekala brez večjih težav in bila uspešno zaključena. Na vaji je sodelovalo 52 gasilcev s šestimi gasilskimi vozili. Da pa je bila vaja čim bolj podobna realni intervenciji, so bili prostori galvanizacije zelo dobro zadimljeni, za kar je poskrbel Klemen Baloh. Vsem sodelujočim gasilcem na vaji pa se je zahvalil tudi lastnik podjetja Galma d.o.o., Miran Martinjak.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Janez Ravnikar
Komentarji uporabnikov
Tagi