Na Rovah izvedli gasilsko taktično vajo na temo izrednih razmer

V okviru Gasilske zveze Domžale je Prostovoljno gasilsko društvo Rova za Požarno obrambni sektor Radomlje s štabom operative PGD Rova v soboto, 2. julija 2022, pripravilo sektorsko gasilsko taktično vajo »ROVA 2022«. Na sektorski gasilsko taktični vaji, na kateri je sodelovalo petdeset gasilcev in rediteljev, so sodelovale ekipe PGD Rova, PGD Radomlje, PGD Homec, PGD Jarše – Rodica ter CZR Domžale. 

Okoliščine nastanka vaje so bile izredne razmere. Okoli 17. ure se je na območju Krajevne skupnosti Rova in širše razbesnela zelo huda nevihta s točo, grmenjem, strelami in močnim nalivom. Prišlo je do udara strele v sadno drevo, ki je padlo na Rovsko cesto in zagorelo. V tistem trenutku se je pripeljalo osebno vozilo, voznik se je umikal drevesu in se je prevrnil na travnik ob cesti, kjer sta z otrokom na zadnjem sedežu ostala ukleščena v vozilu. Medtem je močan sunek vetra odkril streho starejšega objekta, potok Rovščica pa je zaradi hudega naliva prestopil bregove. Voda se je začela zlivati po travniku in poplavljati cesto ter nekatere hiše ob njej. Občanka je videla nesrečo vozila, zato je poklicala 112. Po prejemu prijave je RECO Ljubljana aktiviral PGD Rova in CZR Domžale, (PP Domžale in NMP Domžale – fiktivno). Zaradi odkritja strehe in poplavljanja potoka Rovščica pa so na zahtevo vodje intervencije aktivirali Požarno obrambni sektor Radomlje.

Po prihodu gasilcev na kraj dogodka so se najprej lotili fiksiranja avtomobila, ki je ležal na boku, gašenje in odstranitve podrtega drevesa, ki je ob udaru strele zagorelo ter se zrušilo na cesto. V bližini nesreče je bila odkrita streha stanovanjskega in gospodarskega objeta, zato so se lotili pokrivanja strehe, ogrožene hiše na Rovski cesti pa so zavarovali ter nudili pomoč in prenos dveh poškodovanih oseb ob poplavi.

Po končani vaji je pred gasilskim domom na Rovah sledil zbor sodelujočih, na katerem sta prvo oceno podala podpoveljnika Gasilske zveze Domžale Igor Šarc in Martin Juteršek, nekaj besed pa sta spregovorila tudi poveljnik PGD Rova in vodja intervencijske vaje Miha Uršič ter predsednik PGD Rova Andrej Pavlič.

Štab operative za izvedbo vaje je bil: poveljnik in vodja intervencije PGD Rova Miha Uršič, poveljnik Požarno obrambnega sektorja Radomlje Tadej Šinkovec, namestnik poveljnika PGD Rova Klemen Kočevar, podpoveljnik PGD Rova Janez Gabršek ter člani poveljstva PGD Rova Andrej Vodlan, Matija Grčar, Urban Pavlič, Jan Rode, Gorazd Urbanija ter Miro Vrenjak.

Ob koncu so se vsem enotam zahvalili za uspešno izvedeno sektorsko vajo »ROVA 2022« ter obenem povabili na gasilsko veselico, ki bo pred gostilno Pirc na Rovah potekala danes v nedeljo, 3. julija 2022, od 17. ure dalje. Za glasbo in ples bo poskrbel Ansambel Saša Avsenika. Vabljeni!

NA POMOČ!

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Video: Miro in Simona Pivar

Tagi