Na Pšati izvedli gasilsko reševalno vajo na temo požara gospodarskega poslopja in hujše prometne nesreče

V soboto, 16. julija 2022,  je v organizaciji PGD Pšata-Dragomelj potekala večja gasilska zaščitno-reševalna vaja, ki je bila izvedena na gospodarsko poslopje domačije Marinšek na Pšati. Na vaji, ki se je pričela okrog 18. ure, je sodelovalo večje število gasilskih enot, sama vaja pa je temeljila na predpostavki, da je prišlo do večjega požara na gospodarskem objektu in do prometne nesreče v neposredni bližini ter da je bilo večje število ponesrečencev.

Po scenariju gasilsko reševalne vaje je ob 17.45 v centralnem gospodarskem objektu Domačije Marinšek prišlo do požara, ki je nastal zaradi preskoka iskre pri vzdrževalnih delih na gospodarskem objektu. Požar je zajel centralni objekt, zato je sosednje objektne bilo potrebno ohlajati in jih zaradi količine dima tudi preiskati. V glavnem objektu je bilo potrebno pogasiti požar, prezračiti in preiskati prostore, saj se je na objektu v času nastanka požara zadrževalo večje število ljudi. Poleg tega je na ostrem ovinku pred domačijo istočasno prišlo do prometne nesreče, kjer je voznik traktorja z vilicami za prenos bremena na traktorju prebodel osebni avtomobil, zato česar sta bili poškodovani dve osebi, ki sta se nahajali v avtomobilu. Gasilsko reševalno vajo sta ocenjevala poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič in podpoveljnik Gasilske zveze Domžale Igor Šarc.

Objekt Domačija Marinšek se nahaja ob vaški cesti ki poteka iz vasi Pšata proti Biščam. Na vzhodni strani se nahaja manjši ribnik, ki se je pa v tej suši na žalost izsušil. Na JV strani sta na razpolago dva nadzemna hidranta ter manjši potok, ki je primeren za požarno vodo, pa je na žalost tudi ta presahnil. Do domačije se lahko dostopa po asfaltirani cesti na južni strani objekta. Domačijo sestavlja 5 večjih objektov, od tega sta dva stanovanjska objekta ostali so gospodarski objekti. Tako sta na požarišču delala le dva hidranta, ostalo vodo pa so dobavila gasilska vozila s cisternami.

Regijski center za obveščanje (112) je od domačinke ob 17.45 uri prejel telefonski klic, da je prišlo do požara na gospodarskem poslopju, da so prostori objekta popolnoma zadimljen in da obstaja možnost razširitve požara na ostale objekte. Takoj sta bila aktivirana domače gasilsko društvo PGD Pšata – Dragomelj in poklicna gasilska enota CZR Domžale.

Vodja intervencije poveljnik PGD Pšata Dragomelj Jure Nemec je po prihodu na kraj dogodka izvršil ogled in ocenil situacijo ter podal taktično zasnovo in naloge glede na oceno situacije. Na njegovo zahtevo so bila aktivirana še naslednja gasilska društva: PGD Ihan, PGD Študa, PGD Domžale mesto, PGD Trzin, PGD Stob Depala vas, CZR, PIGD Belinka, PGD Beričevo Brinje in PGD Podgorica Šentjakob, sosednja društva v Občini Bežigrad in Občini Dol pri Ljubljani ter PGD Mali Log.

Na gasilsko reševalni vaji je sodelovalo 82 gasilcev, 21 gasilskih vozil, 10 imitatorjev ter pet redarjev. Ob koncu vaje je poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič podal prvo oceno o izvedbi vaje, ki je odlično uspela, le v teh sušnih poletnih mesecih bo potrebno zaradi presušenih naravnih vodnih virov (ribnik, potok) zagotoviti dodatne cisterne za dobavljanje vode. Poveljnik PGD Pšata Dragomelj Jure Nemec se je vsem gasilkam in gasilcem zahvalil za sodelovanje na vaji ter gospodarici kmetije Marinšek za dovoljenje za izvedbo vaje na njihovi kmetiji.

V večernih urah je pred gasilskim domom na Pšati potekala še tradicionalna vrtna veselica, z bogato kulinarično ponudbo. Za ples in zabavo pa je poskrbel ansambel Petra Finka.

NA POMOČ!

Avtor: Miro Pivar; Foto, Miro Pivar;  Video: Miro in Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi