»Na OŠ Dragomelj zaradi uhajanja plina izvedli evakuacijo«

Regijski center za obveščanje je danes ob 10.55 dobil prijavo, da na Osnovni šoli Dragomelj uhaja plin. Učiteljice in učitelji so pod vodstvom ravnatelja Petra Jerine nemudoma evakuirali vse učence in zaposlene, ker pa je v sklopu OŠ Dragomelj tudi vrtec, so nemudoma evakuirali tudi vrtčevske otroke in vzgojiteljice.

Na intervencijo so se takoj odzvali gasilci PGD Pšata-Dragomelj, CZR Domžale, ki so z avtolestvijo pregledali območje strehe, če se morebiti ni kak učenec zaradi panike zatekel nanjo, PGD Podgorica-Šentjakob, PGD Trzin in PGD Ihan, ki so takoj v “polni bojni opremi” prezračili prostore vrtca in osnovne šole ter zaprli plinske ventile in s tem preprečili nadaljnje uhajanje plina. Gasilci so pregledali tudi vse prostore, če še kdo med evakuacijo ni ostal ujet v njih. Ker je bila koncentracija plina nevarno visoka, so bili zaradi možnega vžiga ali eksplozije, saj je bila potrebna le iskra, v pripravljenosti tudi operativni gasilci, ki so bili postavljeni s cevmi okrog objekta, če bi bilo potrebno gasiti. Hidrantov je kar nekaj v okolici šole, v bližini pa teče potok Pšata, ki je tudi radodaren z vodo. 

Na srečo je šlo le za meddruštveno medobčinsko vajo, na kateri so se gasilci usposabljali za primere resnične intervencije, saj so po besedah Jureta Nemca, poveljnika PGD Pšata-Dragomelj in vodje intervencije, na vaji spoznali kje lahko postavijo gasilska vozila, kje so vodni viri v primeru gašenja, kam bi evakuirali učence in zaposlene, preizkusili so delovanje zvez … Po besedah ravnatelja OŠ Dragomelj Petra Jerine, ki je pred postrojem pohvalil hiter odziv gasilcev iz petih društev, obenem pa se zaveda, da v resničnosti lahko kaj hitro pride do takšnih situacij. Obenem ga veseli tudi to, da imajo v okolici šole toliko usposobljenih gasilskih operativcev. Ob koncu se je vsem sodelujočim gasilcem zahvalil za odlično izpeljano vajo.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro in Simona Pivar
Tagi