Na območju občine Domžale javne službe obvladujejo nastale razmere, ki jih povzroča žled

Iz Občine Domžale obveščajo vse občane, da je na območju domžalske občine žled povzročil nekaj nevšečnosti, ki pa jih pristojne službe obvladujejo. V občini Mengeš pa je zaradi neprestanega padajočega drevja na ceste do nadaljnjega zaprtih nekaj cest.

Na domžalskem območju je šlo po večini za podrta drevesa, ki so se lomila pod težo, zaradi česar so bile nekaj časa zaprte nekatere ceste, predvsem v višje ležečih naseljih v občini. Na območjih: Žeje- Dobovlje, Rača – Račni vrh, Rova – Žiče, Hudo – Rudnik, Gorjuša – Sv. Trojica (na odseku od odcepa Laze do Spodnje Brezovice Laze), Kolovec – Kmetija Čeh, Kolovec – Palovče, Goričica pri Ihanu – Goropeče. Sanacijska dela na omenjenih cestah bodo izvedena predvidoma danes, do 12. ure.

Na območju Žeje – Sv. Trojica bodo z agregati omogočili pogoje za nemoten dostop do pitne vode.

Danes zjutraj so bili brez električne energije v Vrtcu in Osnovni šoli Ihan, ter v Osnovni šoli Dob in Krtina. Danes od 9. ure dalje so ponovno priklopili električno energijo. Pouk bo normalno potekal jutri, če na podružnični Osnovni šoli Krtina ne bo elektrike, bodo šolarje prepeljali v matično Osnovno šolo Dob.

Zaradi velike količine žledu in pojava nenadnega loma dreves so bile vse akcije odstranjevanja dreves in vej s strani pristojnih javnih služb in podjetja GRASTO d.o.o. prekinjene in se bodo nadaljevale, ko bodo to dopuščale vremenske razmere. Občanke in občane občine Domžale opozarjajo naj se ne zadržujejo v bližini dreves in na predelih, kjer obstaja nevarnost padanja ledenih sveč.

(Foto: Grega Cotman).

Na posameznih območjih je motena tudi oskrba z elektriko. Težave z distribucijo električne energije sanira Elektro Ljubljana.

Na Občini Domžale ocenjujejo, da javna služba za vzdrževanje cest in javna gasilska služba, skupaj z Občino obvladuje nastale razmere, zato ni razloga po aktiviranju občinskega štaba Civilne zaščite. Na celotnem območju občine Domžale so nastale razmere pod nadzorom.

(Foto: PGD Domžale-mesto).

Zimska služba je čez vikend in v noči na ponedeljek izvedla pluženje in posipavanje cest. Po pregledu terena se je izvedlo posipavanje in pluženje cest v hribovitih predelih. Najprej se je izvedlo čiščenje cest 1. prioritete (pločnikov po centru Domžal, okrog šol in vrtcev, avtobusnih postajališč in Zdravstvenega doma Domžale), nadaljevalo se je s čiščenjem cest 2. prioritete. Dela se nemoteno nadaljujejo.

Javna gasilska služba je čez vikend opravila približno 42 intervencij, pri čemer je sodelovalo okoli 148 gasilcev iz enajstih gasilskih društev. Enote Civilne zaščite in prostovoljna gasilska društva so v pripravljenosti.

Sanacijska dela se bodo nadaljevala tudi v prihodnjih dneh, predvsem na javnih površinah, kot so parki in ob rekreacijski poti ob Kamniški Bistrici, še sporočajo iz Občine Domžale.

Zaradi neprestanega padajočega drevja na cesto zaprtih tudi nekaj cest v Občini Mengeš

Iz Občine Mengeš sporočajo, da so zaradi neprestanega padajočega drevja na cesto, do nadaljnjega za ves promet zaprete ceste Loka pri Mengšu – Dobeno, Mengeš – Koseze in cesta na Mengeško kočo. Gibanje, kjer je nevarnost največja, je strogo prepovedano in življenjsko nevarno

Prebivalcem Dobena svetujejo, da se za kakršne koli dodatne informacije in posebne potrebe obrnejo na vaški odbor Dobeno, gospa Jadranka Šumi 041 430-793. Prav tako jim svetujejo, da naj se zadržujejo na varnem v zavetju svojih hiš ter jih ne zapuščajo brez potrebe, hkrati pa prilagodijo svoje delavnike v službah. Stanje ceste namreč ni možno sanirati zaradi slabih vremenskih razmer in prenevarnih delavnih pogojev za intervencijske službe, obeti pa niso spodbudni tudi za današnji dan. Ekipe so na terenu in ko bodo ustrezne službe ocenile, da je varno za nadaljnje posredovanje, se bo sanacija nadaljevala. Trenutno pa je ta postopek zaradi varnosti življenj posredovalcev ustavljen, še sporočajo iz Občine Mengeš.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Grega Cotman, PGD Domžale-mesto, PGD Vir
Tagi