Na Količevem hudo poškodovanemu vozniku na pomoč takoj priskočili mimoidoči

Dnevna izmena poklicnih gasilcev CZR Domžale, ki jo danes vodi Milan Peterca, je zjutraj v dobrih dveh urah posredovala na dveh intervencijah. Najprej so posredovali na Koliški cesti na Količevem, kjer je prišlo do prometne nesreče dveh osebnih vozil, v kateri je ena oseba utrpela hujše poškodbe, nato pa so posredovali še na Stari cesti v Prelogu, kjer je neznanec zakuril večji kup odpadnega vejevja, nato pa zapustil kurišče.

Milan Peterca, vodja dnevne izmene poklicnih gasilcev CZR Domžale nam je povedal, da so bili o prometni nesreči dveh osebnih vozil na Koliški cesti na Količevem obveščeni ob 6.03 uri zjutraj. Takoj po prihodu so najprej protinaletno in protipožarno zavarovali kraj prometne nesreče, nato pa so pričeli z oskrbo hudo poškodovanega voznika osebnega vozila, kateremu so pomoč že pred prihodom gasilcem nudili mimoidoči. Po besedah Peterce se je v času nesreče tam nahajal njihov sodelavec Marjan Bolhar, ki se je ravno vračal iz nočne izmene. Skupaj z še enim voznikom, ki je takoj, ko je opazil prometno nesrečo, ustavil svoje vozilo, sta pričela z imobilizacijo poškodovanega voznika in sicer s priročnimi sredstvi. Poškodovanega voznika so nato prevzeli reševalci NMP ZD Domžale, ki so ga prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so še odklopili akumulatorja na vozilih ter očistili in posuli cestišče razlitih tekočin. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PP Domžale.

Ob tej priložnosti velja omeniti, da je pomoč mimoidočih, kateri se znajdejo v takšni situacijo, kot je bila danes, izjemno pomembna za osebe, ki potrebujejo pomoč. S hitrimi in pravilnim ukrepanjem lahko veliko pomagamo, saj je takrat, ko je nekdo hudo poškodovan ali v življenjski nevarnosti, izredno pomembna vsaka sekunda. Veliko več lahko naredimo, če pravilno ukrepamo in pomagamo, kakor pa da samo opazujemo.

Ob 7.56 uri pa so gasilci prejeli obvestilo, da na Stari cesti v Prelogu in sicer tik ob rekreacijski osi reke Kamniške Bistrice gori večji kup odpadnega vejevja, ki ga je nekdo zažgal, nato pa odšel s kraja. Gasilci so takoj po prihodu z vodo pogasili goreče vejevje, ki se je raztezalo na okrog 30 kvadratnih metrih. Nato so vejevje še razkopali in ponovno zalili z vodo. Peterca nam je povedal, da je prijavo podal mimoidoči občan, ki je drugače tudi gasilec v PGD Ihan, saj je opazil, da nihče ne nadzoruje kurišča, obstajala pa je tudi bojazen, da bi se iz kurišča ogenj razširil v bližnji gozd.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi