Na alpinistični odpravi na Tahu Rutum umrl vrhunski alpinist Janez Svoljšak

Na alpinistični odpravi na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu je v baznem taboru v ponedeljek, 15. julija 2019, umrl 25-letni slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak iz Škofje Loke, član AO PD Kranj. Svoljšak je predlani in lani sodeloval tudi pri organizaciji evropskega pokala v lednem plezanju, ki je potekalo na umetni drytooling steni v Domžalah in sicer je obakrat podpisal pod odlično postavitvijo smeri.

Po prvih informacijah je Janez Svoljšak med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli z nujno medicinsko pomočjo in ga tri ure oživljali, a žal zaman. Trenutno potekajo aktivnosti za prevoz preminulega v dolino in nato v Slovenijo.

Svoljšak je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu, Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri oz. slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA. Med njegovimi vzponi izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata. Leta 2016 je bil evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala.

Leta 2017 in 2018 je bil Svoljšak tudi glavni postavljavec smeri na evropskem prvenstvu v lednem plezanju, ki smo gostili v Domžalah. Obakrat se je izkazal z odlično postavitvijo, saj je pripravil smeri, ki so bile atraktivne tudi za gledalce.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Vido Repanšek

 

Tagi