Na AC pred izvozom za Domžale trčila vlačilca. Iz poškodovanega kontejnerja iztekal amonijak

Včeraj malo pred 20. uro zvečer sta na avtocesti Ljubljana – Celje, pred izvozom Domžale, trčila dva vlačilca. Eden od vlačilcev romunske registracije je v 17 kontejnerjih prevažal 17.000 litrov amonijevega nitrogena. Ob trčenju se je eden od kontejner poškodoval, zaradi tega je spojina kapljala na cesto. Na kraju nesreče so posredovali poklicni gasilci CZR Domžale in GB Ljubljana.

Gasilci CZR Domžale in GB Ljubljana so iz poškodovanega kontejnerja prečrpali okrog 1.000 litrov amonijevega nitrogena ter posuli in počistili razlite tekočine iz motornega vozila. Okrog 20 litrov razlite spojine, ki se uporablja kot sestavina za gnojila so posuli, počistili in sprali z vodo. Ker je bil eden izmed vlačilcev močno poškodovan in nevozen, so ga z vlečnim vozilom skupaj s tovorom odvlekli na deponijo na Rudnik v Ljubljano. V nesreči ni bilo poškodovanih. 

S Policijske uprave Ljubljana so nam sporočil, da so bili včeraj okoli 19. ure obveščeni o prometni nesreči na avtocesti Ljubljana – Domžale, pred izvozom Domžale, v kateri sta bili udeleženi dve tovorni vozili. Z ogledom kraja prometne nesreče in zbranimi obvestili so policisti ugotovili, da je 43-letni voznik tovornega vozila znamke Iveco, madžarskih registrskih oznak vozil po prehitevalnem pasu v smeri Domžal. Po daljšem prehitevanju je z vozilom naenkrat zapeljal v desno pred tovorno vozilo znamke Scania s pripetim priklopnim vozilom, romunskih registrskih oznak. Takrat se je kolona vozil na desnem prometnem pasu pričela ustavljati oziroma zmanjševati hitrost zaradi zgostitve prometa, 43-letnik pa je v izogib trčenju v vozilo pred njim nenadoma zavrl, 32-letni voznik Scanie pa je posledično trčil vanj. Pri trčenju je na pripetem priklopniku Scanie prišlo do poškodbe tovora (dveh plastičnih cistern v katerih se je nahajala tekočina amonijaka nitrogena). Zaradi razlitja tekočine so na kraju posredovali gasilci, ki so opravili pretok tekočine iz poškodovanih cistern in očistili vozišče. 

Zaradi odpravljanja posledic prometne nesreče je bila avtocesta na tem odseku zaprta, promet pa je potekal po vzporedni regionalni cesti. V prometni nesreči ni bilo telesno poškodovanih. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale
Tagi