“Močan dim, ki se je širil po stanovanjsko poslovnem objektu Malin v Radomljah na noge spravil gasilce”

Gasilska taktična vaja ''Malin'' 2019

Regijski center za obveščanje (112) je včeraj okrog 17. ure s strani stanovalca stanovanjsko poslovnega objekta »Malin« v Radomljah, prejel obvestilo o močnem dimu, ki se je širil po stopnišču stanovanjskega dela objekta. Na kraj požara je bilo takoj po obvestilu poleg domačega društva PGD Radomlje napotenih več gasilskih enot iz okoliških gasilskih društev in poklicne gasilske enote CZR Domžale.

Takšen je bil scenarij alarmiranja gasilskih enot na gasilsko taktično vajo “Malin” 2019, ki so jo ob 90-letnici delovanja pripravili gasilci PGD Radomlje. Obenem pa je bila vaja namenjena usposabljanju gasilcev za primere resničnih intervencij. Scenarij vaje je predvideval, da je v stanovanjsko poslovnem objektu Malin v Radomljah prišlo do požara v garaži in sicer zaradi nepravilnega rokovanja z vnetljivimi tekočinami (pretakanju). Požar se je hitro širil, dim pa je zajel celotno kletno etažo in preko stopnišč prodiral v stanovanjski del objekta. Gasilci so takoj po prihodu izvedli evakuacijo stanovalcev ter pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi, ki so vključevali preiskovanje prostorov in iskanja ujetih oseb. Po scenariju je v stavbi zaradi gostega dima ostalo več ujetih in poškodovanih oseb, le-te pa so gasilci iznosili iz stavbe ter jih predali v oskrbo enotam prve pomoči.

Gasilsko taktično vajo “Malin” 2019 so gasilci PGD Radomlje pripravili ob 90-letnici delovanja društva.

Kot smo že omenili je šlo za gasilsko taktično vajo “Malin” 2019, ki je bila po besedah poveljnika PGD Radomlje in vodje vaje Boruta Kaplje, namenjena preverjanju strokovne usposobljenosti in fizične kondicije operativnih sil Požarno obrambnega sektorja Radomlje in drugih enot. Z vajo so obenem preverili tudi tiho obveščanje preko sistema ZARE ter preko SMS sporočil. Na gasilsko taktični vaji so poleg domačih gasilcev PGD Radomlje sodelovali še poklicni gasilci CZR Domžale ter gasilci PGD Homec, PGD Rova, PGD Duplica, PGD Dob in PGD Vir. Skupaj pa je na vaji po besedah Kaplje sodelovali 80 gasilcev. Pri vodenju vaje sta sodelovala še poveljnik Požarno obrambnega sektorja Radomlje Tadej Šinkovec in podpoveljnik PGD Radomlje Urban Kladnik.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom Martina Juterška iz CZR Domžale, ki je na koncu sodelujočim gasilcem podal tudi prvo oceno izvedbe vaje.

Gasilsko taktično vajo “Malin” 2019 je vodil poveljnik PGD Radomlje Borut Kaplja.

Kot smo že omenili je bila gasilska taktična vaja izvedena v sklopu 90-letnice delovanja PGD Radomlje. Jubilej so že obeležili s Slavnostno akademijo, ki je potekala v petek, 24. maja 2019, vrhunec praznovanja pa bo na sporedu v soboto, 8. junija 2019, z veliko vrtno veselico, ki bo v Športnem parku Radomlje potekala od 19. ure dalje.

Več fotoutrinkov z gasilsko taktične vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič, Miro Pivar; Video: Miro in Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi