Kronika PP Domžale: Vinjen možakar vpil na mimoidoče, spletni goljuf neupravičeno dvignil denar …

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 31. 5. 2021 do 6. 6. 2021

Domžalski policisti so pretekli teden obravnavali prometni nesreči, kazniva dejanja vlomov in goljufije ter nekaj hujših prometnih prekrškov. Med drugim so policisti obravnavali dve podobni goljufiji, ko je neznani storilec preko aplikacije WhatsApp stopil v kontakt s prodajalko in prodajalcem na spletni strani Bolha.com. V dopisovanju je oba oškodovanca z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin o nakupu njunega artikla, spravil v zmoto, pri  čemer sta prodajalec in prodajalka na spletno stran Pošte Slovenije vnesla številko bančne kartice, kamor bi  moral storilec nakazati kupnino. Na tak način je storilec prišel do njunih bančnih podatkov in z njunega bančnega računa neupravičeno dvignil denar. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

31. 5. 2021 – VLOM V GRADBENE ZABOJNIKE
Policisti so bili obveščeni o vlomu v več gradbenih zabojnikov. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec neovirano pristopil do gradbišča, kjer je s primernim orodjem in na vzvod vlomil v več gradbenih zabojnikov in iz enega od le teh odtujil električno orodje. Z opisanim je neznani storilec več podjetij oškodoval za okoli 450  EUR. Policisti v zvezi  opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

31. 5. 2021 – PRIDRŽANJE PO 109/II ZP-1
Policisti so bili obveščeni o vinjeni osebi, ki vpije pred stanovanjskim blokom. V  neposredni bližini kraja, ki je bil  naveden ob prijavi, so policisti izsledili močno vinjenega moškega, ki je vpil na mimoidoče in se nedostojno  vedel. Ker se kljub opozorilu in ukazu policistov ni želel umiriti mu je bila odvzeta prostost in na podlagi 109/II ZP-1 odrejeno pridržanje. Zaradi kršitev mu je bil izdan plačilni nalog.

1. 6. 2021 – PROMETNA NESREČA S TELESNIMI POŠKODBAMI
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči med peško in voznikom osebnega  vozila. Do prometne nesreče  je  prišlo zaradi izsiljevanja prednosti peške na prehodu za pešce, pri čemer je voznik osebnega vozila z vozilom zbil peško, slednja pa je padla po tleh. Zaradi telesnih poškodb je bila peška z reševalnim vozilom odpeljana v UBKC Ljubljana, kjer je bilo ugotovljeno, da je v prometni nesreči zadobila hude telesne poškodbe. Policisti bodo po vseh zbranih obvestilih zoper povzročitelja na pristojno sodišče podali kazensko ovadbo.

2. 6. 2021 – ZASEGA PREPOVEDANE DROGE
Policisti so imeli v postopku dva kršitelja, katera sta imela v posesti manjšo količino prepovedane droge. Policisti bodo zoper oba uvedli hitri postopek z izdajo odločbe pri prekrškovnemu organu.

3. 6. 2021 – GOLJUFIJA
Neznani storilec je preko aplikacije WhatsApp stopil v kontakt s prodajalcem na spletni strani Bolha.com. V dopisovanju je prodajalca z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin, da bo kupil njegovo kolo, spravil  v  zmoto, pri čemer je prodajalec na spletno stran Pošte Slovenije vnesel številko bančne kartice, kamor bi moral storilec nakazati kupnino. Z navedenim je storilec prišel do podatkov bančnega računa oškodovanca, ter neupravičeno dvignil 245  EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

4. 6. 2021 – ZASEG NEREGISTRIRANEGA MOPEDA
Policisti so imeli v postopku mladoletnega voznika neregistriranega mopeda. V postopku je bilo ugotovljeno tudi, da mladoletni voznik moped vozi brez veljavnega vozniškega  dovoljenja. Na podlagi 23. člena ZPrCP so policisti moped  zasegli in ga s pogodbeno avtovleko odpeljali v hrambo. O postopku z mladoletnim so policisti obveščali zakonitega zastopnika, katerega so tudi seznanili, da bodo zoper mladoletnega podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

5. 6. 2021 – PROMETNA NESREČA S TELESNIMI POŠKODBAMI
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči, v kateri naj bi se poškodoval kolesar. Ugotovljeno je bilo, da je  voznik kolesa zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom in padel po vozišču, ter se pri tem telesno poškodoval. V postopku z voznikom kolesa so policisti ugotovili še, da je le ta kolo vozil pod vplivom alkohola. Voznik kolesa je bil s kraja zaradi zadobljenih  telesnih poškodb z reševalnim vozilom odpeljan na UB KC. Policisti so vozniku kolesa zaradi več kršitev ZPrCP izdali plačilni nalog.

6. 6. 2021 – GOLJUFIJA
Neznani storilec je preko aplikacije WhatsApp stopil v kontakt s prodajalko na spletni strani Bolha.com. V  dopisovanju je prodajalko z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin, da bo kupil njen artikel, spravil v zmoto,  pri čemer je prodajalka na spletno stran Pošte Slovenije vnesla številko bančne kartice, kamor bi moral storilec  nakazati kupnino. Z navedenim je storilec prišel do podatkov bančnega računa oškodovanke, ter neupravičeno  dvignil 608,75 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

6. 6. 2021 – VOŽNJA VOZILA POD VPLIVOM PREPOVEDANIH DROG
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega vozila, za katerega je bilo v postopku ugotovljeno, da le tega vozi pod vplivom prepovedanih drog, saj je bil hitri test na slino – drugwipe pozitiven. Zaradi omenjenega je bil vozniku odrejen strokovni pregled, katerega je opravil na ISM-ju v Ljubljani. Zaradi opisanega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje. Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

**************************************************************************************

ZAČETEK MOTORISTIČNE SEZONE

Začela se je motoristična sezona. Vsem voznikom enoslednih vozil svetujemo, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! Vozniki motornih koles in koles z motorjem se morajo zavedati, da je asfaltna površina še hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega so zaradi na vozišču lahko prisotne tudi udarne jame in veliko peska od zimskega posipa, vozniške sposobnosti voznikov motornih kolesa pa najverjetneje še vedno niso na ravni lanskih. Pri vožnji naj vozniki enoslednih motornih vozil dosledno uporabljajo zaščitne čelade, mopedi in motorna kolesa pa morajo biti tehnično brezhibna in registrirana. Ob ugotovljenih kršitvah lahko policisti izrečejo globo, ob hujših nepravilnosti pa tudi zasežejo motorno vozilo.

Vsem voznikom želimo srečno vožnjo!

***************************************************************************************

OPOZORILO – COVID 19

Vse občane pozivamo k upoštevanju vseh veljavnih predpisov in navodil sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, ki so podani s strani pristojnih ministrstev in NIJZ.

Prav tako vse občane obveščamo, da je na internetnih straneh Policije (www.policija.si) objavljena telefonska številka za svetovanje o ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, ki se nanašajo na policijo (telefonska številka je 01 514 70 01, dosegljiva med  ponedeljkom in petkom med 8.00 in 16.00 uro) oziroma lahko morebitna vprašanja naslovite tudi na elektronski naslov info.koronavirus@policija.si.

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA

Vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat  stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, itd).  Prav  tako  gre posebno pozornost nameniti obiskom neznanih oseb, ki pod različnimi pretvezami zbirajo različne predmete oziroma sredstva (ali pa ponujajo različne usluge – električarske storitve, dimnikarske storitve, odvoz materiala, itd), kajti zaznavamo, da prihaja tudi do tovrstnih oblik kaznivih ravnanj (največkrat nad starejšimi osebami),  kjer storilci zamotijo oškodovance  (na zgoraj opisane načine) in nato izvršijo tatvino vrednejših predmetov ali/in denarja iz stanovanjskih objektov.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh  protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na    elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Po pooblastilu komandirja, Igor Kovač, pomočnik komandirja PP, policijski inšpektor specialist I

 

Komentarji uporabnikov
Tagi