Kronika PP Domžale: Tatvine, prometna nesreča s pobegom in izrečen ukrep prepovedi približevanja

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 15. 8. 2022 do 21. 8. 2022

Domžalski policisti so pretekli teden obravnavali vloma v vrtni lopi, tatvino osebnega avtomobila v Kamniku, tatvino artiklov v trgovini, tatvino kolesa in električnega skiroja, prometno nesrečo s pobegom, ter prometno nesrečo s telesnimi poškodbami. Obravnavali so tudi tatvino registrske tablice in pa tatvino goriva na bencinskem servisu. Napoteni so bili v stanovanje, kjer je gorela kuhinja, v kateri naj bi bila tudi nepokretna oseba.

Obveščeni pa so bili tudi o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in opravljenimi razgovori so policisti ugotovili, da je partner nad svojo družino že dlje časa izvajal fizično in psihično nasilje. Ker se osumljeni v času intervencije kljub večkratnim opozorilom policistov ni umiril, je bilo zoper njega odrejeno pridržanje do iztreznitve.

Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

15.08.2022 – TATVINA KOLESA
Policisti smo bili obveščeni o tatvini kolesa. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec tekom noči iz odklenjene lope ob stanovanjski hiši odtujil gorsko kolo znamke Škoda, črno, zeleno-bele barve in s tem oškodoval lastnika za okoli 600 EUR. Policisti nadaljujejo z delom.

15. 08. 2022 – NASILJE V DRUŽINI IN IZREČEN UKREP PREPOVEDI PRIBLIŽEVANJA
TER PRIDRŽANJE PO 109/2 ZP-1
Policisti so bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in opravljenimi razgovori so policisti ugotovili, da je partner nad svojo družino že dlje časa izvajal fizično in psihično nasilje. V skladu z določili 60. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije so policisti osumljencu izrekli ukrep prepovedi približevanja, kateri je bil s strani dežurne sodnice sodišča v Ljubljani potrjen in podaljšan še za 15 dni. Policisti bodo zoper osumljenega podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče. Ker se pa osumljeni v času intervencije kljub večkratnim opozorilom policistov naj se umiri le to ni storil, je bilo zoper njega odrejeno pridržanje do iztreznitve. Prav tako je zaradi neupoštevanja navodil oz. odrejenih zakonitih ukazov policistov osumljenemu izdan plačilni nalog.

15.08.2022 – TATVINA OSEBNEGA AVTOMOBILA V KAMNIKU
Policisti so bili obveščeni o tatvini osebnega avtomobila v Kamniku. Ugotovljeno je bilo, da je storilec izpod stanovanjskega bloka v Kamniku odtujil tam parkiran osebni avtomobil znamke Renault tipa Clio, registrskih številk LJ43-AIB, črne barve, ter s tem dejanjem lastnika oškodoval za 11.000 EUR. V zvezi opisanega policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16.08.2022 – TATVINA ARTIKLOV V KAMNIKU
Policisti smo bili obveščeni o tatvini artiklov v trgovini v Kamniku. Ugotovljeno je bilo, da sta dva neznana moška iz trgovine odtujila več artiklov. Policisti nadaljujejo z delom in bodo zoper oba podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

17.8.2022 – VLOM V VRTNO LOPO IN TATVINA KOLESA
Policisti smo bili obveščeni o vlomu v vrtno lopo iz katere je bil odtujen kolo. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec tekom noči vlomil v vrtno lopo ter iz nje odtujil gorsko kolo znamke Cube Aim in s tem oškodoval lastnika za okoli 250 EUR. Policisti nadaljujejo z delom.

18. 8. 2022 – TATVINA DENARNICE Z VSEBINO
Policisti so bili obveščeni o tatvini denarnice z vsebino. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec neovirano pristopil do oškodovanke v trgovini in ji iz odprte torbe, katero je imela na rami, odtujil denarnico z gotovino in dokumenti. S tem dejanjem jo je NN storilec oškodoval za okoli 200 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

18. 8. 2022 – PROMETNA NESREČA S POBEGOM
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči s pobegom. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN voznik na parkirišču zaradi nepravilnega premika trčil v parkirano vozilo ter ga pri tem poškodoval po desnem boku in desni strani zadnjega odbijača, nato pa odpeljal s kraja ne da bi nudil svoje podatke oškodovancu. Na vozilu oškodovanca je nastala materialna škoda, ki znaša okoli 600 EUR. Policist nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

19. 8. 2022 – PROMETNA NESREČA II. KATEGORIJE
Policisti so bili naknadno obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami. Ugotovljeno je bilo, da sta bila v prometni nesreči udeležena kolesar in voznik kombija. Do prometne nesreče je prišlo zaradi izsiljevanja prednosti voznika kombija, pri tem pa je kolesar zadobil lahke telesne poškodbe in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC Ljubljana. Na kolesu in kombiju je nastala skupna materialna škoda, ki znaša okoli 250 EUR. Policisti bodo vozniku kombija naknadno izdali plačilni nalog.

19. 8. 2022 – KAZNIVO DEJANJE POVZROČITEV SPLOŠNE NEVARNOSTI
Policisti so bili obveščeni, da v stanovanju gori kuhinja, v kateri naj bi bila tudi nepokretna oseba. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je osumljenka na starejšem el. štedilniku na kuhalno ploščo položila ponev z oljem, ploščo prižgala ter odšla v drug prostor, kjer je bila nepokretna oseba. Čez nekaj časa je zaslišala pokanje v kuhinji, zato je odšla tja in opazila, da je bila ponev z oljem prevrnjena, kar je imelo za posledico vžig olja. Ogenj se je razširil na kuhinjske elemente. Osumljenka je nato z mokro krpo delno zadušila ogenj, nato pa nepokretno osebo odpeljala iz hiše. Ogenj so na kraju pričeli gasiti policisti, dokončno pa so ga pogasili gasilci. Ker sta se nepokretna oseba in policist nadihala dima sta bila z RV odpeljana v UKB UKC Ljubljana, vendar policist pri tem ni zadobil poškodb, nepokretna oseba pa je ostala na opazovanju. Nastala je materialna škoda, ki znaša okoli 7000 EUR. Policisti bodo zoper osumljenko napisali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

20. 8. 2022 – TATVINA ELEKTRIČNEGA SKIROJA
Policisti so bili obveščeni o tatvini električnega skiroja. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec na prireditvenem prostoru izkoristil nepazljivost oškodovanca in mu odtujil električno skiro, ter ga s tem dejanjem oškodoval za okoli 600 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

20. 8. 2022 – TATVINA REGISTRSKE TABLICE
Policisti so bili obveščeni o tatvini registrske tablice. Na kraju je bilo ugotovljen, da je NN storilec odtujil zadnjo registrsko tablico osebnega vozila, ter s tem dejanjem oškodoval lastnika za okoli 20 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

20. 8. 2022 –TATVINA DENARNICE Z DOKUMENTI IN OPRAVLJEN DVIG NA BANKOMATU
Policisti so bili obveščeni o tatvini denarnice z vsebino. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec iz odklenjene garderobne omarice odtujil denar v skupni vrednosti 25 EUR in denarnico z dokumenti in bančno kartico ter priloženo PIN kodo, nato pa odšel do bankomata in opravil dvig gotovine v skupnem znesku 700 EUR. S tem dejanjem je oškodoval lastnico za okoli 900 EUR. Policist nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

21. 8. 2022 – TATVINA GORIVA NA BENCINSKEM SERVISU
Policisti so bili obveščeni o tatvini goriva na bencinskem servisu. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec v svoje vozilo natočil 82,270 litra goriva Maxxmotion, nato pa odpeljal s kraja ne da bi poravnal račun in s tem dejanjem oškodoval pravno osebo za 164,29 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

21. 8. 2022 – VLOM V VRTNO LOPO IN TATVINA CESTNEGA KOLESA
Policisti so bili obveščeni o vlomu v vrtno lopo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec na vzvod vlomil v vrtno lopo, tako prišel v notranjost in iz nje odtujil cestno kolo. S tem dejanjem je oškodoval lastnika za okoli 3000 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

***************************************************************************************

OPOZORILO – ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA 2022/2023

Novo šolsko leto je pred vrati in to je čas, ko se na naših cestah poveča število otrok. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena ključnih nalog policije. V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa bomo policisti tudi letos ob začetku šolskega leta izvajali ustaljene aktivnosti, s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh in s tem dodatno prispevali k umirjanju prometa. Ob tem velja opozoriti, da naj bo skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti, še toliko večja, saj predvsem prvošolčki še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolskih poteh in v vsakdanjem prometu. Prav tako velja omeniti, da učenci, ki se po dolgih počitnicah razigrani vračajo v šolske klopi, še niso pozorni na obnašanje v prometu.

Ob tem nagovarjamo starše, da ne pozabite, da ste vi tisti, ki odigrate ključno vlogo pri učenju in ozaveščanju o obnašanju v prometu vašega otroka, ostale voznike v cestnem prometu pa posebej opozarjamo, da prilagodite hitrost vožnje v naseljih, še posebej v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh ter polagate dodatno pozornost na najmlajše udeležence v cestnem prometu, saj lahko le skupaj naredimo največ za varnost naših najmlajših udeležencev v cestnem prometu.

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA

Vse občane opozarjamo na povečan pojav vlomov v osebne avtomobili v času večjih prireditev, kjer je na parkirnih prostorih parkiranih več vozil (veselice, pikniki, poroke…). Občanom svetujemo, da vozila parkirajo na razsvetljenih prostorih in iz vozila vzamejo vse vrednejše stvari.

Vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat  stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, itd).  Prav  tako  gre posebno pozornost nameniti obiskom neznanih oseb, ki pod različnimi pretvezami zbirajo različne predmete oziroma sredstva (ali pa ponujajo različne usluge – električarske storitve, dimnikarske storitve, odvoz materiala, itd), kajti zaznavamo, da prihaja tudi do tovrstnih oblik kaznivih ravnanj (največkrat nad starejšimi osebami),  kjer storilci zamotijo oškodovance  (na zgoraj opisane načine) in nato izvršijo tatvino vrednejših predmetov ali/in denarja iz stanovanjskih objektov.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh  protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na    elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Po pooblastilu načelnika, Jure Miklavič, pomočnik načelnika PP policijski inšpektor specialist II

Komentarji uporabnikov
Tagi