Kronika PP Domžale: Preko spleta opravil nakup, vendar plačanega artikla ni prejel

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 14. 11. 2022 do 20. 11. 2022

Domžalski policisti so pretekli teden obravnavali vloma v stanovanjski hiši, tovorno vozilo, kaznivo dejanje goljufije, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je oškodovanec preko spleta opravil nakup, artikla pa ni prejel. Obveščeni so bili o nasilju v družini in o prometni nesreči I. kategorije v kateri sta bila udeležena dva osebna avtomobila. Na policijsko postajo je prišla drž. Ukrajine in zaradi vojnih razmer v matični državi podala namero za začasno zaščito. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju. 

14. 11. 2022 – VLOM V TOVORNO VOZILO
Policisti so bili obveščeni o vlomu v tovorno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je storilec neovirano pristopil do parkiranega in zaklenjenega tovornega vozila na katerem je s primernim orodjem, na vzvod, odtrgal pokrov kljuke drsnih vrat, ter iz notranjosti odtujil več kosov električnega orodja. Z opisanim je storilec lastnika oškodoval za okoli 1.200 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

14. 11. 2022 – PROMETNA NESREČA I. KATEGORIJE IN VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije v kateri sta bila udeležena dva osebna avtomobila. Ugotovljeno je bilo, da je do prometne nesreče prišlo zaradi neprilagojene hitrosti enega izmed voznikov, za katerega je bilo v postopku ugotovljeno še, da osebni avtomobil vozi pod vplivom alkohola. Povzročitelju so policisti prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu začasno odvzeli njegovo vozniško dovoljenje. Policisti so povzročitelju zaradi kršitev CPP izdali plačilni nalog. V prometni nesreči je nastala skupna materialna škoda v višini cca. 50 EUR.

14. 11. 2022 – ZASEG PREPOVEDANE DROGE
Policisti so imeli v postopku osebo, ki je imela v posesti manjšo količino prepovedane droge. Zaseženo bodo policisti poslali v analizo in v primeru pozitivne analize bodo policisti zoper kršitelja uvedli hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku.

15. 11. 2022 – ZASEG VOZILA
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, za katerega je bilo ugotovljeno, da le tega vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi opisanega so policisti vozilo vozniku zasegli in ga s pogodbeno avtovleko odpeljali v hrambo. Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

16. 11. 2022 – GOLJUFIJA
Policisti so obravnavali kaznivo dejanje goljufije, pri čemer je bilo ugotovljeno, da je oškodovanec preko spleta opravil nakup tabličnega računalnika v znesku 650 EUR, katerega pa po nakazilu denarja ni prejel. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

17. 11. 2022 – VLOM V STANOVANJSKO HIŠO
Policisti so bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo. Ugotovljeno je bilo, da je storilec s primernim orodjem, na vzvod, odprl kletno okno stanovanjske hiše, ter tako prišel v njeno notranjost, od koder pa ni ničesar odtujil. Z opisanim je storilec lastnico oškodoval za okoli 300 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

18. 11. 2022 – VLOM V STANOVANJSKO HIŠO
Policisti so bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo. Ugotovljeno je bilo, da je storilec s primernim orodjem, na vzvod, poskušal odpreti pritlično okno stanovanjske hiše, kar pa mu ni uspelo in je od dejanja odstopil ne da bi karkoli odtujil. Z opisanim je storilec lastnico oškodoval za okoli 1.000 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

19. 11. 2022 – NASILJE V DRUŽINI – PRIDRŽANJE PO 157/II ZKP IN ZASEG DROGE
Policisti so bili obveščeni o nasilju v družini. Ugotovljeno je bilo, da je rejenec v stanovanjski hiši z bivšima rejnikoma grdo in ponižujoče ravnal, ter ju z nasilnim omejevanjem njunih enakih pravic spravlja v podrejen položaj. Po dejanju je rejenec pred prihodom policistov na kraj, kraj zapustil in je bil naknadno izsleden. Na podlagi 157/II ZKP so policisti rejencu odvzeli prostost in ga pridržali. Med obravnavo zgoraj opisanega so policisti zasegli še manjšo količino prepovedane droge, katera naj bi pripadala rejencu. Zaseženo bodo policisti poslali v analizo in v primeru pozitivne analize bodo policisti zoper rejenca uvedli še hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku. Po vseh zbranih obvestilih so policisti pridržanega rejenca s kazensko ovadbo privedli v postopek na pristojno sodišče.

20. 11. 2022 – PODAJA NAMERE ZA ZAČASNO ZAŠČITO
Na policijsko postajo je prišla drž. Ukrajine in zaradi vojnih razmer v matični državi podala namero za začasno zaščito. Izpolnjeni so bili vsi formularji, ki bodo predani v odločitev pristojnim službam.

***********************************************************

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA

Vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, itd). Prav tako gre posebno pozornost nameniti obiskom neznanih oseb, ki pod različnimi pretvezami zbirajo različne predmete oziroma sredstva (ali pa ponujajo različne usluge – električarske storitve, dimnikarske storitve, odvoz materiala, itd), kajti, zaznavamo, da prihaja tudi do tovrstnih oblik kaznivih ravnanj (največkrat nad starejšimi osebami), kjer storilci zamotijo oškodovance (na zgoraj opisane načine) in nato izvršijo tatvino vrednejših predmetov ali/in denarja iz stanovanjskih objektov.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh  protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Po pooblastilu načelnika, Igor Kovač, namestnik načelnika PP policijski inšpektor specialist I

Tagi