Kronika PP Domžale: Najprej žalil mimoidoče, nato grozil policistom

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 26. 4. 2021 do 2. 5. 2021

Domžalski policisti so pretekli teden obravnavali več voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola ali brez veljavnega vozniškega dovoljenja, dve prometni nesreči, zasegli eno vozilo, obravnavali kaznivo dejanje spodbujanja sovraštva ter imeli v postopku občana, ki je kalil javni red in mir. Policisti so posredovali na intervenciji, ker je občan razgrajal, vpil na mimoidoče in jih žalil. Ob prihodu policistov je z dejanji nadaljeval ter jih žalil in jim grozil. Ker kljub opozorilom in ukazom ter upiranjem, mu je bila s pomočjo prisilnih sredstev odvzeta prostost. Pri postopku pa je bila zasežena tudi prepovedana droga. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

26. 4. 2021 – NASILJE V DRUŽINI IN IZREČEN UKREP PREPOVEDI PRIBLIŽEVANJA
Policisti so bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil in opravljenimi  razgovori so policisti ugotovili, da je partner nad partnerko in otroci že dlje časa izvajal fizično in psihično nasilje. V skladu z določili 60. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije so policisti osumljencu izrekli ukrep prepovedi približevanja. Zoper osumljenca pa sledi kazenska ovadba na pristojno sodišče.

26. 4. 2021 – ZASEG VOZILA PO 23. ČLENU ZPRCP, VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA IN KD PONAREJANJA LISTIN
Policisti so imeli v postopku voznika neregistriranega kolesa z motorjem, kateri je le-tega vozil brez veljavnega  vozniškega dovoljenja. Zaradi navedenega mu je bil KZM zasežen in odpeljan v hrambo. Prav tako je bilo ugotovljeno, da voznik vozil pod vplivom alkohola in imel na KZM nameščeno ponarejeno registrsko tablico.  Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog ter kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

30. 4. 2021  – VOŽNJA BREZ VELJAVNEGA VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA, ZASEG VOZILA PO 23. ČLENU ZPRCP
Policisti so imeli v postopku mladoletna voznika neregistriranega mopeda in kolesa z motorjem, katera sta vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi  slednjega sta jima bila moped in kolo z motorjem na podlagi 23. čl. ZPRCP zasežena in odpeljana v hrambo. Zoper oba bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

1. 5.2021  –  VOŽNJA  POD  VPLIVOM ALKOHOLA, ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA PO 113/A IN PRIDRŽANJE PO 24 ČL. ZPRCP
Policisti so imeli v postopku voznika neregistriranega OA kateri je vozil vozilo pod vplivom alkohola (0.58). Zaradi slednjega mu je bilo na podlagi 113/a ZP odvzeto vozniško dovoljenje ter odrejeno pridržanje do iztreznitve.  Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

1. 5. 2021  –  VOŽNJA  POD VPLIVOM ALKOHOLA, PREPOVEDANA NADALJNA VOŽNJA BREZ ODVZEMA VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA
Policisti so imeli v postopku voznika neregistriranega OA kateri je vozil vozilo pod vplivom alkohola (0.63). Zaradi slednjega mu je bila nadaljnja vožnja prepovedana, vozniško dovoljenje pa mu ni bilo začasno odvzeto, saj ga  imenovani ni imel pri sebi. Pridržanje ni bilo odrejeno, saj si je voznik zagotovil prevoz domov. Zoper voznika bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

1. 5. 2021   –  KAZNIVO DEJANJE JAVNO SPODBUJANJE SOVRAŠTVA, NASILJA IN NESTRPNOSTI
Policisti sobili obveščeni, da je NN storilec na pokopališču oskrunil tri nagrobnike. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec pristopil do treh grobov pokojnikov ter lesene spomenike, ki so označevali grobove polil z rdečo  barvo in na njih položil rezine mesnih izdelkov. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil s ciljem ugotovitve storilca.

1. 5. 2021 – PROMETNA NESREČA II. KATEGORIJE
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do prometne nesreče treh osebnih vozil. Do  prometne nesreče je prišlo zaradi vožnje preblizu desnega roba vozišča voznika, kater  je nato s svojim vozilom trčil v dve parkirani osebni  vozili. Povzročitelj prometne nesreče je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC, kjer je bilo ugotovljeno da je zadobil lahke telesne poškodbe. Na vozilih je nastala skupna materialna škoda, ki znaša okoli 700 EUR. Policistu bodo povzročitelju prometne nesreče naknadno izdali plačilni nalog.

2. 5. 2021  –  KRŠITEV JAVNEGA REDA IN MIRU, PRIDRŽANJE PO 157/2 ZKP, UPORABA PRISILNIH  SREDSTEV,  KD  POSKUS  PREPREČITVE  URADNEGA  DEJANJA  TER ZASEG PREPOVEDANE DROGE
Policisti so posredovali na intervenciji, kjer je občan razgrajal, vpil na mimoidoče ter jih žalil. Ob prihodu  policistov na kraj, je s kršitvijo nadaljeval in žalil policiste, ker pa kljub ukazu ni prenehal s kršitvijo mu je bila  odvzeta prostost in odrejeno pridržanje po 109/2 ZP-1. Zaradi upiranja pri odvzemu prostosti so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva. Nato je kršitelj pričel policiste žaliti ter jim groziti. Pri postopku mu je bila  zasežena tudi  prepovedana droga. Naknadno je bilo kršitelju zaradi pripornih razlogov odrejeno pridržanje po 157/2 ZKP. Kršitelju je bil na kraju izdan plačilni nalog, zoper KD poskusa preprečitve uradnega dejanja pa bodo policisti  zoper njega napisali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

2. 5. 2021 – PROMETNA NESREČA II. KATEGORIJE
Policisti so bili obveščeni o prometni  nesreči. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do prometne nesreče dveh voznikov osebnih vozil. Do prometne nesreče je prišlo zaradi prekratke varnostne razdalje enega izmed  voznikov. Udeleženec prometne nesreče se je lahko telesno poškodoval in je sam naknadno iskal zdravniško pomoč. Na vozilih je nastala skupna materialna škoda, ki znaša okoli 1000 EUR. Policistu so povzročitelju prometne nesreče na kraju izdali plačilni nalog.

VEČ KRŠITEV ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH
Policisti so beležili več kršitev zakona o nalezljivih boleznih, za kar so kršitelje opozorili oziroma jim izdali plačilne naloge s predpisano globo, prav tako pa so podali več predlogov pristojnemu organu zaradi kršitev veljavnih odlokov.

**************************************************************************************

ZAČETEK MOTORISTIČNE SEZONE

Počasi se začenja motoristična sezona. Vsem voznikom enoslednih vozil svetujemo, naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! Vozniki motornih koles in koles z motorjem se morajo zavedati, da je asfaltna površina še hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega so zaradi na vozišču lahko prisotne tudi udarne jame in veliko peska od zimskega posipa, vozniške sposobnosti voznikov motornih kolesa pa najverjetneje še vedno niso na ravni lanskih. Pri vožnji naj vozniki enoslednih motornih vozil dosledno uporabljajo zaščitne čelade, mopedi in motorna kolesa pa morajo biti tehnično brezhibna in registrirana. Ob ugotovljenih kršitvah lahko policisti izrečejo globo, ob hujših nepravilnosti pa tudi zasežejo motorno vozilo.

Vsem voznikom želimo srečno vožnjo!

***************************************************************************************

OPOZORILO – COVID 19

Vse občane pozivamo k upoštevanju vseh veljavnih predpisov in navodil sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, ki so podani s strani pristojnih ministrstev in NIJZ.

Prav tako vse občane obveščamo, da je na internetnih straneh Policije (www.policija.si) objavljena telefonska številka za svetovanje o ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, ki se nanašajo na policijo (telefonska številka je 01 514 70 01, dosegljiva med  ponedeljkom in petkom med 8.00 in 16.00 uro) oziroma lahko morebitna vprašanja naslovite tudi na elektronski naslov info.koronavirus@policija.si.

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA

Vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat  stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, itd).  Prav  tako  gre posebno pozornost nameniti obiskom neznanih oseb, ki pod različnimi pretvezami zbirajo različne predmete oziroma sredstva (ali pa ponujajo različne usluge – električarske storitve, dimnikarske storitve, odvoz materiala, itd), kajti zaznavamo, da prihaja tudi do tovrstnih oblik kaznivih ravnanj (največkrat nad starejšimi osebami),  kjer storilci zamotijo oškodovance  (na zgoraj opisane načine) in nato izvršijo tatvino vrednejših predmetov ali/in denarja iz stanovanjskih objektov.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh  protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na    elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Dejan Košir, komandir policijske postaje, višji policijski inšpektor II

 

Tagi