Kronika PP Domžale: Med postopkom se je zaklenil v vozilo in odklonil preizkus alkoholiziranosti

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 29. 8. 2022 do 4. 9. 2022

Domžalski policisti so pretekli teden obravnavali več tatvin koles, vlomov in poskusov vloma.  V postopku so imeli mladoletno osebo, ki je imela v posesti ročno zvit cigaret z neznano rastlino, osebo, ki je imela v posesti sredstvo za pripravo prepovedane droge z delci snovi in mladoletnega občana, kateremu so zasegli kovinski bokser. Prav tako so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, kateri se je med postopkom zaklenil v vozilo in nato odklonil preizkus alkoholiziranosti in strokovni pregled. Vozniku je bilo odrejeno pridržanje in odvzeto vozniško dovoljenje.

Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

29. 8. 2022 – TATVINA VRAT PRIKLOPNIKA
Policisti so bili obveščeni o tatvini vrat s priklopnika. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec neovirano pristopil do parkirišča in iz tovornega prostora odtujil zadnja leva aluminijasta vrata, aluminijasto talno letev ter 5 napenjalnih trakov. S tem dejanjem je oškodoval lastnika za okoli 1125 EUR.

29. 8. 2022 – TATVINA SKIROJA
Policisti so bili obveščeni o tatvini skiroja. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je NN storilec odtujil skiro in čelado, ter s tem dejanjem oškodoval lastnika za okoli 350 EUR.

30.8.2022 – VLOM V KLET
Policisti so bili obveščeni o vlomu v klet v stanovanjskem bloku. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec neovirano vstopil v kletne prostore stanovanjskega bloka, kjer je s primernim orodjem in na vzvod vstopil v notranjost enega izmed kletnih prostorov ter nato od dejanja odstopil in ničesar odtujil. Materialna škoda znaša cca 50 EUR.

30.8.2022 – POSKUS VLOMA V VOZILO
Policisti so bili obveščeni o poskusu vloma v tovorno vozilo. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec neovirano pristopil do parkiranega in zaklenjenega tovornega vozila, kjer je s primernim orodjem in vzvod poizkušal vlomiti skozi vrata vozila, vendar je nato od dejanja odstopil. Materialna škoda znaša 500 EUR.

30.8.2022 – ZASEG PREPOVEDANE DROGE
Policisti so imeli v postopku mladoletno osebo, ki je imela v posesti ročno zvit cigaret z neznano rastlino, za katero se sumi, da gre za prepovedano drogo. Cigaret je bil osebi zasežen in bo poslan v nadaljnjo analizo. V kolikor bo ugotovljeno, da gre za prepovedano drogo bo zoper kršitelja napisan obdolžilni predlog. Ker je bila oseba mladoletna, je bil na kraj klican zakoniti zastopnik, ki je osebo odpeljal domov.

31.8.2022 – TATVINA EUROPALET
Policisti so bili obveščeni o tatvini europalet. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec prerezal ograjo podjetja in tako vstopil v notranjost ograjenega dvorišča ter odtujil 60 europalet. Materialna škoda znaša za okoli 300 EUR.

31.8.2022 – ZASEG PREPOVEDANE DROGE
Policisti so imeli v postopku osebo, ki je imela v posesti sredstvo za pripravo prepovedane droge z delci snovi za katero se sumi, da gre za prepovedano drogo. Predmet je bil zasežen in bo poslan v nadaljnjo analizo. V kolikor bo ugotovljeno, da gre za prepovedano drogo bo zoper kršitelja napisana odločba v hitrem postopku.

31.8.2022 – ODKLON PREIZKUSA ALKOHOLIZIRANOSTI IN STROKOVNEGA PREGLEDA, ODREJENO PRIDRŽANJE
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, kateri se je med postopkom zaklenil v vozilo in nato odklonil preizkus alkoholiziranosti in strokovni pregled s katerim bi se ugotavljalo ali voznik vozi pod vplivom alkohola. Vozniku je bilo odrejeno pridržanje po 24 čl. ZPRCP-1. Ker voznik kljub pozivu in ukazu ni želel izstopiti iz vozila in se želel z vozilom odpeljati, so policisti razbili steklo na voznikovih vratih in osebo s telesno silo ter strokovnimi prijemi izvlekli iz vozila. Odvzeto mu je bilo vozniško dovoljenje po 113a čl. ZP, podan pa bo obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

1.9.2022 – TATVINA KOLESA
Policisti so bili obveščeni o tatvini kolesa iz kolesarnice. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec neovirano vstopil v kolesarnico stanovanjskega bloka ter iz nje odtujil moško gorsko kolo znamke Giant, sivo rjave barve ter s tem lastnika oškodoval za 300 EUR.

1.9.2022 – TATVINA KOLESA IN MINI MOTORJA
Policisti so bili obveščeni o tatvini kolesa in mini motorja. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec neovirano pristopil do odklenjene vrtne lope in iz notranjosti odtujil gorsko kolo neznane znamke in mini motor znamke Yamaha PW50, modre barve ter s tem lastnika oškodoval za okoli 800 EUR.

2.9.2022 – POSKUS ROPA
Storilec, ki je bil zamaskiran, je okoli poldneva vstopil v eno izmed trgovin v Moravčah, ter trgovki pri blagajni rekel naj mu izroči denar. Ker trgovka tega ni želela ji je storilec zagrozil da ji bo kaj naredil, grožnjo pa podkrepil z nožem, ki ga je imel pri sebi. Ker trgovka še vedno ni upoštevala storilca, je le ta pobegnil iz trgovine brez plena.

3.9.2022 – TATVINA ELEKTRIČNEGA SKIROJA
Policisti smo bili obveščeni o tatvini električnega skiroja v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec izpred trgovskega kompleksa izvršil tatvino električnega črnega skiroja znamke Xiomi in s tem lastnika oškodoval za okoli 400 EUR.

3.9.2022 – TATVINA GORIVA V LUKOVICI
Policisti smo bili obveščeni o tatvini goriva na počivališču avtoceste v Lukovici. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz rezervoarja parkiranega tovornega vozila tuje registracije iztočil, oziroma izvršil tatvino okoli 400 litrov nafte in lastnika oškodoval za okoli 700 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

3.9.2022 – POSKUS VLOMA V STANOVANJSKO HIŠO
Policisti so bili obveščeni o poskusu vloma v stanovanjsko hišo. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec s primernim orodjem na vzvod odprl pritlično okno, nakar pa je iz neznanega razloga od dejanja odstopil. Pri tem je na oknu napravil za okoli 500 EUR materialne škode.

3.9.2022 – VLOM V DVA AVTOMOBILA
Policisti so bili obveščeni o vlomu v dva avtomobila v Rudniku pri Radomljah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec z neznanim predmetom razbil steklo na dveh parkiranih avtomobilih. Iz obeh je izvršil tatvino denarnic v katerih sta oškodovanca imela denar in dokumente. Z dejanjem je vsak od oškodovancev oškodovan za okoli 3.000 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

4.9.2022 – ZASEG BOKSERJA
Policisti so imeli v postopku mladoletnega občana, kateremu so zasegli kovinski bokser. Zoper njega bodo napisali obdolžilni predlog na pristojno sodišče, zaradi kršitve Zakona o orožju.

4.9.2022 – DRZNA TATVINA V RADOMLJAH
Policisti so bili obveščeni o drzni tatvini. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v dnevnem času neovirano vstopil v stanovanjsko hišo v kateri se je nahajala lastnica in iz hodnika izvršil tatvino denarnice z dokumenti in denarjem ter mobitela, katerega pa je kasneje odvrgel in je bil najden in vrnjen lastniku. Policisti v zvezi navedenega KD nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

4.9.2022 – TATVINA KOLESA
Policisti so bili obveščeni o tatvini kolesa v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec izpred stanovanjskega bloka izvršil tatvino kolesa X-Fact, tipa Flash fluroscenčno zelene barve ter s tem lastnika oškodoval za okoli 300 EUR.

***********************************************************

OPOZORILO – ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA 2022/2023

Novo šolsko leto je pred vrati in to je čas, ko se na naših cestah poveča število otrok. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena ključnih nalog policije. V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa bomo policisti tudi letos ob začetku šolskega leta izvajali ustaljene aktivnosti, s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh in s tem dodatno prispevali k umirjanju prometa. Ob tem velja opozoriti, da naj bo skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti, še toliko večja, saj predvsem prvošolčki še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolskih poteh in v vsakdanjem prometu. Prav tako velja omeniti, da učenci, ki se po dolgih počitnicah razigrani vračajo v šolske klopi, še niso pozorni na obnašanje v prometu.

Ob tem nagovarjamo starše, da ne pozabite, da ste vi tisti, ki odigrate ključno vlogo pri učenju in ozaveščanju o obnašanju v prometu vašega otroka, ostale voznike v cestnem prometu pa posebej opozarjamo, da prilagodite hitrost vožnje v naseljih, še posebej v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh ter polagate dodatno pozornost na najmlajše udeležence v cestnem prometu, saj lahko le skupaj naredimo največ za varnost naših najmlajših udeležencev v cestnem prometu.

***********************************************************

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA

Vse občane opozarjamo na povečan pojav vlomov v osebne avtomobili v času večjih prireditev, kjer je na parkirnih prostorih parkiranih več vozil (veselice, pikniki, poroke…). Občanom svetujemo, da vozila parkirajo na razsvetljenih prostorih in iz vozila vzamejo vse vrednejše stvari.

Vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat  stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, itd).  Prav  tako  gre posebno pozornost nameniti obiskom neznanih oseb, ki pod različnimi pretvezami zbirajo različne predmete oziroma sredstva (ali pa ponujajo različne usluge – električarske storitve, dimnikarske storitve, odvoz materiala, itd), kajti zaznavamo, da prihaja tudi do tovrstnih oblik kaznivih ravnanj (največkrat nad starejšimi osebami),  kjer storilci zamotijo oškodovance  (na zgoraj opisane načine) in nato izvršijo tatvino vrednejših predmetov ali/in denarja iz stanovanjskih objektov.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh  protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na    elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Po pooblastilu načelnika, Igor Kovač, namestnik načelnika PP policijski inšpektor specialist I

 

Tagi