Kronika PP Domžale: Družinski nasilnež, pobegli tovornjakar, ročna bomba v strugi reke

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 14. 8. 2023 do 20. 8. 2023

Domžalski policisti so minuli teden obravnavali več tatvin, poskus vloma v stanovanjsko hišo ter več prometnih nesreč. V enem primeru prišlo do nesreče s pobegom. Policisti so obravnavali tudi nasilje v družini, intervenirali na varovanem območju, s strani občanke pa so bili obveščeni, da je v strugi reke Kamniška Bistrica v Homcu našla ročno bombo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da gre za ročno bombo Breda 35, italijanske izdelave iz II. svetovne vojne. Ker je bila bomba poškodovana so jo delavci Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na kraju uničili. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

14. 8. 2023 – PROMETNA NESREČA S POBEGOM V MENGŠU
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči s pobegom v krožišču v Mengšu. Neznani voznik tovornega vozila je zaradi nepravilnega razvrščanja v krožišču izsilil prednost vozniku osebnega vozila, ki je zaradi tega trčil v robnik krožišča in poškodoval pnevmatiko. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil o pobeglem vozniku tovornega vozila.

15. 8. 2023 – PROMETNA NESREČA S TELESNIMI POŠKODBAMI
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami v kateri je udeležen kolesar. Na kraju so policisti ugotovili, da je voznik kolesa zaradi neprilagojene hitrosti vožnje trčil v betonski most in se pri tem poškodoval. Voznik kolesa je bil s kraja z reševalnim vozilom odpeljan na UB KC. V opisani prometni nesreči materialna škoda ni nastala, bodo pa policisti kolesarju naknadno zaradi kršitev določil Zakona o pravilih cestnega prometa izdali plačilni nalog.

15. 8 2023 – POSKUS VLOMA V STANOVANJSKO HIŠO
Policisti so bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo. Ugotovljeno je bilo, da je storilec s primernim orodjem odrezal zunanjo roleto na terasnih drsnih vratih stanovanjske hiše. Nato je s primernim orodjem, na vzvod, odprl terasna drsna vrata in tako prišel v notranjost stanovanjske hiše. Ob vstopu v notranjost je storilec sprožil alarmno napravo, zaradi česar je nato od dejanja odstopil, ne da bi karkoli odtujil, tako, da je dejanje ostalo pri poskusu. Z opisanim je storilec lastnika oškodoval za okoli 5.000 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16. 8. 2023 – TATVINA SKIROJA
Policisti so bili obveščeni o tatvini skiroja. Ugotovljeno je bilo, da je storilec izkoristil nepazljivost zaposlene v trgovini in ji iz vetrolova le te odtujil njen tam parkiran elektični skiro znamke Xiomi. Z opisanim je storilec lastnico oškodoval za okoli 300 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16. 8. 2023 – INTERVENCIJA V DOMŽALAH
Policisti so bili obveščeni, da je varnostnik na varovanem območju zalotil dve osebi. Ugotovljeno je bilo, da je varnostnik varnostne službe, na varovanem območju, zalotil dva občana katera pa v postopku z njim nista želela sodelovati in sta kljub ukazu varnostnika s kraja odšla v bližnji gostinski lokal. Policisti so občanoma zaradi kršitve določil Zakona o zasebnem varovanju izdali plačilna naloga.

18.8.2023 – PROMETNA NESREČA V MENGŠU
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči s samo udeležbo. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da je voznica osebnega avtomobila zaradi vožnje preblizu desnega roba zapeljala s cestišča in trčila v drevo. Zaradi navedenih kršitev ji je bil izdan plačilni nalog.
 
18. 8. 2023 – ZASEG KOLESA Z MOTORJEM
Policisti so imeli v postopku mladoletnega voznika kolesa z motorjem, za katerega je bilo v postopku ugotovljeno nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi navedenega so policisti vozniku kolo z motorjem zasegli in ga odpeljali v hrambo. Kršitelja čaka srečanje pri sodniku, saj bodo policisti zoper njega podali obdolžilni predlog, prav tako pa so bili o kršitvi obveščeni tudi kršiteljevi starši.

18. 8. 2023 – KAZNIVO DEJANJE NASILJE V DRUŽINI IN IZREČEN UKREP PREPOVEDI PRIBLIŽEVANJA
Policisti so bili obveščeni o nasilju v družini. Ugotovljeno je bilo, da je bivši partner, v družinski skupnosti katera je razpadla, grdo in ponižujoče ravnal z bivšo partnerko, jo žalil, jo zasledoval, ter jo z nasilnim omejevanjem njunih enakih pravic spravljal v podrejen položaj. Zaradi opisanega so policisti osumljenemu na podlagi 60. člena ZNPPOL izrekli prepoved približevanja. Izrečeni ukrep je bil posredovan v presojo dežurni preiskovalni sodnici pristojnega sodišča, katera je izrečeni ukrep potrdila in podaljšala še za 15 dni. Policisti bodo zoper osumljenega na pristojno sodišče podali tudi kazensko ovadbo.

19. 8. 2023 – NAJDENA ROČNA BOMBA V STRUGI REKE KAMNIŠKI BISTICI
Policisti do bili obveščeni, da je občanka v strugi reke Kamniška Bistrica v Homcu našla ročno bombo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da gre za ročno bombo Breda 35, italijanske izdelave iz II. svetovne vojne. Ker je bila bomba poškodovana so jo delavci Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na kraju uničili. Policisti pa so kraj dogodka zavarovali.

19.08.2023 – ZAČASNI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega vozila, za katerega so ugotovili, da le tega vozi pod vplivom alkohola. Vozniku so policisti prepovedali nadaljnjo vožnjo ter mu začasno odvzeli njegovo vozniško dovoljenje, katerega bodo skupaj z obdolžilnim predlogom poslali na pristojno sodišče.

***********************************************************

OPOZORILO – ZAČETEK ŠOLSKEGA LETA 2023/2024

Novo šolsko leto je pred vrati in to je čas, ko se na naših cestah poveča število otrok. Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septemberskih dneh je tudi ena ključnih nalog policije. V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa bomo policisti tudi letos ob začetku šolskega leta izvajali ustaljene aktivnosti, s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh in s tem dodatno prispevali k umirjanju prometa. Ob tem velja opozoriti, da naj bo skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti, še toliko večja, saj predvsem prvošolčki še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolskih poteh in v vsakdanjem prometu. Prav tako velja omeniti, da učenci, ki se po dolgih počitnicah razigrani vračajo v šolske klopi, še niso pozorni na obnašanje v prometu.

Ob tem nagovarjamo starše, da ne pozabite, da ste vi tisti, ki odigrate ključno vlogo pri učenju in ozaveščanju o obnašanju v prometu vašega otroka, ostale voznike v cestnem prometu pa posebej opozarjamo, da prilagodite hitrost vožnje v naseljih, še posebej v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh ter polagate dodatno pozornost na najmlajše udeležence v cestnem prometu, saj lahko le skupaj naredimo največ za varnost naših najmlajših udeležencev v cestnem prometu.

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA

Vse občane opozarjamo na povečan pojav tatvin koles. Občanom svetujemo, da kolesa ustrezno fizično zavarujejo pred tatvinami in jih ne puščajo nezavarovanih.

Vse občane ponovno pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, itd).

Naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Igor Kovač, namestnik načelnika PP, policijski inšpektor specialist I

 

Tagi