Kronika Policijske postaje Domžale: Vlomilci in tatovi so se založili z nakitom, denarjem in alkoholnimi pijačami

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 1. 10. do 7. 10. 2018

Domžalski policisti so v preteklem tednu obravnavali dva vloma v stanovanjski hiši, iz katerih so vlomilci odnesli nakit in denar,  v enem primeru so stanovalce oškodovali za cca 20.000 evrov. Policisti so obravnavali tudi tatvino denarja v podjetju v Trzinu, kjer je neznani storilec izkoristil odsotnost zaposlenih ter iz sefa, ki se je nahajal v omari, odtujil za okrog 12.000 evrov gotovine. V preteklem tednu sta bila dvema voznikoma zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov zaseženi vozili, oba sta vozila neregistrirani vozili in brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so obravnavali tudi eno tatvino osebnega vozila, ki so ga nato kmalu izsledili, mladoletnemu osumljencu pa odvzeli prostost in odredili pridržanje. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zanj odredil hišni pripor. Policisti so imeli opravka tudi z nasiljem v družini, kjer je mož nad svojo ženo dlje časa izvajal psihično nasilje. Kljub izrečeni prepovedi približevanja, je nasilnež naslednji dan v vinjenem stanju s kršitvami nadaljeval. Sledilo je pridržanje, ukrep policistov o prepovedi približevanja pa je bil potrjen tudi s strani preiskovalne sodnice. Na zaprosilo delavcev FURS-a so domžalski policisti posredovali tudi na počivališču v Lukovici, kjer so imeli v postopku tri državljane Romunije, pri katerih so med prtljago odkrili več kosov različnih zaščitenih vrst mrtvih ptic, katerih vrednost na trgu znaša cca. 150.000 evrov. Policisti so obravnavali še en vlom v osebno vozilo, tatvino kolesa, tatvino goriva iz tovornega vozila, dvema kršiteljema pa so zasegli manjše količine prepovedanih drog. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden, si lahko preberete v nadaljevanju.

1. 10. 2018 – TATVINA OSEBNEGA AVTOMOBILA V DOMŽALAH IN PRIDRŽANJE
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini osebnega vozila v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je oseba v času od 30.9.2018 do 1.10.2018, med 20.00 in 5.45 uro v Domžalah, iz neograjenega dvorišča stanovanjske hiše odtujila tam parkiran OA, in s tem oškodovala oškodovanca. Policisti so vozilo izsledili, kakor tudi mladoletnemu osumljenemu odvzeli prostost in odredili pridržanje po 2. odst. 157 čl. Zakona o kazenskem postopku. Po zbranih obvestilih je bil osumljeni s kazensko ovadbo izročen dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki pa je po zaslišanju zanj odredil hišni pripor.

1. 10. 2018 – NASILJE V DRUŽINI IN IZREČEN UKREP PREPOVEDI PRIBLIŽEVANJA
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je mož dlje časa nad svojo ženo izvajal psihično nasilje. V skladu z določili 60. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije so policisti možu izrekli ukrep prepovedi približevanja, zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru pa so mu izdali plačilni nalog. Ker izrečenega ukrepa mož ni upošteval in se je še isti dan vrnil na dom in v pijanem stanju nadaljeval s kršitvijo, mu je bila na kraju odvzeta prostost na podlagi 2. odstavka 109. čl. zakona o prekrških, nakar je bil odpeljan v prostore za pridržanje. Zaradi kršitve ZJRM in ker je kršil izrečeno prepoved približevanja, mu je bil izdan plačilni nalog. S strani preiskovalne sodnice okrožnega sodišča v Ljubljani je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja s strani policistov potrjen in z njene strani podaljšan še za 15 dni.

2. 10. 2018 – TATVINA DENARJA V TRZINU
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini denarja v podjetju v Trzinu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec izkoristil odsotnost zaposlenih ter iz sefa, ki je bil v omari v pisarni podjetja, izvršil tatvino okoli 12.000 EUR gotovine. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

2. 10. 2018 – TATVINA KOLESA NA TROJANAH
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini kolesa na Trojanah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz dvorišča hiše odtujil sivo moško kolo znamke Cube, model Attention SL. Z opisanim dejanjem je neznani storilec lastnika oškodoval za okoli 400 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

2. 10. 2018 – ZASEG PREPOVEDANE DROGE V MENGŠU
Policisti Policijske postaje Domžale so imeli v postopku kršitelja, kateremu so zasegli manjšo količino prepovedane droge. Pri prekrškovnem organu policijske postaje Domžale bodo policisti zoper kršitelja uvedli hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku.

2. 10. 2018 – VLOM V AVTOMOBIL V DOMŽALAH
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o vlomu v osebni avtomobil v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec s primernim orodjem na vzvod odprl voznikova vrata ter tako prišel v vozilo, iz katerega je izvršil tatvino 70 EUR gotovine, ter več steklenic alkoholne pijače. Z opisanim dejanjem je lastnik oškodovan za okoli 1.400 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

3. 10. 2018 – TATVINA GORIVA IZ REZERVOARJA TOVORNEGA VOZILA NA POČIVALIŠČU V LUKOVICI
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini goriva iz rezervoarja tovornega vozila na počivališču v Lukovici. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec na počivališču v Lukovici pristopil do tam parkiranega tovornega vozila. Na rezervoarju tovornega vozila je neznani storilec odprl pokrov rezervoarja in iz njega odtujil okoli 550 litrov goriva. Z opisanim dejanjem je neznani storilec tuje podjetje, katero je lastnik tovornega vozila, oškodoval za okoli 720 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil

3. 10. 2018 – ZASEG MOTORNEGA VOZILA NA PODLAGI 23. ČLENA ZPRCP
Policisti Policijske postaje Domžale so imeli v Radomljah v postopku voznika neregistriranega osebnega vozila, kateri je le tega vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi navedenega je bilo vozilo vozniku na podlagi 23. člena ZPrCP zaseženo in s pogodbeno avto vleko odpeljano v hrambo. Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

3. 10. 2018 – ZASEG PREPOVEDANE DROGE V DOMŽALAH
Policisti Policijske postaje Domžale so imeli v postopku kršitelja, kateremu so zasegli manjšo količino prepovedane droge. Pri prekrškovnem organu policijske postaje Domžale bodo policisti zoper kršitelja uvedli hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku.

4. 10. 2018 – ZASEG MOTORNEGA VOZILA NA PODLAGI 23. ČLENA ZPRCP
Policisti Policijske postaje Domžale so v Domžalah imeli v postopku voznika neregistriranega osebnega vozila, kateri je le tega vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi navedenega je bilo vozilo vozniku na podlagi 23. člena ZPrCP zaseženo in s pogodbeno avto vleko odpeljano v  hrambo. Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

5. 10. 2018 – NEZAKONITO RAVNANJE Z ZAŠČITENIMI ŽIVALMI
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni, da imajo delavci FURS-a na počivališču v Lukovici v postopku tri državljane Romunije, ki so kot vozniki avtobusa, med prtljago posedovali več kosov različnih zaščitenih vrst mrtvih ptic. Ugotovljeno je bilo, da so trije državljani Romunije, ki so bili vozniki avtobusa, nezakonito posedovali zaščitene divje živalske vrste in sicer 1349 različnih zaščitenih vrst mrtvih ptic, katerih vrednost na trgu znaša cca. 150.000 EUR. Mrtve ptice so bile odpeljane v hrambo na Ministrstvo za okolje. Policisti bodo v zvezi opisanega z zbiranjem obvestil nadaljevali in po le teh podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče.

5. 10. 2018 – VLOM V STANOVANJSKO HIŠO NA HOMCU
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo na Homcu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec   z neznanim primernim orodjem na vzvod odprl pritlično okno stanovanjske hiše in na navedeni način prišel v njeno notranjost, katero je pregledal, ter iz notranjosti odtujil nakit. Z opisanim dejanjem je neznani storilec lastnico oškodoval za okoli 1.500 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

6. 10. 2018 – VLOM V STANOVANJSKO HIŠO V DOMŽALAH
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o vlomu v stanovanjsko hišo v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da so neznani storilci z neznanim primernim orodjem na vzvod odprli pritlično okno dnevne sobe in tako prišli v notranjost stanovanjske hiše. Notranjost hiše so pregledali in iz nje odtujili denar in nakit. Z opisanim dejanjem so neznani storilci lastnika oškodovali za okoli 20.000 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

—————————————————————————————————–

Na območju Policijske postaje Domžale se še vedno pojavljajo tatvine vozil. Način storitve vseh kaznivih dejanj je bil enak, saj so storilci izkoristili očitno zanemarjanje samozaščitnih ukrepov oškodovancev in njihovo vozilo odpeljali s pomočjo originalnih ključev, ki so bili v vozilu oziroma je bilo vozilo celo v delovanju. Občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih na način, da bodo preprečili neupravičeno uporabo njihovega vozila.

Prav tako v zadnjem obdobju beležimo porast kaznivih dejanj tatvin koles. V sled navedenega vse občane pozivamo v dvigu samozaščitnih ukrepov (ustrezno zaklepanje koles, zaklepanje prostorov, kjer so shranjena kolesa, itd.), tudi na tem področju.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive osebe, sumljiva vozila, itd) ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh protipravnih dejanj, le-te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimno telefonsko številko 080-1200.

Igor Kovač, pomočnik komandirja PP, policijski inšpektor specialist I

Tagi