Kronika Policijske postaje Domžale: Občan skozi okno opazil, da mu tatovi kradejo kolesa

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 3. 9. 2018 do 9. 9. 2018

Domžalski policisti so v preteklem tednu obravnavali kar nekaj tatvin koles, v enem primeru, kjer so tatovi ukradli dve kolesi in kolo z motorjem, jih je skozi okno opazil občan, ki je nato obvestil policiste, le-ti pa so storilce kmalu izsledili. Pri tem so se storilci razbežali, enega pa so policisti prijeli. Zaradi hujših kršitev cestno prometnih predpisov, so policisti dvema voznikoma zasegli vozili. Na Prevojah so policisti obravnavali poskus vloma v osebno vozilo, v Lukovici pa tatvino goriva iz tovornega vozila in drzno tatvino torbice z vsebino iz osebnega vozila, ki sta jo neznana storilca izvedla s pretvezo. Na Dobenu so policisti obravnavali napad dveh psov na drugega psa, v Spodnjih Jaršah pa so posredovali ob poškodovanju cevi plinovoda, ki jo je povzročil voznik bagra med deli. V enem primeru so policisti posredovali tudi zaradi nasilja v družini. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

3. 9. 2018 – PROMETNA NESREČA II. KATEGORIJE NA ŽELODNIKU
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni  o prometni nesreči s telesnimi poškodbami na Želodniku. Ugotovljeno je bilo, da je tuji voznik osebnega avtomobila zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil v pred njim vozeči  osebni  avtomobil, v katerem sta bili voznica in sopotnica. Voznica in sopotnica sta bili s kraja z reševalnim vozilom odpeljani na pregled v UB KC. Tujca, kateri je bil povzročitelj prometne nesreče pa so policisti mandatno kaznovali, pri čemer je tujec globo poravnal na kraju.

3.  9.  2018  –  ZASEG  OSEBNEGA  AVTOMOBILA  NA  PODLAGI 23. ČLENA ZPRCP V MORAVČAH IN VOŽNJA LE-TEGA POD VPLIVOM ALKOHOLA
Policisti Policijske postaje Domžale so imeli v Moravčah v postopku voznika neregistriranega osebnega avtomobila, kateri je le-tega vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola (1,59 mg/l), prav tako pa je imel na vozilu nameščeni različni reg. tablici. Registrski tablici so policisti odvzeli in ju bodo poslali na pristojni upravni enoti. Zaradi vožnje osebnega avtomobila brez veljavnega vozniškega dovoljenja, je bilo vozilo vozniku na podlagi 23. člena ZPrCP zaseženo in s pogodbeno avto vleko odpeljano v hrambo. Zoper voznika bodo policisti zaradi več kršitev podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

4. 9. 2018 – POSKUS VLOMA V OSEBNI AVTOMOBIL NA PREVOJAH PRI ŠENTVIDU
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o poskusu vloma v osebni avtomobil na Prevojah pri Šentvidu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec poskušal na vzvod vlomiti v parkiran osebni avtomobil, vendar pa mu le to ni uspelo. Z opisanim dejanjem je neznani storilec lastnico oškodoval za okoli 1.000 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

5. 9. 2018 – TATVINA DVEH KOLES V DOMŽALAH
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini dveh koles v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec neovirano prišel na dvorišče stanovanjske hiše ter nato vstopil v odklenjeno vrtno lopo, iz katere je izvršil tatvino svetlo modrega moškega kolesa Fuji in sivega moškega gorskega kolesa Schwinn. Z opisanim dejanjem je neznani storilec lastnico oškodoval za okoli 300 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

6.  9. 2018 – TATVINA GORIVA IZ REZERVOARJA TOVORNEGA VOZILA NA POČIVALIŠČU V LUKOVICI
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini goriva iz rezervoarja tovornega vozila na počivališču v Lukovici. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec na počivališču v Lukovici pristopil do tam parkiranega tovornega vozila. Na rezervoarju tovornega vozila je neznani storilec odprl pokrov rezervoarja in iz njega odtujil okoli 50 litrov goriva. Z opisanim dejanjem je neznani storilec tuje podjetje, katero je lastnik tovornega vozila, oškodoval za okoli 65 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

6. 9. 2018 – TATVINA KOLESA V DOMŽALAH
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini kolesa v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec odtujil odklenjeno moško kolo Focus modre barve. Z opisanim dejanjem je neznani storilec lastnika oškodoval za okoli 400 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

6.  9.  2018 – TATVINA DVEH KOLES IN KOLESA S POMOŽNIM MOTORJEM V DOMŽALAH TER IZSLEDEN STORILEC
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni, da je občan skozi okno opazil, da mu je skupina neznancev iz dvorišča hiše odtujila dve kolesi in kolo s pomožnim motorjem. Policisti so nato med pregledom ožje in širše okolice navedeno skupino neznancev izsledili, pri čemer so se neznanci razbežali, enega od neznancev pa so policisti med begom prijeli. Na kraju je lastnik od policistov prevzel odtujeni kolesi in kolo s pomožnim motorjem. Mladoletni prijeti storilec je bil po postopku na kraju s strani policistov izročen zakoniti zastopnici. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

7. 9. 2018 – NAKNADNA PRIJAVA INTERVENCIJE NA DOBENU
Policisti Policijske postaje Domžale so bili s strani občana obveščeni o kršitvi Zakona o zaščiti živali in Zakona o varstvu javnega reda in miru na Dobenu. Ugotovljeno je bilo, da sta dva psa, katera lastnik ni imel na povodcu, med sprehodom napadla psa občana, po opisanem pa je lastnik dveh psov še žalil lastnika napadenega psa. Policisti bodo lastniku dveh psov zaradi kršitev določil Zakona o zaščiti živali in določil Zakona o varstvu javnega reda in miru naknadno izdali plačilni nalog.

7. 9. 2018 – POŠKODOVANJE CEVI PLINOVODA V SPODNJIH JARŠAH
Policisti Policijske postaje Domžale bili obveščeni o poškodovanju cevi plinovoda v Spodnjih Jaršah. Ugotovljeno je bilo, da je voznik bagra na dvorišču novogradnje z nakladalno žlico bagra, med ravnanjem zemlje po gradbenih delih, odtrgal prezračevalni jašek plinovoda last podjetja in pri tem poškodoval tudi cev za plin. Pred prihodom policistov na kraj so gasilci in vzdrževalni delavci za intervencijska dela na plinovodu že zaprli poškodovano cev. V opisanem je podjetje, katero je lastnik plinovoda, oškodovano za okoli 300 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

8.  9.  2018  –  DRZNA  TATVINA  TORBICE Z VSEBINO IZ OSEBNEGA AVTOMOBILA V LUKOVICI
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o drzni tatvini torbice z vsebino iz osebnega avtomobila na počivališču bencinskega servisa v Lukovici. Ugotovljeno je bilo, da sta neznana storilca na počivališču bencinskega servisa v Lukovici pristopila do tam parkiranega osebnega avtomobila, v katerem sta počivala tuja državljana. S pretvezo o prazni pnevmatiki na parkiranem osebnem avtomobilu sta neznana storilca iz vozila zvabila tuja državljana ter med ogledovanjem parkiranega vozila izkoristila njuno nepazljivost in jima iz zadnjega sedeža tam parkiranega vozila odtujila žensko torbico z vsebino. Z opisanim dejanjem sta neznana storilca tuja državljana oškodovala za okoli 1.900 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

8. 9. 2018 – NASILJE V DRUŽINI IN IZREČEN UKREP PREPOVEDI PRIBLIŽEVANJA
Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o nasilju v družini. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da je izven zakonski partner dlje časa nad svojo partnerko izvajal fizično in psihično nasilje. V skladu z določili 60. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, so policisti izven zakonskemu partnerju izrekli ukrep prepovedi približevanja. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nasilje v družini, pa bodo policisti zoper njega podali kazensko ovadbo na pristojno sodišče. S strani preiskovalne sodnice okrožnega sodišča v Ljubljani je bil izrečen ukrep prepovedi približevanja s strani policistov potrjen in z njene strani podaljšan še za 15 dni.

9. 9. 2018 – ZASEG OSEBNEGA AVTOMOBILA NA PODLAGI 23. ČLENA ZPRCP NA VIRU
Policisti Policijske postaje Domžale so imeli na Viru v postopku voznika osebnega avtomobila, kateri je le-tega vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi vožnje osebnega avtomobila brez veljavnega vozniškega dovoljenja, je bilo vozilo vozniku na podlagi 23. člena ZPrCP zaseženo in s pogodbeno avto vleko odpeljano v hrambo. Zoper voznika bodo policisti podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

—————————————————————————————————–

Policisti  pri  terenskem delu zaznavajo porast kaznivih dejanj, predvsem s področja premoženjske kriminalitete (razne tatvine, vlomi v objekte, itd). V sled navedenega vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih (zaklepanje vrat stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov,  itd). Prav tako gre posebno pozornost nameniti obiskom neznanih oseb, ki pod različnimi pretvezami zbirajo različne predmete oziroma sredstva (ali pa ponujajo različne usluge – električarske storitve, dimnikarske storitve, odvoz materiala, itd), kajti, zaznavamo, da prihaja tudi do tovrstnih oblik kaznivih ravnanj (največkrat nad starejšimi osebami), kjer storilci zamotijo oškodovance (na zgoraj opisane načine) in nato izvršijo tatvino vrednejših predmetov ali/in denarja iz stanovanjskih objektov.

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive osebe, sumljiva vozila, itd) ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh protipravnih dejanj, le-te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimno telefonsko številko 080-1200.

Igor Kovač, pomočnik komandirja PP, policijski inšpektor specialist I

Tagi