Kombinirano vozilo trčilo v stoječe terensko vozilo s priklopnikom. Reševalni pas na avtocesti spet problem!

Danes, nekaj minut po 7. uri zjutraj je na štajerski avtocesti na viaduktu Petelinjek v smeri Celja prišlo do naleta kombiniranega vozila v stoječe terensko vozilo s priklopnikom, ki je zaradi okvare obstalo na počasnem pasu. Zaradi prometne nesreče je bila avtocesta med priključkom Blagovica in predorom Podmilj proti Celju nekaj časa zaprta za ves promet. Dobrih dvajset minut kasneje pa je na štajerski avtocesti prišlo še do ene prometne nesreče in sicer pri izvozu za Lukovico v smeri Celja, kjer sta trčili dve osebni vozili. So pa imele intervencijske enote tokrat kar nekaj težav pri dostopu do kraja prometne nesreče, saj ostali udeleženci v prometu niso ustvarili reševalnega pasu.

Tomaž Kovač, vodja intervencije dnevne izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale nam je povedal, da so bili ob 7.06 uri obveščeni, da je na štajerski avtocesti med Blagovico in predorom Podmiljem prišlo do naleta dveh vozila in sicer je kombinirano vozilo trčilo v stoječe terensko vozilo s priklopnikom, ki je zaradi okvare stalo na počasnem pasu. Po trku sta obe vozili obstali na celotnem smernem vozišču avtoceste, zaradi česar je bil promet na tem odseku nekaj časa zaprt za ves promet. Gasilci so takoj po prihodu zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli cestišče razlitih motornih tekočin ter delavcem Darsa pomagala pri odstranjevanju avtomobilskih delov s cestišča, da so lahko čim prej odprli prehitevalni pas. Reševalci NMP Domžale so na kraju oskrbeli oba voznika, ki sta v nesreči utrpela lažje poškodbe in ju v nadaljevanju prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 7.24 uri pa je prišlo do prometne nesreče pri izvozu za Lukovico, v smeri Celja, kjer so po besedah Kovača trčili osebni vozili. Na kraju je posredovala druga ekipa CZR Domžale. Gasilci so zavarovali kraj prometne nesreče ter odklopili akumulatorja na vozilih. Drugih posebnosti ni bilo.

Na Policijski upravi Ljubljana so v zvezi s prometno nesrečo pred predorom Podmilj povedali, da je nesrečo povzročil voznik tovornega vozila zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo. Voznika obeh vozila sta bila lažje poškodovana in z reševalnim vozilom odpeljana v UKC Ljubljana. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog. Na tem delu je bila zaradi odstranjevanja posledic prometne nesreče avtocesta delno zaprta do 9. ure. V isti smeri je okoli 7.20, pri izvozu Lukovica prišlo še do ene prometne nesreče, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Nesrečo je povzročil voznik zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji. V nesreči ni bil nihče poškodovan, povzročitelju pa je bil izdan plačilni nalog.

Ob prometni nesreči je potrebno na avtocesti vedno ustvariti reševalni pas

Je pa Kovač opozoril, da so imele intervencijske enote težave pri prebijanju na kraj prometne nesreče, saj udeleženci v prometu niso ustvarili reševalnega pasu, ampak so bile razvrščeni v treh kolonah. Zaradi tega so morali gasilci in reševalci iz vozil, da so razporedili voznike, da so vozila lahko prišla mimo. Kovač ob tem naproša vse voznike, da dosledno upoštevajo portale na avtocestah, kjer je ob prometnih nesrečah navedeno, da je potrebno ustvariti reševalni pas.

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti lahko reši življenje. Ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je nujno potrebno intervencijskim vozilom zagotoviti reševalni pas. Med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu mora biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja…).

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi