“Kar se je zgodilo danes v Moravčah, je simptom vsega tega, kar je z našo družbo narobe”

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic izrazil obžalovanje nad vandalskim dejanjem

Na našem portalu smo danes že poročali, da je v Moravčah jutranji požar, kljub hitri intervenciji gasilcev PGD Moravče, popolnoma uničil leseno skulpturo tako imenovanega slovenskega Kipa svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Trumpa. Požar je bil po vsej verjetnosti podtaknjen, saj policisti, ki so že opravili ogled kraja požara, nadaljujejo z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Svojo žalost ob dogodku je izrazil župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, ki nam je v telefonskem pogovoru povedal, da je to vandalsko dejanje nad umetniško stvaritev: “Kar se je zgodilo danes, je simptom vsega tega, kar je z našo družbo narobe, in sicer je med nami še vedno preveč razlik in prisotno še vedno preveč nestrpnosti.”

Po njegovih besedah je ta skulptura nosila sporočilo miru, kar je povedal tudi ob otvoritvi konec decembra lani. “Res je, da je skulptura nosila podobnost z ameriškim predsednikom, vendar to ni pomenilo, da mora deliti za ali proti Trumpu. Vsaka družba temelji na toleranci in spoštovanju različnosti, še posebej do spoštovanja različnega umetniškega izražanje,” je dejal župan.

Župan Občine Moravče dr. Milan Balažic je izrazil obžalovanje nad vandalskim dejanjem.

Na tem kraju bo po njegovih besedah zdaj stala nova skulptura: “Moje sporočilo je jasno, da se tu ne mislimo vdati. S sodelavci že razmišljamo, da bi na tem mestu postavili novo skulpturo, ki ne bo iz lesa. To bo skulptura strpnosti, ki je pomembna vrednota, to pa želimo sporočiti Sloveniji in tudi širše.”

Arhitekt skulpture je Tomaž Schlegel, 8-metrski slovenski Kip svobode, ki spominja na ameriškega predsednika Trumpa, pa so zgradili člani Športno-kulturnega društva Sela. Gre za avtorsko delo, izdelano v prostem času in z lastnimi sredstvi. Lastnik zemljišča, kjer je prvotno stal kip, je od društva zahteval, naj ga umaknejo. Člani društva so potem prošnjo po premiku poslali v številne občine, pozitiven odgovor so dobili le v Moravčah, kjer so za kip plačali 1500 evrov. Odkar stoji v Moravčah je bila skulptura že tarča napadov. Dan pred otvoritvijo so mu neznanci narisali brke nekdanjega nemškega diktatorja, dva dneva nazaj, pa so neznanci že poskusili požgati skulpturo, a pri tem niso bili uspešni.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Povirk/PGD Moravče, Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi