Kača kobranka prestrašila stanovalce, ujeli in prenesli v naravo so jo gasilci

Poklicni gasilci CZR so danes okrog 18.30 ure posredovali v eni izmed stanovanjskih hiš v Zaborštu, kamor je zatavala kača kobranka, katero so nato ujeli in prenesli nazaj v naravo.

Jani Jeraj, vodja nočne izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale nam je povedal, da so bili ob 18.33 uri obveščeni, da je v eno izmed stanovanjskih hiš v Zaborštu pri Domžalah zatavala kača. Po njegovih besedah je kača plezala na vhodna vrata, stanovalci pa so jo opazili, ko so zapirali vrata in jo priprli. Ob tem prizoru jih je postalo strah, zato so na pomoč poklicali gasilce. Ti so kačo ujeli in jo nato prenesli nazaj v naravo.

Kača kobranka

Gre za nestrupeno kačo kobranko iz družine gožev. Je sorodnica bolj znane belouške. Ponavadi zraste do 100 cm, le redko kdaj več. Po hrbtu je temnosiva ali olivno zelena. Hrbtni vzorec sestavljajo temne lise, ki so razporejene kot polja na šahovnici. Po trebuhu je rumenkasta s temnimi prečnimi lisami. Na drobni glavi ima velika očesa z okroglo zenico.

Živi ob ribnikih in čistih tekočih vodah z bogatim obrežnim rastlinjem. Hrani se skoraj izključno z ribami, izjemoma z žabami in paglavci. Majhne ribe poje kar v vodi, večje pa odnese na kopno in počaka, da omagajo. Kobranka se pari aprila in maja. Junija ali julija odloži 5 do 25 podolgovatih jajc. Mladiči se izvalijo konec septembra.
Kobranka se pred ljudmi, tako kot vse kače, najprej skuša braniti z begom. Če se ji preveč približamo, dvigne prednji del telesa, se napihuje, glasno sika in z glavo suva proti napadalcu, kot da bi ga hotela ugrizniti. Deluje zelo prepričljivo in marsikaterega napadalca tako odžene. Če jo primemo nas poškropi s smrdljivim izločkom, pomešanim z iztrebki. A ugrizne nikoli. Če jo še naprej dražimo se naredi mrtvo: vrže se na hrbet, čeljust ji omahne, jezik pade iz gobca. Tako skuša napadalca prepričati, da gre za smrdečo mrhovino in naj si rajši poišče boljši zalogaj.

Kobranka je v Sloveniji uvrščena na rdeči seznam v kategorijo ranljivih vrst. Ogrožajo jo predvsem fizične spremembe habitatov, ki so posledica posegov v vodni in obvodni prostor. Tako kot mnoge druge vrste kač, tudi kobranko splošno preganjajo ljudje.

(Vir: aquaviva.si)

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi