Izredne razmere v občini Kamnik! V občini Domžale zaenkrat še ni kritično

Kot smo že danes zjutraj poročali na našem portalu, je bil v občini Kamni včeraj zvečer zaradi izrednih vremenskih razmer razglašen rdeči alarm in aktiviran Štab Civilne zaščite Občine Kamnik in Štab zimske službe. Tudi v Občini Domžale so v tem trenutku na terenu gasilci, ki odstranjujejo podrta drevesa. Po informacijah, ki smo jih dobili s strani Civilne zaščite Domžale, pa so trenutno zaradi varnosti zaprli tri gozdne ceste. Trenutno pa naj bi bili brez elektrike v naselju Rova.

V soboto, 1. februarja 2014, je bila Občina Kamnik s strani Elektro podjetja Ljubljana obveščena, da je prišlo do izpada oskrbe z električno energijo na območju:

 • Tuhinjske doline (od Srednje vas do Zgornjega Tuhinja),
 • Palovč z okolico,
 • Sp. Stranj, Zg. Stranj, Stolnika, Stahovice, Gozda, Kamniške Bistrice ter
 •  Črne.

Ob 20. 45 uri pa je bila zaradi poledenele ceste in podrtih dreves (žled), s strani poveljnika CZ Kamnik odrejena prepoved vožnje za vsa tovorna vozila na državnih cestah:

 • R1-225 Stahovica-Črnivec-Gornji Grad (prelaz Črnivec)
 • R2-414 Kamnik-Ločica (prelaz Kozjak)

O zadevi je bil obveščen OKC PU Ljubljana (113), URSZR Ljubljana (112) in Cestno podjetje Kranj (dežurni). Prepoved je izdana do nadaljnjega. Naročeno je bilo, da se postavi ustrezna prometna signalizacija in zagotovi policijske patrulje, ki bodo na lokacijah zapore (Kamnik in Stahovica) izvajali nadzor, ter opozarjali voznike osebnih vozil na nevarnost (podrto drevje, poledica).

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite je trenutno prioriteta zagotovitev električne energije v gospodinjstvih po lokalni skupnosti, saj je po zadnjih podatkih v izpadu približno 120 trafo postaj, število gospodinjstev ni znano. Elektro bo z deli nadaljeval skupaj z ekipami sekačev in gozdarjev ter gasilcev.

V občini Kamnik bodo v ponedeljek, 3. 2. in v torek, 4. 2. 2014, zaprti vsi vzgojno-izobraževalni zavodi
Iz Občine Kamnik so sporočili, da je župan Marjan Šarec na podlagi izrednih vremenskih sprejel odločitev, da bodo vsi vzgojno-izobraževalni zavodi v občini Kamnik v ponedeljek, 3. 2. in v torek, 4. 2. zaprti. Ne glede na zgornjo informacijo bodo v vrtcih v Kamniku zagotovljena dežurstva v okviru poslovnega časa. To velja za enoti Sneguljčica in Rožle, Vrtca Antona Medveda Kamnik ter koncesijske vrtce v Kamniku.

Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport si lahko ogledate SEZNAM vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki ne bodo izvajali varstva oziroma pouka.

Ocena in pregled stanja za nedeljo, 2. februarja 2014, do 12. ure

 • Število prijavljenih dogodkov (št. intervencij) 96
 • Število aktiviranih gasilcev 2. 2. 2014 (skupaj do 12. ure) 65
 • Št. aktiviranih GE 8
 • Št. aktiviranih pogodbenih organizacij za zaščito in reševanje 2

Aktivirane druge enote (Zavod za gozdove Kamnik-OE Kamnik, Elektro d.d.- Nadzorništvo Kamnik). Večina intervencij zajema odstranjevanje podrtega drevja in vejevja na cestah ter objektih. V pripravljenosti, na intervencijah ter pri spremljanju razmer na svojem območju je 8 gasilskih društev, in sicer (Kamnik, Tunjice, Nevlje, Gozd, Kamniška Bistrica, Srednja vas, Zg. Tuhinj in Šmartno).

Prepoved prometa za tovorni promet na državnih cestah se vedno velja na:

 • R1-225 Stahovica-Črnivec-Gornji Grad (prelaz Črnivec)
 • R2-414 Kamnik-Ločica (prelaz Kozjak)

Seznam postavljenih popolnih zapor na občinskih cestah

Vir: Občina Kamnik

Vse razpoložljive sile in mehanizacija s strani štaba Zimske službe Komunalnega podjetja Kamnik d.d. so na terenu in izvajajo odstranjevanje dreves, pluženje in posipanje v sodelovanju z gozdarji. Na terenu so vse razpoložljive sile podjetja Elektro d.d. (Nadzorništvo Kamnik).

Kot še sporočajo iz Občine Kamnik voznikom svetujejo, da se na pot odpravijo le, če je to nujno potrebno, saj je nevarnost padanja dreves velika, prav tako svetujemo obvezno uporabo verig na višje ležečih območjih ter na cestah z vzponi.

Občanke in občane pa pozivajo naj se, v kolikor potrebujejo pomoč, obrnejo na 112 ali dežurno službo Štaba Civilne zaščite Občine Kamnik (telefonska številka: 01/8311-223).

V domžalski občini razmere zaenkrat niso kritične. Na terenu je nekaj gasilskih enot, ki odstranjujejo podrta drevesa in zimska služba
Po besedah namestnika poveljnika Civilne zaščite Domžale Petra Gubanca, razmere v domžalski zaenkrat niso kritične. Na terenu je nekaj gasilskih enot, ki odstranjujejo podrta drevesa, zaprli pa so tudi tri gozdne ceste. Ves čas je na terenu tudi zimska služba. Štab Civilne zaščite zaenkrat še ni bil aktiviran, so pa v stalnem kontaktu z gasilci in zimsko službo. Kot je še povedal Gubanc, je po vremenskih napovednih lahko kritično v nočnem času, zato bodo pristojne službe v stalni pripravljenost. Vsem, ki imate avtomobile parkirane pod drevesi, pa svetujejo, da jih odmaknete.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Aleksander Jovič; krajan Rov
Tagi