»Hud požar v Domu upokojencev Domžale spravil na noge celotno domžalsko civilno zaščito«

Včeraj malo po 17. uri je v Domu upokojencev Domžale prišlo do kratkega stika na enem od pralnih strojev, posledica katerega je nastal požar na stroju. Nastanek požara je takoj zaznala avtomatska naprava za odkrivanje in javljanje požara, ki je pokazala lokacijo nastanka v prostoru pralnice in likalnice. Začetni požar so zaposleni poskušali pogasiti, vendar jim to ni uspelo

Ker je bilo v prostoru veliko gorljivega materiala, se je požar hitro razširil v skladiščne prostore in prostore delovne terapije. Ob tem so se vroče dimne mase iz kletnih prostorov preko stopnišča širile v pritlične prostore zgradbe. Vodstvo doma je takoj izvedlo evakuacijo oskrbovancev, je pa eden izmed oskrbovancev v tem času odvrgel prižgano cigareto v koš za smeti, kar je povzročilo drugo žarišče požara. Požar pa se je takoj razširil na sosednje sobe.

Kljub jasnim navodilom s strani zaposlenih, vsi oskrbovanci zaradi strahu niso upoštevali navodil o načinu ravnanja in smeri umika. V dimu, ki se je nahajal v zgradbi in njeni neposredni okolici, so iskali izhod na varno mesto in klicali na pomoč. Osebe so se iz zgradbe umikale preko vseh možnih izhodov. Zaradi evakuacije se je na Karantanski cesti zgodila tudi prometna nesreča. Vozilo, ki je pripeljalo iz smeri Ljubljanske ceste, je obtičalo na cestišču obrnjeno na streho. Drugo vozilo, ki je pripeljalo iz smeri Kopališke ceste, pa je obstalo v drogu javne razsvetljave ob zgradbi Doma upokojencev. Med poškodovanimi sta bila oba voznika osebnih vozil, trije poškodovani pa so bili oskrbovanci Doma upokojencev.

Požar, ki je nastal v kletnem prostoru je zajel prostor pralnice in likalnice in del skladiščnih. Vroče dimne mase so zapolnile praktično celoten kletni prostor (na vzhodni strani objekta) in so se širile v pritlične prostore. V kletnih prostorih se je nahajalo 10 ogroženih oseb. Požar, ki je nastal kot posledica odvrženega cigaretnega ogorka, je zajel štiri sobe, dimna masa se je širi po celotnem pritličju in preko atrija v ostala dva nadstropja; v pritličju se je nahajalo 15 ogroženih oseb, skupno 13 ogroženih oseb pa se nahajalo še v 1. in 2. nadstropju.

Na kraj požara in prometne nesreče so bili napoteni takoj poklicni gasilci CPV Domžale. Zaradi intenzivnosti požara so takoj aktivirali tudi Štab Civilne zaščite Občine Domžale. Na kraj so prispeli vsi gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Domžale in PGD Moravče, enote Prve pomoči PGD Vir, PGD Dob, PGD Studenec, enota prve pomoči Rdečega križa Domžale, enota nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Domžale, policisti Policijske postaje Domžale, alpinisti Alpinističnega odseka Planinskega društva Domžale, jamarji Jamarskega društva Simon Robič Domžale, člani Kinološkega društva Domžale, taborniki Rodu skalnih taborov Domžale, člani Radio kluba Domžale in Oddelek Civilne zaščite za vzdrževanje MTS in prevoze.

Gasilci in ostali pripadniki civilne zaščite so takoj po prihodu začeli gasiti požar in iskati pogrešane osebe. Po prvih ocenah je bilo v stavbi pogrešanih več kot 38 oseb. Zaradi gostega dima je bil dostop izredno otežen. Prav tako je poklicna gasilska enota takoj po prihodu začela z oskrbo poškodovanih v prometni nesreči na Karantanski cesti. Gasilci so požar kmalu pogasili, se je pa iskanje pogrešanih še malo zavleklo, saj so se pogrešani nahajali v več prostorih te velike stavbe. Po dobri uri in pol so rešili 30 oseb, na žalost pa je 8 oseb umrlo v požaru in v prometni nesreči.

Na srečo je šlo le za veliko zaščitno-reševalno vajo, ki je bila namenjena usposabljanju odgovornih v Domu upokojencev Domžale za izvajanje evakuacije objekta v primeru izrednega dogodka ter usposabljanju enot sistema zaščite in reševanje Občine Domžale. Obenem so z vajo tudi obeležili 60-letnico delovanja Gasilske zveze Domžale.

Poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič je povedal, da je bila vaja v prvi vrsti namenjena spoznavanju objekta v katerem se nahajajo osebe z omejenim gibanjem. Za njih je bil to objekt, ki so se ga prvič lotili. Po njegovih besedah je specifika tega objekta tudi v tem, da se v njem nahaja 170 oskrbovancev in približno 80 zaposlenih. Prav tako je sam objekt kompleksen. Zaradi vsega tega operativni načrt tudi predvideva, da se ob takšnih priložnostih aktivira celoten Štab Civilne zaščite. Za ranjence so naredili triažni prostor, kjer so jih oskrbele enote prve pomoči gasilskih društev, Rdečega križa in NMP Domžale. Na vaji je bila prikazana še možnost reševanja oseb iz višine. Prav tako so na vaji sodelovali tudi kinologi, ki so preiskali kletne prostore. Po besedah Merkužiča je na vaji sodelovalo 326 posameznikov s 30. vozili. Med njimi je bilo 55 markirantov.

Župan, Toni Dragar se je po zaključku vaje zahvalil vsem sodelujočim, prav tako tudi občankam in občanom Občine Domžale, ki so pokazali strpnost v času zaščitno-reševalne vaje Domžale 2015. »V vaji so vsi sodelujoči znova pokazali, da so dobro usposobljeni, pripravljeni in opremljeni, poleg tega pa med seboj dobro sodelujete. Vse to vpliva na učinkovitost intervencije in danes lahko znova s ponosom povem, da ste vsi odlično opravili svoje delo« je še dodal župan. Njegovim besedam se je pridružila tudi podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, ki je v vaji tudi aktivno sodelovala, kot članica Štaba Civilne zaščite Občine Domžale.

Več fotoutrinkov iz vaje si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi