»Gasilci so se spopadli z velikim požarom, ki je zajel poslopje domačije Pr` Kovač v Krtini«

Včeraj v popoldanskem času je lastnik domačij Pr` Kovač v Krtini v popoldanskih urah ob kmetijskem poslopju, vzdrževal tovorna vozila. Pri tem je uporabljal elektro naprave ki povzročajo iskre. Ob objektu je bilo manjša odprta posoda z mastnimi krpami. Ker gospodar ni bil previden pri delu z iskrečim orodjem se je to vnelo oziroma tlelo in zajelo v ostrešje poslopja. Gospodar je med tem časom odšel od doma. Prvi, ki so požar opazili so bili sosedje, kateri so skušali sami gasiti, vendar se je požar zelo hitro razširil in zajel celotno ostrešje ter del spodnjega dela objekta skozi okno. Pri tem so se tudi štiri osebe težje poškodovale. Zaradi hitrega širjenja požara so sosedje obvestil Regijski center za obveščanje (112) in zaprosili za pomoč.

Regijski center je takoj aktiviral domače gasilsko društvo PGD Studenec in poklicno enoto CZR Domžale. Ko je vodja intervencije domačega društva takoj po prihodu na kraj požara ocenil, da gre večji požar, je zahteval pomoč celotnega Požarnega sektorja Dob-Vir ter PGD Prevoje in PGD Vrhpolje.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi, istočasno pa so iskali pogrešane osebe v objektu, ki jih je zajel ogenj. Na srečo jim je uspelo rešiti vseh štirih ujetih in poškodovanih oseb, ki so jih iznosili iz prostorov ter jih predali enoti Prve pomoči PGD Studenec, katera je poskrbela za njihovo oskrbo. Ker je šlo za požar večjega obsega so gasilci iz bližnjega potoka potegnili tudi dve gasilski verigi, da so zunanjim napadalcem zagotavljali nemoten dotok vode. Gasilci so požar hitro ukrotili in pogasili, žal pa je nastala škoda na ostrešju.

V poslopju so ostale ujete štiri poškodovane osebe, ki so jih gasilci rešili in nato predali enota Prve pomoči PGD Studenec.

Na srečo je šlo tokrat le za Medobčinsko gasilsko taktično vajo, ki so jo pripravili v PGD Studenec, na dan njihove gasilske veselice. Poveljnik PGD Studenec Jernej Slapar, nam je povedal, da je bila vaja izvedena za namenom, da se preveri možne načine gašenja navedenega objekta v primeru resnične situacije. Prav tako so z vajo preverjali strokovno in fizično usposobljenost operativnih gasilcev enote Prve pomoči ter preverjanja delovanja pozivanja sistema ZARE in FLORJAN SMS.

Ker ima vsaka gasilska vaja svoj namen. Se pravi, da se preverja usposobljenost gasilcev za primere resničnih intervencij ter seveda ustreznost opreme in vozil, je vaja potekala pod budnim očesom podpoveljnikov Gasilske zveze Domžale, Branka Sojerja in Igorja Šarca, ki sta po koncu vaje tudi podala prvi oceni o sami izvedbi vaje. Gasilsko vajo sta si ogledala tudi podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec in direktor CZR Domžale, Andrej Jarc.

Poveljnik PGD Studenec, Jernej Slapar.

Po končani vaji je sledila še velika vrtna veselica, na kateri so za dobro voljo in zabavo poskrbeli Veseli svatje, za vse ostalo pa domači gasilci. Ker je bila dan več kot nalašč za veselico, so jo zadnji gostje zapustili v času, ko so iz bližnjih kurnikov že kikirikali petelini.

 Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi