“Gasilci so se spopadli z večjimi požarom na OŠ Dragomelj”

Medobčinska gasilsko-reševalna vaja "Dragomelj 2019"

Regijski center za obveščanje – 112 je včeraj ob 17.45 uri prejel obvestilo, da je na OŠ Dragomelj prišlo do večjega požara, ki je nastal v glavnem poslopju ter se nato hitro razširil na celotno poslopje šole. V času požara je bila šola klub času počitnic odprta za manjšo skupino obiskovalcev, ki so ostali ujeti v zadimljenih prostorih. Na kraju je posredovalo večje število gasilskih enot, ki so se spopadli z gašenjem in reševanjem ujetih ter poškodovanih oseb. Istočasno so morali gasilci posredovati tudi zaradi prometne nesreče, ki se je zaradi nepazljivosti voznikov pripetila v bližini, saj sta dve vozili s ceste zapeljali v potok, v bližnjem gozdu pa je med podiranjem drevja, le-to padlo na eno osebo.

Na srečo je šlo za medobčinsko gasilsko-reševalno vajo, ki so jo tako kot vsako leto pred gasilsko veselico pripravili gasilci PGD Pšata – Dragomelj. Scenarij vaje je predvideval, da je hišnik okrog 17.45 ure obvestil Regijski center za obveščanje, da je nastal požar v glavnem prostoru Osnovne šole Dragomelj, ki je bil popolnoma zadimljen, obstajala pa je možnost razširitve na ostale prostore. Po prihodu domače gasilske enote PGD Pšata – Dragomelj na kraj požara, je Regijski center za obveščanje na zahtevo vodje intervencije aktiviral večje število gasilskih društev, saj je bilo ugotovljeno, da se je ogenj razširil na celotno poslopje šole, v prostorih pa je ostala ujeta manjša skupina obiskovalcev. V času požara se je zaradi nepazljivosti mimo vozečih voznikov pripetila tudi prometna nesreča, saj sta dve osebni vozili z lokalne ceste zapeljali z mostu v potok, v bližnjem gozdu pa je med podiranjem drevja, le-to padlo na eno osebo.

Na kraj požara so bile aktivirane gasilske enote CZR Domžale, PGD Ihan, PGD Študa, PGD Domžale – mesto, PGD Trzin, PGD Stob – Depala vas, PGD Jarše – Rodica, PIGD Belinka,  PGD Beričevo Brinje in PGD Podgorica Šentjakob ter PGD Mali Log, PGD Horjul. Gasilci so takoj po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi, ki so vključevali preiskovanje prostorov in iskanja ujetih ter poškodovanih oseb. Istočasno so zaradi možnosti požarnega preskoka ohlajevali bližnji vrtec. Prav tako so s tehničnim posegom rešili poškodovane potnike v osebnih vozilih, ki sta zgrmeli v potok ter izpod drevesa rešili poškodovano osebo. Vse poškodovane osebe so v nadaljevanju gasilske enote prve pomoči oskrbele na triažnih mestih.

Kot smo že omenili je šlo na srečo za medobčinsko gasilsko-reševalno vajo, ki so jo pripravili gasilci PGD Pšata – Dragomelj, na njej pa je sodelovalo 112 gasilcev z 28 gasilskimi vozili ter šestnajst imitatorjev (ponesrečencev) in šest rediteljev. Po besedah Jureta Nemca, poveljnika PGD Pšata – Dragomelj, ki je vodil vajo, je bila le-ta namenjena preverjanju strokovne in fizične usposobljenosti operativnih gasilcev, ustreznosti gasilske tehnične opreme in preizkusu delovanje UKV zvez, sistema aktiviranja in alarmiranja enot s pozivnikom sistema ZA-RE. Prav tako so z vajo preverili dostopnost intervencijskih vozil in preverjanju možnosti odvzema vode iz bližnjih potokov, oskrbovanja z vodo, gašenju požara, preiskovanju prostorov, nudenju prve pomoči ter tehničnega reševanja ob prometni in delovni nesreči.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij na takšnih objektih, je vaja potekala pod budnim očesom Igorja Šarca, podpoveljnika GZ Domžale in Janija Grata, pomočnika poveljnika GZ Domžale, ki sta na koncu sodelujočim gasilcem podali prvo oceno izvedbe vaje.

V nadaljevanju se je dogajanje preselilo pred gasilski dom na Pšati, kje je potekala velika vrtna veselica, kjer je letos za zabavo skrbel ansambel Petra Finka, za dobrote in bogat srečelov pa so poskrbeli gasilci PGD Pšata – Dragomelj.

Več fotoutrinkov z gasilsko-reševalne vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Miro Pivar; Foto: Miro in Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi