»Gasilci so se spopadli s požarom, ki je zajel mizarsko delavnico na Homcu«

Danes okrog 16. ure popoldan je Regijski center za obveščanje (112) prejel obvestilo, da se iz mizarske delavnice na VII. Ulici na Homcu vali dim, ki so ga prvi opazili bližnji sosedje. Regijski center je takoj aktiviral domače gasilsko društvo PGD Homec in poklicno gasilsko enoto CZR Domžale, le-ti so takoj po prihodu ugotovili, da bo zaradi velike zadimljenosti in preiskovalne površine potrebna dodatna pomoč gasilskih enot, zaradi tega so bili aktivirani še gasilci PGD Radomlje, PGD Rova in PGD Šmarca.

Gasilci so se danes popoldne spopadali s požarom, ki je zajel mizarsko delavnico Mizarstva Rode na Homcu in sicer je do požara prišlo v sestavljalnici končnih izdelkov na zahodni strani objekta, tik poleg lakirnice. V objektu se je v času požara nahajala večja količina vnetljivih snovi (les, žagovina …), zaradi tega je obstajala velika bojazen, da bi se požar še razširil na silos žagovine. Istočasno je zaradi požara nastala velika količina dima, v prostoru pa so ostale ujete tudi tri osebe.

Zaradi hitrega posredovanja gasilcev, ki so tako po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi, je bil požar hitro omejen na zahodni del delavnice, s tem pa so tudi obvarovali bližnji stanovanjski objekt, saj je obstajala nevarnost požarnega preskoka. Prav tako so se gasilci takoj lotili tudi iskanja treh ujetih oseb, ki so ju kmalu našli in predali v oskrbo enotam prve pomoči. Gasilci so vodo črpali iz Mlinščice, ki se nahaja tik ob mizarski delavnici, vodno verigo pa so potegnili tudi iz bližnje reke Kamniške Bistrice. Požar jim je uspelo kmalu ukrotiti in pogasiti, obenem pa obvarovati del mizarske delavnice in bližnjo stanovanjsko hišo.

Gasilci so se spopadli s požarom v mizarski delavnici.

Na srečo je šlo le za sektorsko gasilsko vajo, ki so jo v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti pripravili gasilci PGD Homec, na njej pa so sodelovale gasilske enote iz Požarnega sektorja Radomlje (PGD Homec, PGD Radomlje, PGD Rova), poklicni gasilci CZR Domžale in gasilci PGD Šmarca. Skupaj je na vaji sodelovalo 45 gasilcev s sedmimi gasilskimi vozili.

Po besedah poveljnika PGD Homec Luke Repanška, je bil namen gasilske vaje preveriti fizično in strokovno usposobljenost operativnih gasilcev, prve pomoči, delovanje gasilske tehnične opreme, reševanje ljudi iz zadimljenih prostorov, preizkus delovanja UKV zvez, aktiviranje in alarmiranje enot s pozivniki sistema ZARE in FLORJAN. Prav tako so z vajo preverili dostopnost intervencijskih vozil na to območje in dobavo vode za potrebe intervencije.

Luka Repanšek, poveljnik PGD Homec.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom podpoveljnika Gasilske zveze Domžale Igorja Šarca in poveljnika PGD Vir Boštjana Merele, ki sta na koncu vaje sodelujočim gasilcem podala tudi prvo oceno.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj in tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi