»Gasilci PGD Domžale-mesto in PGD Dekani pogasili goreča avtomobila«

Včeraj v petek, 17. maja 2014, malo čez 18. uro, so v Domžalah ponovno zatulile gasilske sirene. Tokrat ni šlo za resen požar ampak za društveno vajo PGD Domžale-mesto, na katero so bili povabljeni tudi njihovi stanovski kolegi s pobratenega PGD Dekani.

Vaja se je odvijala poleg TEN-TEN-a. Scenarij pa je bil, da je prišlo do prometne nesreče s požarom. O nesreči in požaru sta bila takoj obveščena društva PGD Domžale – mesto in PGD Dekani, ki sta izvozila na intervencijo. Po prihodu so gasilci pričeli z varovanjem kraja dogodka in pa s samim gašenjem. Dve vozili, ki so ju v ta namen »zakurili«, so uspešno in hitro pogasili.

Kot nam je povedal idejni vodja gasilske vaje, Matjaž Korošec, sta pobrateni društvi na zadnjem Občnem zboru PGD Dekani prišli na idejo o skupnih vajah. Dogovorili so se, da bosta društvi organizirali vsak eno vajo s področja na katerem so specializirani. Prvič je vajo organiziralo PGD Domžale – mesto. Matjaž, kot vodja izmene CPV Domžale, je idejo o prometni nesreči dobil iz izkušenj pri svojem delu. Vajo je zasnoval tako, da je bilo najprej teoretično predavanje in pogovor o problematiki gašenja osebnih vozil na avtocestah ter na krajevnih cestah, nato pa so to izvedli v drugem delu vaje še na praktičnem primeru.

Pri vaji je pomemben stik z ognjem, ki ga gasilci zares čutijo in tako lahko vidijo in se odločijo za pristop k gašenju na resničnem primeru. Predvsem je izpostavil sodobna vozila, ki so v večini narejena iz aluminija. To kovino je ko enkrat zagori težko gasiti z vodo in je gašenje zaradi tega zahtevno. Bistvo vaje je, da so se gasilci naučili teoretičnih osnov pristopa in gašenja takega požara. Načrta za samo gašenje ni bilo, Poudarek je bil na uporabi nizkega tlaka vode in pa pristopu gašenja. Ob tej priliki se Korošec zahvaljuje za uspešno izpeljano vajo ter uporabo osebe varovalne opreme. Poudaril je še, da je bila vaja prijavljena na vse pristojne organe, tako na PP Domžale, Regijski center za obveščanje, kot enoto CPV Domžale. Na vaji je sodelovalo 5 vozil in 35 gasilcev iz obeh društev.

Poveljnik PGD Dekani, Adam Gregorič, nam je zaupal, da je to prva skupna vaja v taktičnem nastopu enot. Nad vajo so bili zelo navdušeni, predvsem zato, ker je od podobne vaje gašenja osebnega vozila minilo že kar 11 let, imeli so jo na 90 letnici društva. Vaja je bila presenečenje, saj do zadnjega niso vedeli kakšna naloga jih čaka. Vaja je potekala po zadanem načrtu, strokovno, hitro in učinkovito. Sodelovanje vodij obeh društev je ocenil kot odlično, ravno tako samo razdelitev nalog in pristop napadalnih enot. Z njihovega društva se je vaje udeležilo 10 članov z dvema voziloma. Zaupal nam je tudi to, da je večino prisotnih članov pripravnikov, od tega je eden že uspešno opravil tečaj za gasilca in eden tečaj za nosilca izolirnega dihalnega aparata. Vaja, ki jo bodo pripravili v njihovem društvu v jesenskem terminu, pa bo obravnavala problematiko gašenja večjih gozdnih požarov.

Poveljnik PGD Domžale-mesto Marko Kovač, nam je povedal, da je zadovoljen s potekom sodelovanja med društvoma in da pričakuje še boljše sodelovanje ter, da se taki odnosi nadaljujejo, saj si lahko veliko pomagajo z deljenjem medsebojnih izkušenj. Potek same vaje pa je označil kot konkretno izvedeno. Tudi on se zahvaljuje vsem članom obeh društev za izvedeno vajo.

Več foto utrinkov iz skupne gasilske vaje si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Janez Ravnikar; Foto: Janez Ravnikar
Tagi