Gasilci opozarjajo: Previdno pri kurjenju v naravi!

V kolikor se nameravate lotiti kurjenja v naravi, le-to sporočite na telefonsko številko 112

Pomlad že trka na naša vrata. Lepo sončno vreme mnogi že izkoristijo za razna opravila na prostem, kot so odstranjevanje ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, obrezovanje drevja … Pri tem te ostanke pogosto sežigajo. Se pa ob tem tudi zgodi, da pri nekaterih ljudeh prihaja do panike, ko opazijo ogenj v naravi, sploh če poleg ni nobenega človeka.

Poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale so nam povedali, da so v zadnjih dnevih imeli nekaj pozivov, da je prišlo do požarov v naravi. Na kraju so ugotovili, da gre za načrtno kurjenje. Zadnji tak primer je bil danes proti večeru v Študi. Ob tem naprošajo vse, ki se nameravajo lotiti kurjenja ostankov v naravi, da uredijo kurišče, ga zavarujejo ter nadzorujejo ves čas kurjenja. V izogib nepotrebnim intervencijam gasilcev, pa naj o nameravanem kurjenju obvestijo Regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112.

Trenutno smo v obdobju suhega vremena, zato lahko pride do požarov v naravi. Kot smo že omenili, je potrebno urediti kurišče, ga zavarovati ter nadzorovati ves čas kurjenja. Po kurjenju je treba ogenj povsem pogasiti in kurišče pokriti z negorljivim materialom. Na Upravi RS za zaščito in reševanje na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarjajo, da ob vetrovnem vremenu ni dovoljena uporaba odprtega ognja v naravi; že zakurjeni ogenj pa je treba pogasiti.

Kurjenje v gozdovih ni dovoljeno, razen nujnih zažigov v nadzorovanih kuriščih – zaradi zatiranja podlubnikov, na primer. Na območjih, kjer ogenj lahko ogrozi gozd, pa zažiganje ostankov kmetijskih in drugih rastlin sploh ni dovoljeno.

V času, ko je razglašena velika ali zelo velika požarna ogroženost naravnega okolja, pa je uporaba ognja v naravnem okolju še bolj restriktivna, še opozarjajo na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Miha Ulčar; Foto: splet

 

Komentarji uporabnikov
Tagi