Foto: Poplave v Dragomlju in na Pšati

Že včeraj smo na našem portalu poročali o nevšečnostih v južnem delu Domžalske občine, ki so jih povzročili močni nalivi v noči iz torka na sredo. Največ dela so imeli gasilci v naselju Dragomelj in v naselju Pšata saj je poplavil potok Pšata. Danes pa objavljamo bolj podrobno dogajanje na Pšati in v Dragomlju. Razsežnosti poplav si lahko ogledate tudi v fotogaleriji.

Kot je za naš portal povedal poveljnik PGD Pšata – Dragomelj Jure Nemec, ki je vodil intervencijo skupaj z vodjo izmene poklicnih gasilcev CPV Domžale Matjažem Hribarjem ter z vodji sodelujočih gasilskih enot, se je za gasilce PGD Pšata-Dragomelj začel delavnik že ob 3.30 uri, ko so štirje gasilci opravili obhod po teritoriju, ki ga pokrivajo.

Ob 5.45 je njihov član preveril vodostaj Pšate pri Mizarstvu Kocjančič v Dragomlju. Takrat je bila voda cca. 45 cm od kritične točke. Po besedah Nemca so gasilci prvi poziv dobili ob 6.21, da naj bi poplavilo v Dragomlju 24. Istočasno so dobili poziv občana iz domačije Malenšek, Dragomelj 80, ki je neposredno ob Pšati, da je njihova domačija poplavljena.

Na kraj poplav so takoj prispeli gasilci PGD Pšata-Dragomlje in CPV Domžale, za njimi so prišli še gasilci PGD Domžale-mesto, PGD Jarše-Rodica, PGD Beričevo-Brinje in PGD Stob-Depala vas. Kasneje so se jim pridružili še gasilci iz PGD Študa in PGD Ihan, ki so pomagali pri sanaciji podjetja Bent d.o.o., ki ga je zalila voda.

Po besedah Nemca so na Pšati sanirali 8 stanovanjskih objektov, pri tem so zaradi poplave zaprli dve cesti. Prav tako so reševali osebno vozilo iz potopljene ceste, ki je nanjo zapeljalo kljub zapori. Več dela pa so imeli gasilci v Dragomlju, saj so sanirali 16 objektov, od tega je bilo 5 večjih (podjetij).
Na intervenciji na Pšati in v Dragomlju je po besedah Nemca sodelovalo 52 gasilcev iz 8. društev. Skupaj so reševali 24 objektov v dveh vaseh. Intervencijo so zaključili ob 22. uri zvečer.

Na koncu se Nemec zahvaljuje vsem gasilcem in občanom, ki so priskočili na pomoč.

Župan Toni Dragar zaradi poslabšanja razmer aktiviral Štab CZ Občine Domžale
V današnji izjavi za javnost so se odzvali tudi iz Občine Domžale, kjer so zapisali, da je župan Toni Dragar zaradi poslabšanja razmer na terenu, ob 6.00 uri zjutraj aktiviral Štab CZ Občine Domžale.

V intervencijah in pri odpravljanju posledic deževja v naseljih Ihan, Pšata in Dragomelj so sodelovali: operativni del Štaba CZ Občine Domžale (poveljnik in 5 članov), Center požarne varnosti in celoten sektor Domžale. Sodelovalo je okoli 80 gasilcev in 8 delavcev podjetja Grasto d.o.o.

Ukrepanje na ogroženih območjih je obsegalo: postavitev prometne signalizacije, zajezitev vode s protipoplavnimi vrečami, kjer je bilo le-to možno, prekopavanje fizičnih ovir, črpanje vode in sanacija razlitih odpadnih in kurilnih olj.

Župan, ki je spremljal delo intervencijskih služb, je pohvalil delo vseh gasilcev in ostalih, ki so ob hitri in organizirani intervenciji pomagali pri sanaciji škode nastale ob neurju, so še sporočili iz Občine Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Jure Nemec, Miha Rihtar
Komentarji uporabnikov
Tagi