Deževje povzročilo nekaj nevšečnosti tudi na moravškem, lukovškem in domžalskem območju

Deževje, ter tudi občasne krajevne nevihte z nalivi, je nekaj nevšečnosti povzročilo tudi na širšem domžalskem območju, saj je meteorna voda ogrožala nekaj objektov v občinah Moravče, Lukovica in Domžale. Zato so imeli gasilci kar nekaj dela zaradi zamašenih meteornih jaškov in poplavljenih kleti.

Po ocenah Agencije RS za okolje (Arso) je od petka zvečer do danes zjutraj ob nalivih krajevno padlo tudi okoli 130 litrov dežja na kvadratni meter. Deževje (tudi krajevne nevihte z nalivi) se bo nadaljevalo še do današnjega popoldneva, nato bodo do ponedeljka zjutraj le občasne krajevne padavine. V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo.

Včeraj ob 8.35 je v naselju Brdo, občina Domžale, meteorna voda poplavila dvorišče pred objektom in ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Ihan so objekt zaščitili z namestitvijo protipoplavnih vreč in iz poplavljenega dvorišča prečrpali okoli deset kubičnih metrov meteorne vode. Na isti lokaciji so gasilci PGD Ihan morali posredovati tudi popoldan, saj je meteorna voda ponovno ogrožala isti objekt.

Ob 14.44 je v naselju V Zideh, občina Lukovica, meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Trojane so okoli objekta izkopali jarek in tako preusmerili tok meteorne vode stran od objekta.

Ob 14.49 je v naselju Gora pri Pečah, občina Moravče, meteorna voda ogrožala bližnje objekte. Gasilci PGD Moravče in Peče so očistili vodni prepust pod mostom in omogočili odtekanje meteorne vode. V povezavi s tem dogodkom je domačina enega od objektov obšla nenadna slabost. Oskrbeli so ga reševalci NMP Domžale in ga prepeljali v UKC Ljubljana. V naselju Češnjice je podtalnica zalila stanovanje v kletnih prostorih hiše. Domači so sami izčrpali vodo. V naselju Ples je meteorna voda zalila gospodarsko poslopje in stanovanjski objekt, Gasilci PGD Moravče, Krašce in Peče so napolnili vreče s peskom, jih namestili ter preprečili nadaljnje zalivanje objektov. Voda je sama upadla.

Gasilci so v občini Moravče pregledali in zavarovali še dva zemeljska plazova ter odstranjevali podrta in zagozdena drevesa. Zaradi poplavljenega cestišča je bila zapora ceste v Serjučah in na cesti Moravče-Izlake.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: PGD Moravče
Komentarji uporabnikov
Tagi