Avtoceste skoraj prazne, a nekateri veliko prehitro. Veliko povzročiteljev prometnih nesreč vinjenih in prehitrih

Minuli teden so policisti Postaje prometne policije Ljubljana pri nadzoru prometa na avtocestnem križu ugotavljali tudi prekoračitve hitrosti. Pri tem so zaznali tudi tri voznike osebnih vozil, ki so na avtocesti, kjer je omejitev hitrosti 130 km/h, vozili krepko čez 200 km/h. Za navedeni prekršek je predpisana globa v višini 1200 evrov in 9 kazenskih točk.

Kljub temu, da so ukrepi za preprečevanje širitve virusa COVID-19 precej spremenili dogajanje v javnem in zasebnem življenju, pa je na cestah še vedno veliko prometa. Prav tako prihaja do prometnih nesreč in različnih kršitev cestnoprometnih predpisov. Na Policijski upravi Ljubljana ugotavljajo, da se večina prometnih nesreč pripeti zaradi neprilagojene hitrosti in neupoštevanja pravil prednosti, v povezavi z vožnjo pod vplivom alkohola. Stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč ostaja visoka.

“Prihajajo tudi lepi pomladni dnevi, ko cesta privabi mnogo motoristov. Vožnja z motorjem sicer ni prepovedana, vam pa odsvetujemo vožnjo, saj so v primeru nesreče tudi zdravniške ekipe omejene. Če se odločite za vožnjo z motorjem, bodite odgovorni, previdni, upoštevajte omejitve hitrosti, poskrbite za vidnost ter uporabljajte zaščitno opremo in čelado,” opozarjajo na PU Ljubljana.

Vsi udeleženci v prometu se moramo zavedati, da cesta ni poligon in da s svojim nespametnim ravnanjem na cesti ogrožamo ne samo druge udeležence v prometu, ampak v tem času neodgovorno ravnamo tudi zaradi povečane možnosti širjenja okužbe z nalezljivimi boleznimi.

“Kljub temu, da je promet redkejši, se morajo udeleženci v cestnem prometu ravnati po prometnih predpisih. Policisti opozarjamo, da kljub povečanju izvajanja drugih nalog, urejanje in nadzor cestnega prometa ostaja ena izmed naših prioritet in bomo zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov dosledno ukrepali,” še poudarjajo na PU Ljubljana.

Miha Ulčar; Foto: PU Ljubljana

Komentarji uporabnikov
Tagi