Neodgovorni sprehajalci tudi na rekreacijski poti ob reki Kamniški Bistrici

Danes zjutraj smo na našem portalu objavili novico o popolni zapori ceste, ki vodi do Gradiškega jezera. Za ta ukrep so se na Občini Lukovica odločili, ker so v zadnjih dneh opazili povečanje gibanja velikega števila izletnikov na tej najbolj priljubljeni lukoviški turistični točki. Tako naj bi bilo tudi na številnih drugih drugih lokacijah širom po državi, kar kaže na to, da ljudje ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa ne jemljejo kot karanteno, ampak kot počitnice. Dopoldan pa smo bili s strani več občank in občanov obveščeni, da je močno obljudena tudi rekreacijska os ob reki Kamniški Bistrici, kjer prihaja do številnih srečanj, mnogi sprehajalci pa se ob tem ne pomaknejo na skrajno desno oziroma levo stran poti. Nekateri pa hodijo po skupinah in to celo po celotni širini poti.

Spomnimo, da od 20. marca 2020 dalje zaradi epidemije bolezni COVID-19 velja začasna prepoved javnega zbiranja. Z odlokom je vlada za zajezitev epidemije koronavirusa do nadaljnjega prepovedala gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter prepovedala dostop na javna mesta in površine. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen v določenih primerih, kar si lahko preberete na povezavi tukaj.

Kot smo že omenili v uvodu, so se je na našo uredništvo obrnilo več občank in občanov, kateri so opozorili na neupoštevanja varne razdalje do drugih oseb med sprehodi ter umikanje ob srečevanju z nasproti hodečimi sprehajalci. Ena izmed naših bralk je posebej izpostavila, da med sprehodom ob reki Kamniški Bistrici srečuje po dva, tri, štiri ali več sprehajalcev v skupini, ki zavzamejo celotno širino rekreacijske poti, sama pa si zaradi tega varno razdalje poišče v grmovju, gozdu … Bralka pravi, da jo zaradi tega drugi sprehajalci gledajo zelo čudno, kot da bi bila okužena. Ob takšnih situacijah se večkrat spomni na preventiven video, v katerem gasilec z opozarjanjem naredi red na cestah, da se vsi ostali umaknejo skrajno levo ali skrajno desno. Ob tem si želi, da bi en takšen gasilec naredil red tudi v Domžalah in še drugje po Sloveniji. Bralka je še povedala, da zaide tudi na Križentaver, kjer je opaža, da se tam pogosto nahajajo družine z majhnimi otroci, ki posedajo za mizo, otroci pa v vrsti čakajo na gugalnico.

S sporočilom, ki nam ga je poslala, bralka apelira na vse neresne sprehajalce, naj hodijo po eni strani in ne po vsej širini sprehajalne poti. Vsem želi še prijetno nedeljo z varno razdaljo in razumevajočimi sprehajalci.

Omenjeno opozorilo je vsekakor na mestu in prav je, da se glede na situacijo v kateri smo se znašli, obnašamo temu primerno tudi na sprehodih. Se pravi, da upoštevamo primerno razdaljo med seboj in da se pri srečevanju držimo leve ali desne strani.

Ob tej priložnosti velja spomniti, da so v občni Domžale zaprta vsa otroška in športna igrišča ter drugi športni objekti na prostem. Možnost za prenos okužbe je velika prav na otroških zbirališčih, zato vas na Zavodu za šport in rekreacijo Domžale naprošajo, da ne uporabljate otroških igrišč, fitnesov na prostem ter orodij za gimnastiko na prostem. Prav tako vas naprošajo, da nameščenih opozorilnih tabel in trakov za omejitev gibanja ne odstranjujete.

Ostanite zdravi, ostanite doma!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi