Zgodba iz centra Domžal za katero se ne ve, kdo pije in kdo plača

Pri stanovanjskih objektih SPB-II, na Ljubljanski cesti v Domžalah, od št. 87 do 99, je ena zelo zanimiva zgodba, za katero se ne ve, kdo pije in kdo plača. Stanovalci pa so nad tem ogorčeni in nezadovoljni, saj ne vedo kaj storiti. V sklopu SPB-II se nahaja sedem večstanovanjskih objektov, ki jih upravljajo najmanj trije upravniki. Teh pa ta problematika, ki jo bom predstavil v nadaljevanju, ne zanima, saj v tem ne vidijo zaslužka.

Med stanovanjskima objektoma hišnih številk 91 in 93 se nahaja prehod, za katerega niti ne vemo, čemu bi služil, razen peš prehodom. Ko smo se leta 1981 naselili tam, nismo dobili nobenih navodil, kakšen je režim uporabe tega prehoda. Res pa je, da je bilo takrat veliko manj avtomobilov kot danes. Ker se je število avtomobilov povečevalo, je bil s tem seveda tudi v prehodu promet povečan. Ker je prehod zelo ozek, se v njem istočasno ne moreta srečati avto in recimo mamica z otroškim vozičkom.

Pred mnogimi leti, ko se je povečeval promet skozi ta prehod, smo stanovalci to problematiko zaupali tedanjemu upravniku. Skupaj smo se odločili, da se nabavi betonska korita in se z njimi skozi prehod prepreči vožnjo avtomobilom. Betonska korita so bila postavljena vse do velikega požara v stolpnici na Ulici Matije Tomca 2. Takrat se je nekdo namreč spomnil, da je tam potrebna intervencijska pot, zato je brez vednosti in dovoljenja lastnikov (stanovalcev) odstranil betonska korita.

Še večji problem pa je nastal takrat, ko se je na Župančičevi ulici spremenil prometni režim. Takrat se je zaradi enosmernega prometa na Župančičevi ulici povečala vožnja skozi ta ozek prehod. S tem, da skozi ta prehod poteka dvosmerni promet. V nadaljevanju so tam narisali, da gre pri prehodu za intervencijsko pot, kar so kasneje označili še s tablami. Ob tem se stanovalci sprašujemo, zakaj delo ni opravljeno do konca, saj bi morali postaviti še table, da je promet prepovedan v obe smeri, razen za intervencijska vozila. Seveda pa se je potrebno ob tem vprašati, katerim intervencijskim vozilom je namenjen ta prehod, saj skozi ne morejo voziti gasilska vozila, ker je prehod preozek.

Omenjen prehod je v lastništvu tamkajšnjih stanovalcev. Zato nas stanovalce zanima, zakaj ne moremo tega problema urediti na zboru lastnikov. Skozi prehod hodijo starši z majhnimi otroci, mamice z vozički … Zaradi povečanega prometa osebnih vozil skozi prehod, je le-ta za njih zelo nevaren. Sploh ker nekateri vozniki skozi prehod vozijo veliko prehitro. Ker smo zaradi tega tamkajšnji stanovalci zelo ogroženi, je potrebno ukrepati čim prej.

Nadzorni odbori v stanovanjskih enotah delajo pod vplivom upravnikov, tako da ne smejo izpostavljati probleme, v katerih upravniki ne vidijo svojega zaslužka. Upravniki na zborih lastnikov tudi ne želijo, da bi izvolili nove nadzorne odbore. Te točke namreč ni nikoli na dnevnem redu. Tako, da se o tem niti ne more razpravljati. Ko pa je pride na vrsto točka “Razno”, pa vsi zapustijo sestanek.

Prilagam nekaj fotografij, iz katerih je tudi razvidno, kakšni sta višina in širina prehoda. Obvestilo o tem pa bi moralo biti postavljeno na obeh straneh prehoda.

T.B.

(podatke o avtorju hranimo v uredništvu)

 

Komentarji uporabnikov
Tagi