Odšla si tiho Breda, ob prižigu luči

V Domžalah so se po mestu prižgale luči in luči so osvetlile zadnjo pot moje prijateljice Brede Aljaž.

1. septembra sva praznovali 50 letnico najinega prijateljevanja. Bili sva presrečni, da sva postali prababici in tudi temu je bilo potrebno nazdraviti.

Pred mojim prihodom v Domžale si se s kolesom vsak dan odpeljala v šolo Ihan in tam poučevala, kar je bilo potrebno. Nato sva bili tovarišici podaljšanega bivanja (varstvena – pomožna – rezervna). Delali sva v TEHNIKOMU (sedaj MGC) in imele ogromno otrok. Dobro si znala angleško in jih učila, jaz pa sem jim pomagala v znanju matematike. Nato sva napredovali in postali razredni učiteljici. Pri tebi je bila vedno tišina, pri meni pa zelo glasno. Kako ti je uspelo?

Bolezen ti ni prizanašala in če je bilo mogoče, sem ti priskočila na pomoč. Največja pomoč pa si bila ti meni, saj si mi rešila življenje pred štirimi leti. Ob zastoju srca si me dvignila iz vode in poklicala na pomoč.

Tebi pa sta bili glavna pomoč Nevi in Aljoša. Vzorno si skrbela za svoji dekleti in jima nudila vso pomoč pri učenju in študiju Skupno smo šle na morje, v planine in na vse izlete našega kolektiva. Vsi so te imeli radi v svoji sredini.

Kmalu sva se upokojili in zaživeli v novem poklicu, poklicu babice. Prišli so vnuki in nova skrb in veselje.
Vnuki so hitro rasli in poskrbeti je bilo treba zase. To pa je bilo težko, saj to nismo znali. Med prvimi si začela telovaditi in me prepričala, da je to nujno. Zagovarjala si gibanje, druženje in medsebojno pomoč.

Tiho in s prijaznostjo si bila član ŠOLE ZDRAVJA in obiskovalka vseh prireditev, posebno likovnih. Podpirala si kulturo in bila ponosna na uspehe Domžalčanov. Bila si ponosna Slovenka in podpornica Zveze borcev,
saj so ti štiri mesece pred rojstvom za Šumberkom ustrelili očeta. Zato si bila ponosna na partizansko pesem. Zato je partizanske pesmi pel Ženski pevski zbor Stane Habe.

Bila si prijateljica svojim nekdanjim sodelavkam. Vzela si si čas prisluhniti svojim sosedom in znancem.

Podpirala si me pri mojih aktivnostih in za vse ti hvala!

Tvoja prijateljica Marika

 

Komentarji uporabnikov
Tagi