Odgovor in pojasnilo krajana Pšate na prispevek “Pšaška lipa na novi lokaciji”

V zvezi s prispevkom “Pšaška lipa na novi lokaciji”, ki smo ga na našem portalu objavili 14. julija 2023, se je odzval Srečko Dermol iz Pšate, saj se je v prispevku prepoznal kot okarakteriziran »Slovenec, Slovencu, Slovenec«, torej vaški negativec, ki nasprotuje vsemu, nečemu kar hoče nekdo pozitivnega narediti za vaško skupnost, za gasilce. Z odgovorom, ki ga objavljamo v nadaljevanju, želi seznaniti javnost z nekaterimi dejstvi, ki so navedeni v prispevku.

Moje zlobno dejanje, nasprotovanje postavitvi lipe:

Citiram:

Lipa je simbol slovenstva. V našem primeru pa velja nepisani pregovor, ki pravi: Slovenec Slovencu Slovenec. Na zahtevo krajana je bilo potrebno lipo odstraniti, zato pa smo jo gasilci presadili na novo, po predpisih, od meje oddaljeno lokacijo.

Gasilci ob pripravah na jutrišnje praznovanje verjamemo, da bo lipa kljub neprijetnostim navkljub, simbol nekega časa. Po besedah pobudnika in donatorja lipe Janeza Mivška st. naj lipa predstavlja trdnost in spodbudo društvu tudi v novem stoletju delovanja našega društva.

Konec citata

Jaz nisem vedel, da je ta lipa postala tako popularna, dokler me niso znanci, prijatelji opozorili na vašo objavo. Vzel sem si čas, da najdem, kaj ste zapisali o meni in mojih dejanjih. Zanima me, kako to, če ste imeli čas, da me okarakterizirate kot negativca, da si niste vzeli čas, da me povprašate in slišite še mojo zgodbo, da spoznate še drugo stran medalje. Zgodba ni taka, kot je zapisana. To je laž. Jaz nisem zahteval odstranitev lipe, tako kot pišete, temveč, da se že prvotno zasadi na lokacijo predpisano s zakonom ali uredbo ki ureja postavitev drevja. Za živo mejo je predpisana oddaljenost od meje, ki zahteva odmik od meje sosednjega zemljišča vsaj 60 cm (odmik je potreben zaradi striženja in vzdrževanja meje). Kaj šele za drevo, ki zraste v višino 40 m ter krošnja v širino do 10 m. (https://www.gozd-les.com/slovenski-gozdovi/drevesa/lipa)

Spodnja fotografija, ki jo je slikal nepodpisan fotograf in zato ne morem navesti avtorja, prikazuje pozicijo prvotno postavljene lipe. Naj povem, da me je g. Mivšek Janez preden je postavil lipo na bratovo zemljišče telefonsko kontaktiral. V pogovoru sem mu povedal, da nimam nič proti lipi, ne strinjam se pa z lokacijo 1,5 m od meje moje parcele. On je navkljub mojemu negativnemu odgovoru lipo zasadil. Imate mogoče kak izraz za to dejanje? Jaz ga nimam. Lipe ne bi bilo potrebno prestaviti, če bi dotični gospod upošteval moje mnenje o lipi. Sedaj je pa nastala drama, ki mora biti opisana v domžalec.si. Ne vem a nenamero ali namerno. Moje mnenje se nagiba k slednjemu. Torej, blatenju in demoniziranju mojega imena. Zgleda da smo res dosegli poden od novinarstva. Koliko se je zasadilo drevja ta mesec, ali pa ta teden v domžalski občini? Sem prebral vaše novice za par mesecev nazaj. O nobenem zasajenem drevesu, kaj šele o zasajenem drevoredu, se ne piše, razen o pšaški lipi.

Naj povem, da je dotični gospod v sodelovanju z vaško skupnostjo postavil okrasni kozolec na vhodu v vas, cca 1,5m od meje mojega zemljišča. Kozolec smatram za dobrodošlico obiskovalcem ter posredno okras moje hiše. Vprašajte ga, kolikokrat je letos pokosil travo okrog njega? Travo kosi njegov brat, ker jo uporablja za krmljenje živine. Z rotacijsko kosilnico, ki je priklopljena na traktor ne more pokositi trave do kozolca, tako, da zgleda kozolec v preko 1 m visoki travi, kot da bi nekdo naslonil snope pravkar požetega žita na kozolec. (opomba: brat s kosilnico in traktorjem ne more dostopiti med kozolec in mojo parcelo ker je samo 1,5 m prostora, zato ostaja tam trava nepokošena). Res grdo. V dogovoru z bratom, sem poskrbel, da je okolica kozolca pokošena in urejena. Torej g. Mivšek Janez je zopet poskrbel za samopromocijo. Postavitev kozolca je bila sekundarna zadeva, ki zahteva relativno malo časa, skrb za okolico kozolca ter samega kozolca je pa druga stvar. Vprašajte g. Mivšek Janeza, kolikokrat ga je prepleskal? Ista stvar bi bila z lipo. Pa pustiva to stvar. Kozolec ni najina današnja tema.

Slika 1 : Pozicija prvotno postavljene lipe.

Pojasnilo k sliki 1: Drevo v ozadju (hruška) stoji točno na meji med mojo ter parcelo brata g. Mivšek Janeza. Za predstavo, koliko bi segala krošnja na moje zemljišče, ko bi bila lipa še mala. Hruška je visoka okoli 8 m. Z rdečo puščico je označen moj objekt – garaža.

Trenutno je moje zemljišče urejeno kot zelenica zaradi lažjega vzdrževanja okolice hiše. Včasih je bila zelenica vrt, ki sta ga obdelovala moja starša. Mogoče bo zopet nekoč vrt. S postavitvijo lipe na mejo bi mi bilo onemogočeno vrtičkanje, ker bi bile vrtnine v senci lipe. Lipa je trajno drevo in ga ne moreš prestavljati vsak dan. Z leti postaja vse večje in večje. V izogib, v bodočnosti nastalim komplikacijam sem oporekal lokaciji lipe.
Gospod, ki je doniral to lipo, nima niti en kvadratni centimeter svoje zemlje, zavedel je svojega brata, da je dal soglasje za postavitev lipe tako rekoč na mejo. Brat ni vedel, da se drevo, ki lahko doseže 40 m višine in 10 m v širino (širina krošnja), ne sadi v področje v katerem posega na območje soseda. Danes, ko je drevo majhno, z njim ni problema, ko pa poraste, pa zakon govori, da veje in pridelki, ki jih ima drevo pripadajo lastniku zemljišča na katero segajo veje. Torej na kratko, gospod, ki je doniral lipo, je lipo zasadil na tuje zemljišče, ne na svoje, ker svojega nima. Ko pa drevo poraste, bo pa sosed, beri Dermol Srečko skrbel za obrezovanje lipe, da se ne razraste, poleg vsega bo pa vsako leto odpadlo listje večkrat grabil z zelenice ter pometal s svojega dvorišča ter ga shranjeval v kompostnik. Da ne govorim o zamašenih žlebovih ter odtokih za meteorno vodo z odpadlim listjem. Gospod Mivšek Janez je dobro poskrbel za samopromocijo, mene pa v javnih občilih izpostavil in mi nadel titulo nečimrnega nezadovoljneža, predvsem pa vaškega zdraharja.

Slika 2 : Osenčenje – senca 3 m visoke lipe.

Pojasnilo k sliki 2: Zelenica ki je v ozadju lipe, katera je sedaj visoka 3 metre, seže do moje garaže. Mislim da je jasno kako bi bilo osenčenje mojega zemljišča, ko bi bila lipa visoka 15 m. Primerjava s hruško. Navedena je dvakratna višina hruške. Mislim da ni potrebe po nadaljnji razlagi. Iz tega razloga je vso sadno drevje ki ga imam, v sadovnjaku za hišo. Pred hišo ne želim sence.

V ozadju slike je moja hiša, jaz sem mejaš, torej tisti, ki »preprečuje postavitev lipe«. Vi ste posredno razkrili mojo identiteto. Pogledate pozicijo hiše, greste na e-prostor, najdete parcelo in … Tam lepo piše lastnik parcele Dermol Srečko. To je ta negativec, nasprotnik postavitve lipe. Kot sem omenil, laž objavljena na vašem portalu.

Dermol Srečko, Pšata

19. 7. 2023

 

Tagi