Osem stvari, ki jih lahko Domžalčani počnemo v času #ostanidoma

Starogrški filozof Heraklit je dejal: »Edina stalnica v življenju so spremembe«. Danes, ko ostajamo doma, te spremembe močno čutimo in zato je prav, da poiščemo načine, kako preživljati čas drugače kot smo ga vajeni. Za vas smo pripravili nekaj predlogov:

  1. Slamnik, prvi del – ste vedeli, da je domžalski lokalni časopis dostopen na internetu?  To je idealni čas, da preberete ali pa samo pregledate številke za nazaj, katerih morda še niste uspeli.
  2. Ko smo ravno pri branju – Knjižnica Domžale je zaprla svoja vrata, ni pa zaprla digitalnih vrat! Imate možnost izposoje e-knjig, hkrati pa je preko spleta dostopen tudi domoznanski kotiček. Internet je res prava zakladnica znanja.
  3. Če vas zanima še več o domoznanstvu – zakaj ne bi prebrskali spletne strani Visit Domžale in izvedeli goro zanimivih podatkov. Ste vedeli, da se je Napoleonova vojska 8. septembra 1813 na Mengeškem polju spopadla z avstrijsko vojsko?
  4. Slamnik, drugi del – ker iskreno verjamemo, da se bo situacija v svetu umirila do poletja, se ga že močno veselimo! Poletje pa je čas tudi za slamnike in zakaj ne bi izkoristili tega časa ter kontaktirali Ane Cajhen? Ana namreč šiva slamnike po meri; po telefonu (041 809 667) ji sporočite vaše želje, obseg glave pa si doma lahko izmerite tudi sami.
  5. Tovarna Organika – ste vedeli, da na lokaciji v naši občini deluje spletna trgovina pod imenom Tovarna Organika? Ponujajo sestavine za izdelavo domače kozmetike in zakaj se ne bi v teh časih naučili izdelovati mila sami doma? Trgovina trenutno obratuje in vam blago dostavijo na dom.
  6. Sprehod v naravi. Sosednje države že nalagajo državljanom, da morajo obvezno ostati doma – pri nas ta ukrep ne velja, zato to še izkoristimo in se odpravimo v naravo, ki se že pomladno prebuja. Vendar vam močno svetujemo, da se izogibate množično obiskanih točk, kot je zelena os ob Kamniški Bistrici ali Mengeško polje. Prav tako Gorska reševalna zveza Slovenije opozarja, da izletov v gore ne priporočajo, saj je tam še zmeraj zima in bi nesreče še dodatno obremenile medicinsko osebje in civilno zaščito, ki že delujejo na mejah zmogljivosti. Zato vam predlagamo, da poiščete neznane kotičke v gozdovih, ki so manj znani. Morda Kolovec, Rova, gozdovi nad Ihanom?
  7. Mestni kino Domžale – seveda je zaprt, vendar so že začeli z objavo posnetkov na njihovi Facebook strani, hkrati pa za vas iščejo vsebine pri stanovskih kolegih (našli so npr. povezavo do spletnega ogleda predstave Lutkovnega gledališča za otroke). Objavili so posnetek pogovora po premieri filma Jaz sem Frenk, ki je potekal v Mestnem kinu Domžale, in sedaj si lahko pogledate, kaj je v Domžalah povedal režiser Metod Pevec. Sicer lahko tudi v našem spletnem arhivu poiščete še druge pogovore, ki so potekali v kinu…
  8. … morda je to kar poseben razlog – arhiv Domžalec.si. V bogatem arhivu našega spletnega portala imamo več kot 11.000 prispevkov ter ogromno slik, videev in ostale vsebine. Snemamo in fotografiramo pogovore v Knjižnici Domžale, dogodke po občini in okolici, tudi čez mejo,… Prepričani smo, da najdete vsaj en dogodek, ki ste se ga želeli udeležiti, pa preprosto niste imeli časa.

Želimo vam, da prosti čas izkoristite kar se da najbolje. Internet nam ponuja mnogo možnosti, ki so veliko bolj globalne kot smo jih našteli zgoraj. Morda je čas, da preko video klica pokličete sorodnike ali prijatelje v tujino, splet pa vam omogoča brezplačno učenje na daljavo tudi na vrhunskih fakultetah (npr. Coursera), lahko si ogledate muzeje na spletu in še kaj se najde.

Ostanite zdravi, bodite strpni in lepo se imejte.

Avtorica: Ajda Vodlan

Tagi