Lokalne volitve: Naj neresnice oz. “Fake news” ne ugrabijo vaših misli

V času vsakokratnih volitev, tako rekoč povsod po svetu, je dvignjenega veliko prahu, privlečenih nemalo okostnjakov iz omar in izrečenih obljub, ki po eni strani navdušujejo volivce ene in jezijo volivce druge strani, prav nič drugače pa se ne dogaja na tokratnih slovenskih lokalnih volitvah.

Človek se ne more izogniti občutku, da politika s svetlobno hitrostjo izgublja še tiste vrednote in minimalne standarde, ki so ji ostali. Dandanašnji samooklicani izbranci ljudstva brez sramu igrajo umazano, na trenutke celo podlo igro ter udrihajo in zaničujejo delo vseh, ki so kadarkoli dobili priložnost oz. želijo dobiti priložnost služiti ljudem, ki so jih izvolili in se tako na sofisticiran način posledično posmehujejo tudi preteklim volivcem.

Ne samo to, volilne kampanje so se preselile oz. celo “ugrabile” družabna omrežja, kjer uporabniki brez sramu delijo neresnice (t.i. fake news) o kandidatih in brez kančka slabe vesti pišejo komentarje, ki so velikokrat pod vsemi nivoji komuniciranja razvite družbe, za katere pripadnike se imajo, seveda pa ob tem pozabljajo ali pa se celo požvižgajo na morebitne posledice tovrstnih dejanj.

Ne glede na vse, pa smo uporabniki oz. v političnem primeru volivci tisti, ki odločamo o tem ali določene zadeve toleriramo ali ne. Slej ko prej odpremo oči in spoznamo, kako se svet vrti, a kaj ko je lahko kdaj tudi prepozno in v primeru politike je potrebno počakati do novih volitev.

Zato ne dovolite, da vam neresnice oz. t.i. “fake news” pridejo do živega. S preverbo informacij preprečite širjenje govoric in neresnic, razmišljajte s svojo glavo in se odločajte po svoji volji in vesti, ne pa tako, kot si to na prvi pogled želijo drugi.

*Pet nasvetov, za lažjo identifikacijo neresnic oziroma kako prepoznati “fake news”:

  1. Preverite zanesljivost oz. kredibilnost medija, v katerem ste novico prebrali. Dramatičnost vsebin, ozadje, kdo ga financira, mnenja oz. navajanja drugih virov, preverite čim več informacij.
  2. Preverite avtorja prispevka. Ta oseba sploh obstaja? Je resnična ali je ime izmišljeno? V kolikor avtor ni naveden, je zelo verjetno, da je novica “fake”.
  3. Preverite reference. Ali avtor navaja zanesljive, preverljive vire, npr. objektivne medije. So navedki resnični? Če so v novici anonimneži in zapisi brez zanesljivih in preverljivih virov, je močno verjetno, da je novica “fake”.
  4. Naslov je lahko zavajajoč, na račun klikanosti. Lahko je novica stara, satirična. Če je informacija oz. dogodek resničen, so oz. bodo o njem poročali tudi “resni” in kredibilni mediji. Preverite informacijo in se odločite.
  5. Bodite korak pred tistimi, ki širijo “Fake news”. Prijavljajte neresnične vsebine in širite novice o tem.

Uroš Juračič

*Vir: European Parliamentary Research Service
Foto: © santiago silver / Fotolia

 

Tagi