Zdrava kmečka pamet, kam si se skrila? #Ajdapiše

Ko pogledaš po Domžalah in vidiš zaprte kavarne ter na pločniku malo ljudi, pa še te z maskami, se zaveš, da je večina naroda dojela, da je vrag vzel šalo. Vendar kot piše Mazzini v svoji zadnji kolumni »Ruska ruleta kot nacionalni šport« – še vedno so izjeme. In kot se je na poročilih v četrtek zvečer (upravičeno!) razjezila ena od medicinskih sester na UKC-ju glede tistih, ki verjamejo v teorije zarote in govorijo o ovcah. COVID – 19 je pokazal, kar se je dogajalo že zadnjih nekaj let – okrepila sta se radikalna bloka, vse manj pa je (zdrave) sredine. Slepo slediti črki zakona ali pa anarhizem do konca sveta, vsaj zdi se, da sta to edini opciji.

Vendar, ker nikoli ni potrebe po pesimizmu, sploh pa ne v temnejših časih kot jih imamo danes, je zato potrebno verjeti, da zdrava kmečka pamet še obstaja in prav tako tista kmečka sredina. Da ljudje smo pametni, da nam je mar za sočloveka in da smo v osnovi dobri. Kaj pomeni zdrava kmečka pamet?

To pomeni, da ne sprašuješ za vsak poseben primer vladnega govorca, PR-ovcev vlade ali pa morda kar direktno UKC, verjetno bi bilo najbolje, da odgovori kar generalni direktor. Ali moraš nositi masko, ko si sam v gozdu?

Za božjo voljo, res?

Seveda, da vam morajo povedati, da če zakon ne dela izjeme (kar jo ne dela, ker kako naj pa zapišemo vse izjeme v teh časih, ko čas šteje še bolj kot ponavadi?), potem velja. Masko moraš nositi sredi gozda. Pa jo bom? Ko bom v gozdu sama, z mojim psom in vsemi gozdnimi naseljenci – ja seveda, je ne bom. In morda naivno, ampak verjamem, da bom vsakemu policistu znala obrazložiti, da če sem sama, se pa ja seveda oba strinjava, da je res ni potrebno. Ker, ko bo namreč ta dotični policist zašel v tisti gozd, kjer bom jaz sama, ga bom videla in obdržala razdaljo. Če bo želel pogovor, bom pa dala gor masko. Zakaj? Ker ne bom več sama sredi gozda! Namen maske je jasen – zadrži kapljice preko katerih se širi virus. Kje je nejasnost? Ali se sploh še znamo vprašati, kaj je bistvo. Sploh še znamo videti širšo sliko?

Nima veze, ali je ta vlada po vaši izbiri, ali ne. Še vedno je namreč legitimna. Niti za moj naslednji argument nima veze, ali je Kacin dober govorec ali ne. Vezo pa ima, kako se mi kot posamezniki obnašamo. S svojimi otročjimi vprašanji, »ja, sam kaj pa, če ni nikogar, kaj pa če tečem, kaj pa…«. Resno mislim, ko vas vprašam – kakšne odgovore pa pričakujete, ko postavljate takšna vprašanja? Kajti na vsako stvar, ki jo vlada sprejme v teh časih, sledi plaz tako norih vprašanj, da res ne veš več, kam je izginila zdrava kmečka pamet. Na Twitterju včasih dobim občutek, da je sarkazem postal simbolni znak inteligence. Oprosti, zame ni. Ukrepi so za NAS vse. Naši predniki so se tako dolgo borili za to našo državo, da bi nastala, na nas pa je, da tudi obstane.

Kaj pričakujemo od te vlade? Ni potrebno, da je Janša naša izbira, toda ukrepi, ki jih imamo v tej državi, niso nič drugačni od ukrepov v Evropi – pa nimajo vsi desnih strank na oblasti. Seveda, lahko bi bili kot Švedska.

Kaj je zdrava kmečka pamet? To, da se odpraviš na domžalski tržni prostor in kupiš lokalno hrano, pri tem pa nosiš masko, ne rineš v ljudi in držiš distanco. Morda greš na tržnico kakšen drug dan in ne ravno v soboto, ko je največja gneča. Ne boste verjeli – čisto vsi pogrešamo sobotna druženja in tudi Kuhno na plac. Zdrava kmečka pamet je to, da nosiš masko v trgovini in ne rineš vozička vame, da čimprej vidiš, kateri kruh boš kupil. Ker nama maska ne bo koristila, če mi dihaš za ovratnikom. Dobesedno. Zdrava kmečka pamet ni praznovanje s prijatelji, pa čeprav jih je samo malo in jih nisi videl že dolgo.

Vsi naredimo kakšno napako, kakšno izjemo, vsi se kakšnega ukrepa ne držimo v celoti. Maske nas ne zaščitijo v celoti. Vendar so vsi ti ukrepi mišljeni z eno jasno logiko – da čimbolj omejimo zadevo. Ker naj bo jasno, da je v celoti ne moremo, saj ne živimo v laboratoriju. Da ne pridemo do situacije, ko bo okuženih preveč in prostora v bolnišnicah ne bo. Imate občutek, da vladni govorec in mediji pretiravajo? Morda. Toda kaj pa naj naredijo, če nismo upoštevali tistih milih ukrepov in je bilo potrebno uvesti strožje?

Zato pozivam vse, da smo odgovorni. Da nismo slepe kure, ki iščemo izjeme v zakonu. Da se spomnimo tiste osnovne logike, čemu so zakoni in ukrepi namenjeni. Vedno se mi je zdel zelo lep termin »duh nečesa« – recimo duh časa, ali v tem primeru duh zakona. Leta 1748 je Montesquieu napisal knjigo O duhu zakona, kjer je utemeljil razdelitev oblasti na tri veje, kar danes v praksi uporablja večina držav po svetu. Duh zakona novih ukrepov je pomemben, torej ne črka posameznega odloka, temveč, kaj želimo doseči z vsem tem. Dolga leta smo zakone sprejemali veliko počasneje, sedaj pa naša vlada zelo hitro postavlja pravno podlago z namenom, da odragiramo na situacijo in se rešimo. Kot posamezniki, kot skupnost, kot država. Prav je, da opozarjamo na napake, ki jih delajo, vendar tudi v duhu časa. Pa še ena misel prej omenjenega francoskega filozofa – »ljudje imajo vlado, ki si jo zaslužijo

Od policistov pričakujem neko logiko (zdravo kmečko pamet) pri pisanju kazni in ukrepanju – do sedaj so se vedno odlično izkazali in lahko se samo poklonimo njihovi preudarnosti ter racionalnosti. Od politikov pričakujem boljšo politično držo in bolj odgovorno politično kulturo. Predvsem pa pričakujem od sebe in od vseh nas, da smo odgovorni. Vsi bomo naredili kakšen lapsus, ampak dajmo se potruditi, da naredimo čim več pametnih odločitev. Dajmo se obnašati odgovorno. Če bomo zboleli, bomo pričakovali, da nam pomagajo – dajmo zato že danes pomagati drug drugemu. Zakaj? Zato, da bodo naši otroci čimprej nazaj v šolah in bo naše gospodarstvo čim prej v celoti zalaufalo. Zakaj? Zato, da bo vsem nam bolje. Za Slovenijo, za Slovence.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda je s pred kratkim začela pisati tudi tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Tagi