Super polna luna #Ajdapiše

Danes ponoči, torej iz četrtka na petek, je bila super polna luna. Obstaja del ljudi, ki se aktivno ukvarja z astrologijo, večinski delež pa v »te stvari ne verjame«. Toda vsi, ki delamo z ljudmi, opazimo, da so v teh dneh bolj težki in zahtevni. Mnogi opazijo spremembe na otrocih. Moj pes je zagotovo te dni veliko bolj zahteven kot sicer. Toda, kako pozorni pa smo sami nase?

Lahko odmahnemo z roko, češ ne verjamemo v te vraže. Toda astrologija ima dejansko za seboj zelo dolgo zgodovino in že v antiki je bila to spoštovana veda, s katero so se ukvarjali strokovnjaki, spoštovani gospodje. Ljudje smo naravna bitja – in planeti ter zvezde vplivajo drug na drugega, torej bi bilo logično, da vpliv čutimo tudi mi. Navsezadnje največji vpliv lune na našem planetu vidimo na vodi – tudi mi pa smo sestavljeni iz vode. Bilo bi torej logično, »da je nekaj na tem«, če se izrazim poljudno. Morda je, reče kar nekaj ljudi, pa se vseeno ne ukvarjajo s tem področjem, ker ga jemljejo kot šarlatanstvo, vraževerje. Nekaj neresnega, nepomembnega.

Moje vprašanje danes pa je: kako pozorni smo? Ali v tem hitrem svetu sploh lahko opazimo stvari kot je polna luna in njen vpliv na NAS? Vsi vidimo to veliko kroglo na nebu v teh dneh – toda, ali smo se ustavili, da bi morda sami pri sebi preverili, če se v tem času počutimo kako drugače? Kaj se dogaja z nami?

V naši dobi smo postali odvisniki od zahodne medicine in predvsem farmacije. Ko je nekaj narobe, posežemo po zdravilih in obiščemo zdravnika. Vendar se počasi dogajajo spremembe: dostop do osebnega zdravnika ni več tako lahkoten, kot je morda bil. Predvsem pa se pojavlja vse več težav, pri katerih zahodna medicina nima odgovorov, zakaj do tega pride in kako to zdraviti. Vse več slišimo o alternativnih zdravljenjih. Morda je bil pa največji udarec za zahodno medicino narejen ravno v času Covida-19: spoznali smo, da zdravniki med seboj niso enotni, da nimajo vseh odgovorov in da včasih preprosto ne vedo, kaj ter kako. Pravijo, da prihaja do spodkopavanja avtoritet v našem času – omenja se učitelje, zdravnike, morda sodnike in še koga. Nekateri to označujejo kot propad našega sveta. Ali pa je to le naravni proces v dobi informacij in demokracije? Morda so avtoritete le še okameneli ostanki prejšnjih trdnejših sistemov, mi pa se jih oklepamo, ker je včasih lažje verjeti, da ima nekdo vse odgovore. Tavati v temi ni lahko. Je odgovorno!

Problem današnje družbe ne vidim v izginjanju avtoritet, temveč v izginjanju debatiranja. Ko v Google vpišeš karkoli – boš našel dokaze za točno tisto, kar si ti verjel. Če se počutimo kot levičarji, beremo Mladino – če se kot desnica, beremo Demokracijo. Enako je na spletu, enako med prijatelji. Imamo vse možnosti tega sveta, da lahko razširimo obzorja in beremo vse tisto, kar je kontra proti tistemu, kar verjamemo. Vendar ne. Mi rajši iščemo dokaze, da imamo prav. In živimo nonšalantno še naprej … Potrdimo svoje mnenje in hitimo živeti naprej. Predvsem pa se nam ne da vzeti si čas in raziskati področje. Zdravniki morda nimajo vseh odgovorov, toda so pa veliko dlje časa raziskovali vplive in posledice človeškega telesa, kot smo mi sami z Googlovim raziskovanje. Vendar pa tudi zdravniki dandanes hitijo in si ne vzamejo časa za pacienta. Kajti ljudje nismo številke, smo celostna bitja. Vse se prepleta in odgovori na vprašanje, kaj se nam dogaja, niso enostavni. Predvsem pa jih ne moremo najti hitro in ena tabletka ne more rešiti vseh naših zagat. Toda, mar lahko očitamo zdravnikom, da nimajo časa za nas – ko pa si mi sami ne vzamemo časa zase? Ko mi hitimo in zanemarimo vse dogajanje okoli nas, zamahnemo z roko, češ saj je samo luna, samo navaden glavobol, samo rahla utrujenost, samo … Si ne vzamemo časa, da bi se spoznali.

Nič ni enostavno. Vse je prepleteno. Odgovor pa je pravzaprav enostaven: opazovanje je rešitev. Sprejemanje in opazovanje. Je pa čas potreben. Tega pa danes nimamo … Ga bomo imeli jutri ali ko bomo mrtvi?

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi