Prišel je čas za … OBUP! #Ajdapiše

V sredo zvečer pred spanjem sem na hitro prebrala – epidemija se podaljšuje za 60 dni, čakanje na delu do vsaj maja, šole ostajajo zaprte … Je čas za obup?

17. aprila 2020 je bila objavljena moja kolumna »Beseda tedna: NAVELIČANOST«. Primem se za glavo ob misli, kaj sem razmišljala? Če sem bila aprila 2020 že naveličana epidemije, kaj naj čutim sedaj? Število obolelih se ne spreminja, šole so že dolgo zaprte, vsi čutimo strah pred gospodarsko krizo in negotovo prihodnostjo. Ko pride vikend in je po dolgih letih končno dovolj časa za zimske radosti, smučišča ostajajo zaprta, na izletniških točkah pa nas čaka prometni kaos. Če je lansko leto spomladi že postajalo težko, pa smo se veselili poletja, ki je prihajalo. In priznati moramo, da v večji meri je bilo lansko poletje še »dokaj normalno« – tisto, kar smo vajeni. Kaj nas pa čaka sedaj?

Vsak dan dlje je epidemija, vsak dan dlje smo od »normalnosti« in vrnitev nazaj se tako vsak dan zdi bolj nemogoča. Obupavamo nad stanjem. Obupavamo, ker pogrešamo majhne radosti življenja – kavice v lokalih, večerje, obisk kina, druženja z družino in prijatelji v večjem številu. Obupavamo nad politiko – nad komuniciranjem vlade, nad odločitvami vlade, sploh tiste, ki so iz danes na jutri drugačne in se nam zdi, da res ni najbolj logično, pa tudi nad KUL projekti. Obupavamo tudi sodržavljani, ko gledamo proteste in mnenja posameznikov, da virusa ni, temveč je vojni plin sarin (sredini protesti), in ko sodržavljani radi govorijo o svobodah in pravicah, tako radi pa pozabljajo svoje dolžnosti. Obupavamo, ko bi radi šli na sneg. Pa na morje. Pa radi bi se družili. Pa radi bi, da se najstniki in otroci družijo. Pa radi bi odšli na delo v pisarno. Pa radi bi hodili na delo brez mask. Pa radi bi … in obupavamo.

Življenje ni težko zaradi težkih dogodkov. Nobena nevihta ne traja večno, vendar pa tudi vsak dan sonce zaide. Življenje je težko, ker je to neprestana borba, ki se nikoli ne konča. Konča se, ko se konča življenje. Življenje je težko, ker so vedno znova novi izzivi. Ker te zajame obup in bi se usedel na tla ter pač obsedel. In to vedno lahko narediš … Življenje je težko, ker si moraš sam dati motivacijo za nadaljevanje. Življenje je težko, ker obupati je lahko – nadaljevati pa ne vedno. Redko. In zato pravimo, da pridejo dnevi, ko je naš največji uspeh že to, da dvignemo svojo rit iz postelje in pričnemo dan. Življenje je težko, ker ni le boj za preživetje, temveč je vsakodnevni boj za preživetje. Pa ne le tisto najbolj nujno eksistencialno, temveč še ostalo. Je boj z iskanjem smisla življenja v naši glavi. Je boj s strahovi v glavi, negotovostjo, neuspehi in vsem ostalim negativnim.

Življenje tako res ni potica. Vendar je vseeno lepo in takšnega ga delajo trenutki sreče ter veselja, predvsem pa tudi trenutki ponosa in samospoštovanja. Nahajamo se sredi burnih časov, ko bi morda res najraje obupali. Vendar nadaljujemo, ker vemo, da bo prišel dan, ko bomo premagali tudi ta virus in ko bo epidemije le konec ter se bodo otroci vrnili v šole. In takrat bo prišel tisti glavni čas za soočenje – kako smo se odrezali v težkih časih? Smo obupali ali ne? Predvsem pa tudi, ali smo pomagali sočloveku, da on ni obupal? Ključno je namreč, da si pomagamo med seboj, sploh otrokom in najstnikom, ki jim je še težje, ker se ne smejo družiti. Zato ne pozabimo, da sreča ni le ležanje na sončku in lenarjenje. Največja sreča se ponavadi skriva v tistih stvareh, za katere smo se morali močeno potruditi in niso bile enostavne. Preživljanje epidemije ter izogibanje druženju, ki predstavlja eno najbolj pomembnih človeških funkcij, tako ni lahko. Na nas samih pa je odločitev, kako bomo preživeli te težke čase. V jamranju in obupavanju? Ali pa se bomo nekoč z dvignjeno glavo spominjali vsega tega?

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda je s pred kratkim začela pisati tudi tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi