Počitnice? Babi, dedi, na pomoč!

Dopust je krasna stvar, a tisti, ki se odpravijo v zasluženi pokoj, so naenkrat polno zasedeni: delajo na vrtu, okoli hiše ali stanovanja, imajo svojega konjička, gredo na sprehod (z ali brez psa), družijo se z vrstniki, obiskujejo delavnice, izobraževanja … Ko si v pokoju in si aktiven, se ne moreš pritoževati nad dolgčasom. Res pa je, da se nam po šestdesetem letu vse manj mudi – lahko smo, ker tudi ne moremo biti hitrejši, počasni in ležerni. Tisti, ki nas najbolj ohranjajo aktivne so, nedvomno, vnuki!

Počitnice, hura!, veselo vpijejo otroci, starši pa malo manj, saj jih skrbi, kako bodo zaposlili otroke, da ne bi doma počeli neumnosti. Spomin je varljiv, a se mi zdi, da smo mi bili večkrat sami, saj nismo imeli babica hotela, tudi mobitela ne. Zato pa smo imeli celo ulico in ves njen otroški naraščaj, ki je bil na voljo za igro in druženje med počitnicami. V ozadju so na nas pazile stare gospe, ki priskočile na pomoč, če se je med igro kaj zalomilo. Danes je drugače, nov način odraščanja zahteva nenehen nadzor in skrb najbližjih, če njih ni pa so tukaj računalniki. Bog ne daj, da se kdo od sosedov vmeša v domače kričanje in jok, saj sta varstvo lastnine in osebne integritete nad vsemi zakoni! Tako smo zanemarili dobre medsosedske odnose, ki so zlata vredni – ker jih je tako malo, veliko odtehtajo! Zato so za pomoč staršem dobrodošli stari starši, dedki in babice, če so le pri volji, da sprejmejo vnuke.

Dnevi in noči preživete v tem starostnem miksu so lahko čudovita izkušnja ali strašanski izziv. Nekateri otroci so zadovoljni, če jim pustiš risanke, ali kar pač radi gledajo na televiziji ali tablicah, (zdi se, da je takšnih več), drugi pa potrebujejo dodatno animacijo. Slednje pomeni druženje pri igri, ustvarjanju, žoganju in drugih aktivnostih. Ob tem pa pozabijo, da nekdo mora po nakupe v trgovino, skuhati kosilo, pospraviti posode, postlati postelje, če tega ne znajo ali nočejo sami. Navsezadnje ni treba, da je vse tako kot bi bili v izložbi! Na srečo imamo v Domžalah prijeten bazen za vroče poletne dni, gozd Šumberk in Kamniško Bistrico ter kar nekaj površin z igrali, da se po ohladitev ni treba podati daleč. Tisti, ki se radi potepajo pa si najbrž omislijo krajši izlet – zanimivih lokacij v Sloveniji res ne manjka, le da je treba izbrati pravi termin, da se izogneš gneči in čakanju v kolonah proti morju. Mi smo, drugim za idejo, odkrili prekrasno jamo Pekel sredi Spodnje Savinjske doline – enourni obhod jame z nešteto zakladi podzemnega sveta je navdušila otroke. Sploh pa v vročih dneh, ko je v jami le 10 stopinj in se je treba pred vhodom primerno obleči. Pri jami je lepo urejena gozdna učna pot in prostor za malico, te le ne pozabite vzeti s seboj!

Ko bo počitnic konec, si bomo na telovadbi izmenjevali »pridobljene izkušnje« z zadnjih počitnic z vnuki, kaj smo počeli, kje smo bili in kako smo, hočeš-nočeš, utrujeni. Nekateri pa tudi slabe volje, ker ne morejo otrokom ponuditi vsega, kar bi si ti v tem potrošniškem svetu zaželeli. Verjamem pa, da otroci tega ne zamerijo – povejmo jim resnico, da jim lahko nudimo samo toliko, koliko imamo. Izkoristite čas z najmlajšimi, da spoznate njihov svet in zabavo – morda bo kaj »njihovega« všeč tudi vam?

Preživite počitnice z vnuki lepo in veselo, ker bo do naslednjih dovolj časa, da si naberete novih moči!

Avtorica: Miomira Šegina (miomira.si)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi