Planica je kraljica #Ajdapiše

Planica je slovenski ponos. Vsako leto znova in letos še toliko bolje.

Pred tradicionalno Planico (svetovni pokal v smučarskih skokih) je namreč v čudovitem delu naše države organizirana Planica 2023, svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Posebna čast pripada državi, ki ji dovolijo to prvenstvo organizirati. Slovenija je kandidirala trikrat, da je bila v četrte uspešna in za tem uspehom stoji velika skupina ljudi, ki so trdo delali.

Navdušila nas je že uvodna prireditev ob odprtju prvenstva, ko so Laibachi z gosti uprizorili tradicionalno slovensko Oj, Triglav moj dom. In navdušili so vse. (Ali so Laibach postali komercialni, je drugo vprašanje.) Prav lepo je bilo brati, kako Slovenci vzajemno nekaj hvalijo. In zopet se je pokazala moč športa, da povezuje. To povezovalnost bi morali ustvarjati tudi na drugih področjih – v gospodarstvu, kulturi in navsezadnje tudi v politiki. Pa ni potrebno, da nam je vsem nekaj všeč. Bila bi dovolj spoštljivost med nami in zavedanje, da je v solidarnosti moč. In moč Planice je ravno v tem povezovalnem duhu. Moč Planice pa je tudi v množičnosti.

Planica je vsako leto dobro obiskana. Verjetno smo vsi bili tam vsaj enkrat, mnogi prvič že s šolo. Če naša dekleta in fantje dosegajo dobre rezultate, potem je obiskanost še večja. Ampak tudi če teh uspehov ni: obisk nikoli ni slab. Vendar pa za Planico 2023 ne moremo trditi enako – slovenskih navijačev trenutno še ni veliko. Prvenstvo se je sicer šele dobro začelo in tisto najbolj atraktivno za Slovence (moški skoki) še prihajajo. Pa vendar obisk ni tako visok kot bi lahko bil. Sploh glede na dejstvo, da je to največji športni dogodek, ki ga v Sloveniji organiziramo. Kadarkoli.

V Planici sem bila v četrtek, ko je glavni mož organizacijskega odbora Planice 2023 Enzo Smrekar dejal: »Vsak, ki plača vstopnico za Planico 2023, vlaga v slovenski šport.«

Saj poznamo slaven JFK-jev rek o tem, da ne razmišljaj, kaj bo država storila zate, temveč kaj boš ti naredil za državo. Nekaterim nordijske panoge niso blizu in Planice 2023 ne bodo obiskali. Nič hudega. Pa vendar lahko večkrat dnevno, ko zapravljamo, pomislimo: potrošnik je kralj. Tja, kamor gredo naši evri, tisto raste. Zato je pomembno, da si ogledamo slovenske tekme. Pa ni le šport. Je tudi kultura – so kulturne prireditve in navsezadnje z nakupom slovenskih knjig spodbujamo večstoletni boj za pisano slovensko besedo. Seveda so nam pomembne malenkosti kot je kavica s prijatelji. Vendar bi bilo na mestu, da večkrat razmislimo, kaj in koga podpiramo s svojim denarjem. Tuje multinacionalke? Slovenska podjetja? Razvoj slovenskega športa, kulture, umetnosti, gospodarstva? Domoljubje pomeni ljubiti domovino in svoj narod. Pomeni se veseliti uspeha soseda in ga pri tem podpirati. Kajti njegov uspeh, je naš skupen uspeh.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Tagi