Napake, ki jih delamo ob koncu partnerskega odnosa

Kako se pravilno soočiti z razhodom?

Razhodi so lahko zelo boleči. Ali je to konec partnerskega ali prijateljskega odnosa, v vsakem primeru nam ni prijetno.

Ob samem razhodu, ne glede na dolžino odnosa, je prisotno veliko občutkov. Od ljubezni, sočutja, nežnosti, strasti do žalosti, jeze, ljubosumja, razočaranja, bolečine. In ker je vsak odnos unikatna vez med dvema osebama, je vsak konec odnosa unikatno obarvan s svojo paleto čustev.

Pogosto, ko pripelje do odločitve, da se odnos konča, ne vemo kaj in kako naprej. Naše življenje se spremeni. Naša rutina se spremeni. In s spremembo naše rutine se spremenimo tudi mi.

Morda ni več sporočila za dobro jutro, večernega poljuba za lahko noč, kar naenkrat imamo več prostora v svoji postelji in nobenih načrtov za vikende. Tako nas poleg srčne bolečine spremlja tudi luknja v načinu našega življenja.

Image by Mohamed Hassan from Pixabay

Največja napaka, ki jo lahko naredimo, je, da si ne dovolimo žalovati za odnosom. Seveda se lahko zamotimo z delom, druženjem s prijatelji, gledanjem serij ali s športom, vendar ko pride čas, ko smo sami, pa naše misli švigajo v vse smeri.

Ker s koncem odnosa z bližnjo osebo na nek način umre tudi del nas, si moramo dovoliti čutiti občutke. To je tako, kot da bi nam umrla bližnja oseba ali hišni ljubljenček, pa bi to potisnili globoko vase v nek predalček, ga zaklenili in ključ vrgli v vodo. Če to storimo, hkrati zapremo svoje srce sebi in drugim, bodočim partnerjem ali prijateljem, ki želijo priti v naše življenje.

Prvi korak je, da si dovolimo čutiti žalost. Da si dovolimo jokati in čutiti bolečino, ki ovija naše srce. Dovolimo si spominjati spomine, ko nam je bilo lepo in hkrati si dovolimo spomine, ko nam je bilo težko. Vse je dobrodošlo.

Drugi korak je, da pogledamo širšo sliko. Ne iščemo krivca za razhod in napak druge osebe, ampak pogledamo vase.

Image by Leandro De Carvalho from Pixabay

Kje so naše napake? Kje smo delovali iz naših ran? Kje smo prestopili svoje meje?

Ti odgovori nam bodo pomagali, da naredimo refleksijo odnosa in iz te izkušnje vzamemo največ. Da se zavemo svojih vzorcev in jih ne prenašamo naprej v druge odnose.

Tretji korak je, da se zavedamo, da je proces spuščanja odnosa valovit. Prišli bodo trenutki žalosti, ljubezni, jeze, spet žalosti, spet ljubezni, hrepenenja, pogrešanja – valovi različnih občutkov brez nekega vrstnega reda. Pomembno je, da si te valove dovolimo čutiti, jih izražamo skozi telo in glas. Se pobožamo, objamemo, si rečemo, da se imamo radi in prosimo za podporo, če le-to potrebujemo.

Image by Tumisu from Pixabay

Najpomembnejša stvar skozi celoten proces pa je, da ne glede na to, koliko nas trenutno boli, verujemo v ljubezen. Verujemo, da smo vredni ljubezni.

Ko imamo občutek, da je naše srce razpadlo na tisoče koščkov, je za nas to priložnost, da koščke ponovno povežemo in razpoke med njimi napolnimo z ljubeznijo ter tako našo kapaciteto ljubezni še povečamo.

Maja Grintal (Pleasure mermaid)

Maja Grintal je somatska svetovalka za intimo in odnose, ki ljudi podpira, da v sebi odkrijejo ljubezen in vrednost. 

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

 

Tagi