Najboljši šport za staro in mlado!

Domžalčanke in Domžalčani smo se lepo navadili na poletne plavalne urice, saj je naš bazen, četudi ne prav nov, dobro vzdrževan. Predvsem ima veliko sence in zelenice, kar mu štejemo v velik plus. Tu pa je tudi tobogan na kateremu je vedno živahno, prav tako v malemu bazenčku nikoli ne zmanjka otroškega živžava. Urejene so kabine za preoblačenje, stranišča in mini bar za osvežilne pijače in majhne prigrizke. Zato nas je vse ljubitelje plavanja zelo presenetilo celoletno zaprtje bazena v lanskem letu, brez jasnega pojasnila, zakaj se ni dalo obiska organizirati tako, da bi bil zdravju varen? Isti čas so delali bazeni v Kranju, Kamniku in Ljubljani, seveda v manjšem obsegu obiskov, a vendarle. Bilo je veliko govora tudi o planirani prenovi, prebivalci so izkazali veliko zanimanja in podpore v tej smeri, a na Občini so se odločili drugače – pravzaprav za to, da se bazen zapre in ne obnovi! Upamo samo, da bo prišlo do premika v tej smeri, saj je v Domžalah veliko mladih in starejših, ki jim plavanje veliko pomeni, sploh pa v poletnih mesecih.

Zakaj je super, če ima kraj svoj bazen?

Ker je plavanje zdravo iz več vidikov: pri plavanju uporabljamo vse velike skupine mišic, hkrati pa plavanje zahteva izdatno dejavnost srca in pljuč ter tako izboljšuje rabo kisika; ugodno vpliva na gornji del telesa, trup in noge. Navsezadnje je to tudi družinski šport. Pa še veliko bolj priročno je, če je bazen blizu in prideš do njega kar peš!

Koliko in kdaj je plavanje priporočljivo?

Zdravniki so si v priporočilih enotni, da so koristi plavanja vsestranske, podatek, da lahko v eni uri intenzivnega plavanja porabimo tudi do 790 kilokalorij, kar je več, kot bi nam uspelo porabiti s tekom ali kolesarjenjem, pa tudi ni zanemarljiv! Najpomembnejši vpliv plavanja je zmanjšanje tveganja za nastanek in razvoj številnih kroničnih degenerativnih bolezni in težav, ki nastanejo v tretjem življenjskem obdobju. Med drugim zmanjšuje vrednost slabih maščob v krvi, znižuje krvni tlak in pomaga pri uravnavanju telesne teže. Pomaga tudi pri urejanju krvnega sladkorja. S temi učinki preprečuje proces ateroskleroze krvnih žil.

In kaj je še bolj pomembno v času, ko smo se vsi zasedeli za računalniki?

Plavanje krepi imunski sistem, povečuje telesno zmogljivost, zlasti krepi srce, pljuča, krvne žile, mišice, kosti in sklepe. Po daljšem plavanju je naše počutje prijetno izboljšano in sproščeno. Ena največjih prednosti je, da nam sila vzgona vode odvzame del telesne teže. S tem je gibalni aparat razbremenjen, zaradi česar je ta športna dejavnost primerna tudi za tiste, ki imajo težave s koleni, kolki, hrbtenico, odvečno telesno težo. Velika korist za krepitev hrbtenice je hrbtno plavanje, ki sčasoma odpravi bolečine v hrbtu.

Ribam lahko zavidamo

V vodi lahko izvajamo vrste gibanja, ki jih na kopnem ne moremo več, lahko na primer tečemo ali skačemo: občutek svobode pri tem je osrečujoč. Prednosti je veliko, ena je tudi to, da je srčni utrip pri enaki intenzivnosti vadbe nižji kot na kopnem in je zato srce manj obremenjeno. Voda med vadbo hladi in preprečuje občutek potenja, zmanjšuje zastajanje tekočin v telesu ter onemogoča izvajanje hitrih in sunkovitih gibov, zaradi katerih bi lahko nastale poškodbe. Vsak si lahko plavanje prikroji tako, da je primerno njegovim sposobnostim in telesni pripravljenosti.

Zanimivost: V vodi tehtamo desetino svoje kopenske teže! Če imate 70 kg na suhem, boste v vodi, če stojite v njej do brade, imeli samo 7 kg! Poleg tega boste, zaradi večje gostote vode v primerjavi z zrakom, za vsak gib v vodi morali premagati 12-krat večji upor kot na kopnem!

Prisluhnite nam!

Prav bi bilo, da bi nam stroka podala primerna navodila za varno plavanje doma, če že ne smemo na morje. Predvsem pa se na bazenu moramo obnašati odgovorno do sebe in drugih, da ne pride do nesreč, ki si jih nihče ne želi. Občina pa naj že izvede načrtovano posodobitev in vzdrževalne posege. Škoda, da to ni naredila že v lanskem letu, ko je bil bazen zaprt.

Avtorica: Mimi Šegina / www.miomira.si

 

Komentarji uporabnikov
Tagi