Kratka basen o tičih #Ajdapiše

Golob je mirno spremljal, kako je brglez pregnal kosa

Basen nisem napisala jaz, ampak sem jo našla na Facebooku in vsekakor je smešna. Pa tudi polna ironije. Predsedniške volitve so pred vrati in če so se kampanje prej odvijale še počasi, pa so sedaj v polnem teku. Skristaliziralo pa se je tudi, kdo bo dejansko kandidiral – zadnji dan za oddajo kandidatur je sicer 28. september. Nekaj kandidatov je bilo jasnih, na svobodnem polju pa je očitno prišlo do velikih premikov. Zakaj?

Marta Kos je par dni pred objavo, da zaradi osebnih razlogov ne bo kandidirala, objavila izjavo, zakaj se nikakor ne umika iz boja za predsedniški stolček. Svoje besede je hitro pojedla, potem pa so sledile razlage, da se seli v Švico, in pa veliko se šušlja, da gre dejansko v Washington. Bomo videli. Vsekakor pa je zanimivo. Je Nataša Pirc Musar dejansko tako močna, da je uspešno lobirala za odstop Kosove? Če bi bilo res – bi bilo strašljivo, saj nikakor ne želimo na oblasti nekoga, ki ima takšno moč. Sploh na poziciji predsednika, ki naj bi imel predvsem predstavniško funkcijo. Ali pa je Golob ugotovil, da Marta Kos nima možnosti za zmago?

Kaj je najbolj ironično v tej zgodbi? Da stranka in pa predvsem njeni nevladni podporniki ves čas promovirajo vlogo žensk v politiki ter jih ponosno postavljajo na pomembne položaje – sedaj pa bodo zaradi političnih iger in preigravanja izbrali moškega kandidata, pa to sploh ne svojega (čeprav so rekli, da bodo izbrali nestrankarskega). Čeprav ima Logar veliko podporo, pa je vseeno predstavnik desnice, ki v Sloveniji na zadnje volitve očitno nima večinske podpore – kazalo je torej, da bo bodoča predsednica vsekakor ženska. Kos ali Pirc Musar. Zadeva se je obrnila in velika verjetnost je, da predsednica ne bo ženska. Sem mnenja, da je spol manj pomemben in štejejo kvalitete. Ocenjujem pa, da je ironično, ker se je v praksi tako hitro pokazalo, kako populistično je lahko gibanje, ki bolj kot lastne vrednote upošteva veter in njegovo smer pihljanja. Na to nekateri kažejo s prstom tudi v primeru podpore Gibanja Svobode (in predvsem predsednice DZ ter zopet določenih NVO) Jankoviću na lokalnih volitvah, ko opozarjajo na afero farmacevtka.

Pojavi se vprašanje: kako pomembne so vrednote v politiki? Je važna le zmaga in za vsako ceno? So vrednote uporabne zgolj v populistične namene? Ali pa si nalijemo čistega vina in priznamo, da je očitno politika kurba, vrednote ne obstajajo, isti ptiči pa skupaj letajo.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi