Kdo se ne veseli božičnih praznikov in novega leta?

Zadnjič sem pisala o izgubljenih ljudeh, kako jih prepoznati, vzpostaviti stik z njimi ali s policijo in jim pomagati, da se vrnejo domov. Ljudje odidejo od doma iz različnih razlogov: so dementni, so zlorabljeni, so avanturisti ali bežijo iz strahu pred kaznijo, kar velja predvsem za otroke. Kaj pa narediti, če se izgubi pes, mačka ali kakšna druga štirinožna »oseba«?

Najbrž še niste slišali za Združenje »K9 – iskanje pogrešanih«, to je mednarodno združenje s sedežem v Nemčiji. Podenote so v Nemčiji, Avstriji, Švici, Islandiji, na Madžarskem, ena pa je tudi v Sloveniji. »Smo prva in edina skupina v Sloveniji, ki imamo pse, specializirane za iskanje pogrešanih živali,« pove sogovornica Sabina Piber, vodnica treh simpatičnih psičk, usposobljenih za iskanje pogrešanih živali.

Psi se izgubijo največkrat zaradi iskanja samice. Vonj samice, ki je v fazi parjenja, seže lahko čez hrib, ali več njih, pravi Sabina – dokler pes vonj voha, je še v redu, a ko se iz nekega razloga vonj izgubi, je pes tudi že izgubljen in ne najde poti domov. Še posebej je nejasno, zakaj ceste in železnice tako privlačijo živali – slednja je kot magnet in zato iskalci, še preden začnejo z iskanjem pogrešane živali, povprašajo, kakšna je okolica kraja tj. ali je blizu cesta oz. železnica.

Pri treningu psov iskalcev je treba upoštevati njihove interes, pravi Sabina, saj nekateri psi radi iščejo prav samice, drugi najrajši mucke, tretjim je vseeno in to je pri iskalni akciji potrebno upoštevati. A kljub temu, da imajo psi odlično razvit voh, je treba psa za naloge iskanja pogrešanih naučiti, kako in na kakšen način ga lahko uporabijo v ta namen. »Pasje vohanje je treba usmeriti. Psu pustimo, da sam ugotovi, da obstaja povezava med vzorcem, sledjo na tleh in najdbo nekoga na koncu sledi. Največja motivacija našim psom je iskati in na koncu najti, saj končno lahko uporabljajo svoj nos in so za to še nagrajeni.« Psi se običajno hitro učijo, hitro kombinirajo, v znanje vključujejo izkušnje, komunicirajo z vodniki s svojim telesom, zato je izjemno pomembno, da vodniki razumejo, kaj jim pes sporoča, in da znajo interpretirati njihovo komunikacijo z njimi.

Pri iskanju živali, iskalci naredijo prednostno listo: najprej rešujejo mlade in stare pse, ker so ti najbolj izpostavljeni zmrzali, podobno velja za pse na povodcu, ki se lahko tako zapletejo, da obtičijo na mestu in zato zmrznejo. Mačk ne iščejo v takšni meri, saj so te bolj prilagojene na življenje zunaj domačega doma. A na združenju K9 so že iskali pogrešane koze, teličke in kdo ve še koga, le ljudi ne.

Največ živali pobegne in se izgubi v času praznikov in pokanja petard in drugih pirotehničnih »igrač«. Zaradi teh trpijo živali in ptiči, a tudi mladi in otroci, ki se poškodujejo, nekateri tudi za celo življenje ostanejo invalidi.

Prižgimo luč v očeh in se objemimo, pobožajmo drug drugega z lepo besedo; ustavimo se za hip ter si zaželimo sreče, zdravja in miru. Naj nam prazniki napolnijo dušo in nas zbližajo v hrepenenju kako biti boljši človek.

Avtorica: Miomira Šegina (miomira.si)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

 

Tagi